SAĞLIK
YEMEK
ASTROLOJİ
GÜZELLİK

Haptoglobin Nedir, Ne İşe Yarar? Haptoglobin Yüksekliği ve Düşüklüğü Neden Olur?

Haptoglobin’in ne olduğu ve ne işe yaradığı merak edilen konulardan biridir. Haptoglobin ile karşılaşan kişilerin ne olduğunu araştırmaktadır. Bu bakımdan Haptoglobin nedir öğrenebilir ve konu ile ilgili bilgi sahibi olabilirsiniz. Haptoglobin nedir, ne işe yarar? Haptoglobin yüksekliği ve düşüklüğü neden olur? Merak edilen tüm detayları sizler için derledik.

|

Haptoglobin, eritrositlerin parçalanması ile açığa çıkan bir durumdur. Haptoglobin, karaciğerden sentezlenen proteinlerden biridir.

Haptoglobin Nedir, Ne İşe Yarar?

Karaciğerde sentezlenen bir protein olan Haptoglobin’in ne işe yaradığı merak edilir. Haptoglobin, hemoglobinleri tutarak içerisinde yer alan demirin böbreklerden kaybolmasını önler. Haptoglobin sayesinde böbreklerde dolaşan hemoglobinler böbreklere zarar veremez. Hemoglobin, genellikle yaşlı eritrositlerin yıkımı sonrasında ya da herhangi bir enfeksiyon oluşması durumunda böbreklerde dolaşıma geçer. Bu esnada Haptoglobin de devreye girerek Hemoglobinlerin böbreklere zarar vermesini önler.

Haptoglobin Yüksekliği ve Düşüklüğü Neden Olur?

Bir kişinin kanında Haptoglobin'in düşük olması bu kişilerin anemi olduğu ihtimalini ortaya çıkarır. Çünkü hemoglobinlerin yıkılması ile bilirubin adında bir bileşik ortaya çıkar ve kanda yüksek seviyede bilirubin olması da hemolitik anemi belirtisi olarak kabul edilir. Haptoglobin, kan testi ya da karaciğer fonksiyon testi ile tespit edilir. Haptoglobin'in kişilerde yüksek olması durumunda doku kanaması ya da kronik inflasmasyonlar olması da mümkündür.

 

 

© Copyright 2024

Türkiye'den ve Dünya’dan son dakika haberler, köşe yazıları, magazinden siyasete, spordan seyahate bütün konuların tek adresi milliyet.com.tr; Milliyet.com.tr haber içerikleri izin alınmadan, kaynak gösterilerek dahi iktibas edilemez, kanuna aykırı ve izinsiz olarak kopyalanamaz, başka yerde yayınlanamaz.