Hematemez (Üst Sindirim Kanalı Kanamaalrı) Nedir? Kusarken Kan Gelmesi Hangi Hastalıkların Belirtisidir?
Hematemez, halk arasında mide kanaması olarak bilinir. %90 kadarlık bir oranda görülen hastalık çeşididir. Üst gastrointestinal sistem ile ilgili kanamalara verilen isimdir. Çok sık karşılaşılan bir durum olmasının yanında akut ve kronik mide kanaması olarak ayrılır. Akut kronik kanamaya göre daha kısa süren kanamalardır. Biri 1 ila 6 hafta aralığında sürerken, diğeri 6 haftadan daha fazla süren kanamalar olarak bilinir. Kanama fark edilmemesi ya da tedaviye alınmadığı takdirde hayatı ciddi anlamda etkileyecek hatta ölümle bile sonuçlanabilen hayati sağlık sorununa sebep olabilir. Bu hastalık daha çok 60 yaşın üzerindeki bireylerde görülür. Peki hematemez nedir, belirtileri nelerdir, nasıl olur? Bu soruların cevabını bir araya getirdik...
Mide kanaması, mide, yemek borusu ve on iki bağırsağını kapsayan bir hastalık çeşididir. Bu hastalık, anüsten başlar ve anüsle sonlanır. Ciddiye alınması gereken ve tedavi altında tutulması gereken bir hastalık çeşididir.
Hematemez (Üst Sindirim Kanalı Kanamaları) Nedir ve Neden Meydana Gelir?
Yemek borusu, onikiparmak bağırsağı ve mideyi kapsayan sistem ile ilgili bir hastalıktır. Mide kanaması, midede ortaya çıkan kanamalara verilen isimdir. Bu hastalığa yol açan sebeplerin başında, yemek borusu ve midenin birleştiği yerin yaralar ile kaplanması gelir. Bu varis benzeri olan yapılar, mide kanamasına sebep olan nedenler arasındadır.
Vücut içerisinde helicobacter pylori ve buna benzeyen bakterilerin olması, çok fazla baharatlı yiyecek yemek, sürekli olarak kusma hissi, tedavisi olmayan ülser, özofajit, gastrit, kafa travması geçirmek, aşırı miktarda ağrı kesici kullanmak, kan sulandırmaya yarayan ilaçların kullanımı, iltihap ilaçları, aşırı alkol ve sigara içmek, stres gibi nedenler mide kanaması oluşumuna neden olarak sayılabilir.
Mide Kanaması Belirtileri Nelerdir?
Bu kanamalar, hafif ya da şiddetli şekilde olabilir. Belirtileri ise çoğunlukla halsizlik, yorgunluk, karın ağrısı, baş dönmesi, mide yanması ve kansızlık gibi sayılabilir. Hematemez, koyu renkli ya da kırmızı renkli kanı kusmak, dışkıda kan görme, siyah dışkı olması gibi belirtiler de mide kanamasına işaret eder. Mide kanaması olduğunu gösteren diğer belirtiler şu şekilde sıralanabilir:
1. Nefes darlığı
2. Bulantı hissetmek ve kusma
3. Ayakta duramamak, baş dönmesi, halsizlik
4. Tansiyon düşmesi ve gözlerin kararması
5. İştahsızlık
6. Midede tokluk hissetmek
7. Kabızlık, hazımsızlık ve şişkinlik hissi
8. İshal
9. İdrarın azlığı
10. Kahverengi kusmak
11. Dışkıdan koyu ya da açık renkli kan gelmesi
12. Üst karında hissedilen ağrı ya da rahatsızlık olarak sıralanabilir.
Kusarken Kan Gelmesi Hangi Hastalıklara İşarettir?
Kusarken kan gelmesi olayı yani hematemez, mide kanaması rahatsızlığının belirtisi ve en bilinen nedeni olarak bilinir. Bu kanama az ya da çok olabilmektedir.