SAĞLIK
YEMEK
ASTROLOJİ
GÜZELLİK

Her yıl 500 bin kişi bu sebeple hayatını kaybediyor! İşte beynimizi korumanın 5 yolu

Küresel ısınmanın etkisiyle 2030 ila 2070 yılları arasında sıcaktan ölümlerin 3 kat artması bekleniyor. Uzmanlar, özellikle de yazın etkisini gösterdiği bugünlerde yaşlıları, çocukları ve kronik hastalığı olanları mümkün olduğunca evden çıkmamaları konusunda uyarıyor. Aşırı sıcakların en çok etkilediği organlarımızın başında ise beynimiz geliyor. İşte aşırı sıcaklardan beynimizi korumanın yolları.

|

Yazın etksini gösterdiği bugünlerde birçok uzman özellikle yaşlıları, çocukları ve kronik hastalığı olanları mümkün olduğunca evden çıkmamaları konusunda uyarıyor. Yaz mevsiminde etkisini gösteren sıcak havalar aslında zannettiğimizin aksine vücudumuza olumsuz yönde etki edebiliyor. Aşırı sıcakların en çok etkilediği organlarımızın başında ise beynimiz geliyor. Uzmanlar, beyin sağlığını hafife almamamız konusunda uyararak dikkat edilmesi gereken kuralları tek tek hatırlatmaya devam ediyor.


HAFIZADA ZAYIFLAMA, KALP HASTALIKLARI VE FELÇTE ARTIŞ

Yaz aylarında aşırı sıcaklar yüzünden birçok kişi "Beynime güneş geçti" ya da "Sıcak çarptı" gibi şikâyetlerle sık sık hastanelerin acil servis birimlerine başvuruyor. Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Gökhan Akdemir, özellikle güneş çarpmasına dikkat çekiyor.

Aşırı sıcakların kişilerde bilinç bulanıklığı ve beyin fonksiyonlarında ciddi bozulmaya yol açtığını söyleyen Prof. Dr. Akdemir, "Yaz aylarında kavurucu sıcakların etkisiyle kronik solunum yolları hastalığı olanlarda artış, kalp hastalıkları, inme ve felçler, hafızada zayıflama gibi sıkıntılarda artış yaşanıyor" hatırlatmasında bulundu.

ÖLÜMLER 3 KAT ARTACAK

Küresel ısınmanın etkisiyle 2030 ila 2070 yılları arasında sıcaktan ölümlerin 3 kat artacağının tahmin edildiğini belirten Prof. Dr. Gökhan Akdemir, "Sıcaklığın artmasıyla birlikte ölüm oranları da artışa geçiyor. ABD'de her yıl yaklaşık 500 bin ölümün sebebi artan sıcaklar. Birleşmiş Milletler Örgütü'nün çevre ve iklim değişiklikliğiyle ilgili yaptığı panelde de 1850-1900 yılları arasındaki sıcaklık ortalamasına göre 21. yüzyılın sonuna doğru 2.4-4.4 santigrat derece artış olabileceği öngörülüyor" bilgilerini verdi.

BEYNİMİZ VÜCUDUMUZDAN DAHA SICAK

2022 yılında yayımlanan bir çalışmaya göre beynimizin aslında vücudumuzdan daha sıcak olduğunu söyleyen Prof. Dr. Gökhan Akdemir, "Ağızdan ölçülen sıcaklık 37 santigrat dereceden az iken, ortalama beyin sıcaklığı 38.5 santigrat derece, daha derin bazı özel bölgelerde 40 santigrat dereceyi bulabiliyor" diye konuştu.

Prof. Dr. Akdemir, "Öğleden sonra 1 santigrat derece artar iken, gece yarısı en düşük seviyesine iniyor. Kadınların beyni erkeklerden 0.4 santigrat derece daha sıcak bulunmuş" dedi.

5 HAYATİ KURALA DİKKAT!

Prof. Dr. Gökhan Akdemir, aşırı sıcaklardan beynimizi korumanın 5 önemli yolunu şöyle sıraladı:

  • Sıcak havalarda zorunlu olmadıkça dışarı çıkmayın.
  • Bol bol su için.
  • Açık havada çalışıyorsanız ya da sporcuysanız çalışma saatlerini sıcak havaya göre yeniden düzenleyin.
  • Açık renk kıyafetler giyinin.
  • Şapka takmadan dışarı çıkmayın.

© Copyright 2025

Türkiye'den ve Dünya’dan son dakika haberler, köşe yazıları, magazinden siyasete, spordan seyahate bütün konuların tek adresi milliyet.com.tr; Milliyet.com.tr haber içerikleri izin alınmadan, kaynak gösterilerek dahi iktibas edilemez, kanuna aykırı ve izinsiz olarak kopyalanamaz, başka yerde yayınlanamaz.