SAĞLIK
YEMEK
ASTROLOJİ
GÜZELLİK

Hastalık Nedir, Hastalık Çeşitleri Nelerdir? Neden Hasta Oluruz?

Bağışıklık sistemi sonucu vücudun sistemlerinde ve organlarda ortaya çıkan bozulmaya hastalık adı verilir. Enfeksiyonlu hastalıklar tek bir organda sınırlı kalmayıp vücudun tamamına yayılabilir. Grip, sinüzit ve nezle gibi rahatsızlıklar ise ''kış hastalıkları'' olarak bilinir. Hastalık nedir ve çeşitleri nelerdir? Neden hasta olunur? İşte, merak edilen tüm detaylar.

|

Genellikle 4 - 15 yaş aralığında görülen hastalıklara ise ''çocukluk dönemi hastalıkları'' adı verilir. Bu hastalıklar sırasıyla, su çiçeği, boğmaca, kabakulak ve kızamıktır.

Hastalık Nedir?

Hastalık, enfeksiyon, mantar ve bakteri sonucu organların eski işlevlerini yerine getirememesidir. Görüldüğü yere ve belirtilerine göre birçok çeşidi bulunmaktadır.

Hastalık Çeşitleri Nelerdir?

1- Kalp hastalıkları:

Erken teşhis imkanının bulunmadığı birçok hastalık, kalp krizini tetikler. Kalbin olması gerektiğinden daha yavaş atmasına aritmi, daha hızlı atmasına ise taşikardi adı verilir. Kalp hastalıklarının belirtileri arasında çabuk yorulma, uykusuzluk, yüksek tansiyon ve nefes darlığı yer alıyor.

2- Cilt hastalıkları:

Alerjik reaksiyonlara ve genetik faktörlere bağlı olarak ortaya çıkan cilt hastalıklarının başında egzama ve kurdeşen geliyor. Bu hastalıkların ortak belirtileri ciltte kızarıklık, kaşıntı ve derinin pul pul dökülmesidir. Saç derisinde ortaya çıkan cilt hastalıkları ise kepeğe ve saç dökülmesine neden olur.

3- Psikolojik hastalıklar:

Depresyon, travma sonrası stres bozukluğu ve anksiyete, en yaygın görülen psikolojik hastalıkların başında geliyor. Hala nedeni tam olarak bilinmeyen ve belirtileri kişiden kişiye değişen şizofreninin ise birçok türü vardır. Çift uçlu bipolar bozukluk ve ayrışmamış şizofreni en sık görülen şizofreni türleridir. Hastalığın en üst evresi ise katatonik olarak tanımlanır.

4- Kış Hastalıkları:

Soğuk algınlığına bağlı olarak bronşlar ve akciğerler dolar. Bu da grip ve nezle gibi çok sık görülen kış hastalıklarını tetikler. İlaç ve antibiyotikle tedavi altına alınan kış hastalıklarında istirahat etmek ve doğru beslenmek kritik bir öneme sahiptir. Bu tür rahatsızlıkların alternatif tedavisinde sıklıkla bitkisel gıdalar ve çaylar tüketilir.

Neden Hasta Oluruz?

Fizyolojik hastalıkların temel nedenleri arasında, vücudumuzu hastalıklardan koruyan bağışıklık sisteminin zayıflaması yer alır. Vücut direncinin düşmesi ile birlikte kişi hastalıkların açık hedefi haline gelir. Bunun dışında yetersiz ve dengesiz beslenme, soğuk algınlığı ve genetik faktörler de fizyolojik rahatsızlıkları tetikler.

Zihinsel ve psikolojik rahatsızlıkların nedenleri ve semptomları ise farklıdır. Stresli bir iş ortamında çalışma, güvensizlik, uykusuzluk, alkol ve madde kullanımı gibi farklı nedenler psikolojik hastalıkların ana nedenleri arasında yer alır.

 

© Copyright 2025

Türkiye'den ve Dünya’dan son dakika haberler, köşe yazıları, magazinden siyasete, spordan seyahate bütün konuların tek adresi milliyet.com.tr; Milliyet.com.tr haber içerikleri izin alınmadan, kaynak gösterilerek dahi iktibas edilemez, kanuna aykırı ve izinsiz olarak kopyalanamaz, başka yerde yayınlanamaz.