Haritada var, gerçekte yok! Tüm sonuçlar 0'ı gösteriyor: Ankara da listede!
Dünya haritasını tam anlamıyla bildiğinizi sanıyorsanız yanılıyor olabilirsiniz. Adına 'Null Adası' denilen gizemli yer kafaları karıştırmış durumda. Hatta haritada var olup gerçekte olmayan bu noktadan bir tane de Ankara da bulunuyor!
Derleyen: Zeynep Dilara Akyürek / Milliyet.com.tr - Dünya, henüz tam anlamıyla keşfedilmiş değil. Ayak basılmamış noktalar, kimsenin tanımadığı türler ve belki de uzaylılardan bile daha tuhaf gelecek gizemlerle dolu gezegenimizi NASA da son derece önemsiyor. Hatta uzay misyonlarıyla tanıdığımız kurum Ay’a insan göndermek, Mars’a robot göndermek ve binlerce ışık yılı uzaklara uydu yollamaktan çok daha ilginç şeyler olduğunu söylüyor. Yaptığı bir açıklamada, “Okyanus tabanı hakkında uzaydan, Ay'dan ve Mars'tan daha az şey biliyoruz” diyen NASA’nın sözlerini haklı çıkarır nitelikte olan gizem, Afrika kıtasının güneyinde okyanusun içinden geldi. Bölgede bulunan, haritalarda gösterilen Null Adası aslında yoktu!
Dünya haritasında 'Null Adası' olarak tanımlanan nokta, Atlantik Okyanusu'ndaki uluslararası sularda, Gine Körfezi'nde, Batı Afrika kıyılarının yaklaşık 600 kilometre açığında yer alıyor. Harita sistemlerinde bu nokta Null Adası olarak tanımlanıyor. Adanın bulunduğu körfez, standart dünya haritasının tam ortasında bulunuyor. Adanın bulunduğu koordinatların da ‘0 kuzey boylamı, 0 doğu enlemi’ olması bir tesadüf değil. İlk bakışta özellikle maceracılara son derece çekici gelen Null Adası’nı görmeye gidenlerse şaşırtıcı gerçekle karşılaşıyor.
GİDENLER ŞAMANDIRAYLA KARŞILAŞIYOR
Pek çok kişi dünyanın tam ortasında bulunan bu adaya gitmek için Gine Körfezi’nden tekne kiralıyor ve macera dolu bir okyanus yolculuğuna çıkıyor. Ancak binlerce turistin karşılaştığı manzara hep aynı!
Haritalarda dünyanın orta noktasında konumlandırılan adaya en yakın kara parçası olan Gana kıyılarına veya São Tomé adasına tekne kiralamaya giden pek çok maceracı var. Maceracılar, bu kara parçasından yaklaşık 400 mil yani 650 kilometre açıkta, haritadaki ‘Null Adası’na vardığınızda hayal ettiklerinden çok daha fazlasını buluyor. En azından küçük bir kara parçası dahi olsa görme hayaliyle bölgeye gidenler hayal ettiklerinden çok daha fazla, tuzlu okyanus suyuyla karşılaşıyor. Suyun içinde ise bir şamandıra demirlenmiş durumda.
PEKİ NEDEN DÜNYANIN ORTASINDA?
Soul şamandırası olarak adlandırılan bir hava durumu şamandırası dünyanın tam da orta noktasındaki Null Adası’nın olduğu yerde, kalıcı olarak konumlandırılmış durumda. Soul şamandırasının altındaki deniz tabanının derinliği ise yaklaşık 4 bin 940 metre. Peki, hiç kara parçası olmayan Null Adası’ndaki şamandıranın ardındaki gizem ne?
Null Adası’ndaki şamandıra ‘İstasyon 13010 – Soul’ koduyla, Amerika Birleşik Devletleri, Fransa ve Brezilya tarafından 1997'den beri tropik Atlantik Okyanusu'na kurulan 17 şamandıradan oluşan PIRATA sisteminin bir parçası. Sistemdeki diğer şamandıralar gibi adını bir müzik türünden alıyor. Konik şekilli ve 3,8 metre yüksekliğinde bir Otonom Sıcaklık Hattı Toplama Sistemi (ATLAS) şamandırası olan Soul, deniz tabanına bir kabloyla sabitlenmiş durumda. Rüzgar hızı ve yönü, hava sıcaklığı, yağış, nem, güneş radyasyonu, okyanus yüzeyinin 500 m altına kadar basınç, sıcaklık ve iletkenlik gibi faktörlerin ölçümünde kullanılan şamandıra, kurulumunun üzerinden bir yıldan az süre geçtikten sonra ortadan kayboldu ve 1998'de yenisiyle değiştirildi.
KAFASI KARIŞMIŞ, SEBEBİ YAZILIM HATASI
Gerçek dünyada varlığı ‘1 metre karelik bir ada’ olarak tanımlanan Null'un, haritalamada asla gösterilmemesi gerekiyor. 'Boşluk’ anlamına gelen Null, sıfır koordinatını ifade ediyor. Çünkü boş değerler veri yokluğunu belirtiyor ve sistem tarafından 0’a dönüştürmeye zorlanıyor. İnsan kaynaklı yazılım hataları, dağınık veriler ve coğrafi kodlayıcının kendisindeki aksaklıklar nedeniyle coğrafi kodlama süreci her zaman sorunsuz ilerlemez. Yanlış yazılan sokak adları, var olmayan bina numaraları ve diğer ilginç belirteçler, coğrafi kodlayıcının kafasını karıştırıp hesaplanan sonucun ‘0,0’ olmasına neden olabilecek geçersiz adresler oluşturabiliyor. Null Adası da bu hatalardan biri. Yani haritalardaki yazılım hatalarının eseri olan ada gerçekte yok. Yazılımcılar, bu durumun bir hata sonucu oluştuğunu belirtirken, koordinat sistemine göre ‘0,0’ın aslında Dünya yüzeyinde bir konum olduğundan da bahsediyor. Her ne kadar gerçek bir konum, hatta işaretlenmiş bir ada da olsa, gerçekte Null yani ‘boşluk’ adası diye bir yer yok.
Çoğu hatalı ya da eksik veri girişi durumunda, konum 0°N 0°E koordinatlarına atanıyor. Bu koordinatlar 0 kuzey boylamı ve 0 doğu enlemini ifade ediyor. Bu tip hatalardan kaynaklanan sistem atamalarına ise ‘Null Adası’ ismi veriliyor. Daha kolay bir ifadeyle bu koordinatlar ve isim, haritalardaki sorunlu veya hatalı coğrafi kodları belirlemenin basit bir yolu olarak biliniyor. Veri analistleri 2011 yılında bu durumu fark ettiklerinden beri 0°N 0°E koordinatlarını hataları takip etmek için bir araç olarak kullanarak, bu noktaya şaka yollu 'Null Adası' demeye başladı.
HER NULL ADASI BAŞKA BİR YERDE!
Null Adası, Google Earth haritaları üzerinde kendi ismiyle aratıldığında okyanusun ortasında gösterilmiyor. 0 kuzey, 0 doğu koordinatlarından çok daha farklı noktalarda karşınıza çıkabilir. Hatta bu noktalardan biri de Ankara'da bulunuyor. Kanada, Taşkent, Cezayir, Dublin ve Bakü'deki Null Adası konumları da bunlardan bazıları.