Hem lezzetli hem sağlıklı
Hem lezzetli hem sağlıklı
Bahar kendini iyice göstermeye başlıyor artık. Kışlık meyve ve sebzeler yerlerini yavaş yavaş yaz ürünlerine bırakıyor. Sıklıkla tükettiklerimiz dışında da bazı otlar var ki, hem sağlık açısından hem de lezzet açısından yararlılar. Mesela şu günler tam da ısırganotu ve yabani hindiba (radika) zamanı. Bazı yörelerde insanlar kırlara çıkıp bunları topluyor, çeşitli yemekler yapıyorlar. Gerektiğinde sağlık için de kullanıyorlar.
Isırganotu genel olarak kırlarda, bahçelerde doğal olarak yetişen bitkilerden. Evet, o bildiğimiz değdiği yeri kızartıp kaşındıran bitki. İçinde birçok mineral barındırıyor.
Her derde deva ısırgan
Isırganotundan ne yemekler yapabilirsiniz bir sayalım. Yumurtalı kavurması, çorbası, börek harcı ve salatası bunlardan bazıları. Haşlanmış ısırganotu suyundan günde 3- 4 fincan içmek sarılık, idrar yolları ve nefritte iyi geliyor. İsterseniz demet halindeki ısırganotunu kuruttuktan sonra nane gibi ufalayarak toz haline getirebilir ve bundan çay da yapabilirsiniz. Büyük kentlerde bulmak sorun olabilir ama eğer balık pazarı gibi her şey bulunan manavlara danışırsanız edinebilirsiniz. Temizler ve doğrarken ellerinize batmaması için elinize bir eldiven geçirebilirsiniz.
Radika iştah açar
GÜNÜN YEMEĞİ
Malzemeler
4 yumurta, 1 havuç,
2 patates, 8 dilim salam,
6 yemek kaşığı mayonez,
dereotu, tuz, karabiber.
Hazırlanışı
4 kişilik / Hazırlama süresi: 15 dk.
Yumurtaları, patatesleri ve havucu haşlayın.
Üç yumurtayı, patatesleri, havucu ve salamları küp şeklinde doğrayın. Doğradığınız havuç ve salamı bir kabın içinde tuz ekleyip harmanlayın. Mayonezi ilave edin ve karıştırın.
Servis tabağına aldıktan sonra kalan yumurtayı ince dilimler halinde keserek üzerine yerleştirin. Dereotu ve kırmızıbiber ile süsleyin.
GÜNÜN MÖNÜSÜ