Hangi odaya, nasıl bir aydınlatma tercih edilmeli?
Evinizde hiçbir şeyi değiştirmeden, yalnızca aydınlatma unsurlarını yenileyerek bile oldukça dramatik ve çarpıcı dönüşümler gerçekleştirebilirsiniz. Hangi odaya nasıl bir ışıklandırma gerektiğine örnekler yardımıyla şöyle bir göz gezdirelim...
Evlerimizdeki dekorasyon ve mobilyaları yenilerken ya da sıfırdan bir ev döşerken genelde en az dikkat edilen konulardan biri de ışıklandırma oluyor maalesef. Oysa ışıklandırma bir odanın tüm atmosferini değiştirebilecek kadar önemli bir dekorasyon ögesi ve kesinlikle öylece geçiştirilecek bir konu değil. Hatta evinizde hiçbir şeyi değiştirmeden, yalnızca aydınlatma unsurlarını yenileyerek bile oldukça dramatik ve çarpıcı dönüşümler gerçekleştirebilirsiniz.
Aydınlatma unsurları yalnızca dekoratif birer estetik unsurları değiller elbette. Her ne kadar her birinin şekli, formu ve tasarımları içinde bulundukları odanın estetik görünümünü etkiliyor olsa da asıl önemli tarafları işlevlerinden gelen ışıklandırma ve vurgulama güçleri. Işıklandırma söz konusu olduğunda işlev estetiği belirler diyebiliriz yani. Ve bunun için de her odanın kendi kullanım alışkanlıkları ve fonksiyonlarına göre farklı şekillerde ve katmanlı bir düzenle aydınlatılmaları gerekir.
Yani eğer evinizi döşerken her odaya bir tavan avizesinin ışıklandırma için yeterli olacağını düşünüyorsanız yanılıyorsunuz. Kusursuz bir dekorasyon için zaman zaman aplikler, yerine göre lambaderler, bazı alanlarda beyaz, bazı alanlarda sarı ışıklı lambalar, belirli bölgelere vurgulayıcı aydınlatma ögeleri yerleştirmeniz gerekir. Tüm bunlar ilk bakışta karmaşık gibi görünse de aslında değil; aksine her oda nasıl bir ışıklandırma ögesine ihtiyaç duyduğunu aslında kendisi söylüyor. Gelin hangi odaya nasıl bir ışıklandırma gerektiğine örnekler yardımıyla şöyle bir göz gezdirelim...
Mutfak
(Forrester Architects / homify.com.tr)
Dediğimiz gibi her yaşam alanı aslında işlevleri ile kendi ışıklandırma ihtiyacını belirliyor. Mutfağın aydınlık ihtiyacı da en çok kullanılan alandan, yani yemek hazırlanan mutfak tezgahından başlıyor. Mutfaklarda tek bir tepe ışığı kesinlikle yeterli olmayacak ve tek ışıklı mutfaklar fonksiyonel olarak bir hayli eksik kalacaktır. Mutfak alanlarında yaşam kalitenizi arttırmak için mutfak tezgahını ayrıca aydınlatacak bir vurgulayıcı ışıklandırma elemanına ihtiyacınız var. Genellikle mutfak dolabının altında yer alan tezgahlarda LED ışıklandırmalarla tezgah aydınlatması sağlanıyor. Ama örneğin bu resimdeki gibi ayrı bir mutfak adanız varsa, mutlaka onu da yine resimdeki gibi ayrıca ışıklandırmayı unutmayın.
Yemek odası
(Elliot James / homify.com.tr)
Yemek alanınız ister mutfakta olsun, ister salonda mutlaka ayrı bir aydınlatma sistemi isteyen alanlardan biridir. Bazen mutfak ya da salonda bulunan ışıklandırma yeterince kuvvetliyse bu kısmı es geçebiliyoruz; ancak kusursuz bir yemek odası için yemek masasının tam üzerinde masayı vurgulayan bir sarkıt avize olması, dekorasyonunuzun estetik ve fonksiyonel olarak kusursuz olması için oldukça önemli bir detay.
Oturma odası
(Bilgece Tasarım / homify.com.tr)
Evde olduğumuz vaktin büyük bir kısmını geçirdiğimiz salonlar için oldukça özel bir aydınlatma sistemi düzenlemek şart. Aslında her oturma odasının kullanım ve yaşam alışkanlıkları içinde yaşayan ev sakinlerine göre değişiyor; ışıklandırma da tam da bu yaşam alışkanlıklarına göre düzenlenmeli. Örneğin akşamları işten döndükten sonra oturma odanızdaki kanepede kitap okumak gibi bir alışkanlığınız varsa salonun o bölümünde mutlaka okurken gözlerinizi yormayan dinlendirici bir ışıklandırma ögesi düşünmelisiniz. Kanepenin yanına yerleştirebileceğiniz lambader okuma alanınız için ideal olabilir.
Aynı şekilde televizyon izlerken odanın daha loş olması daha güzel ve keyifli bir atmosfer ortaya çıkaracaktır; bunun için de direkt ışıklandırma ögeleri yerine duvar aplikleri kullanmanızı tavsiye ediyoruz. Elbette genel tepe ışıklandırması da misafir ağırlarken odanın genelini yeterli bir şekilde aydınlayan ana unsur olacaktır.
Kısacası salonlar için farklı katmanlarda farklı özelliklere sahip ışıklandırma elemanları kullanmalısınız.
Yatak odası
(Herstal / homify.com.tr)
Yatak odaları ışıklandırma açısından oldukça basit bir formüle dayanıyor diyebiliriz. Genel aydınlatmada kullanılacak görece loş ve dinlendirici bir aydınlatma elemanına yatağınızın başucunda eşlik eden abajurlar... Yatak odanızın fazlaca ışıl ışıl olmasına gerek yok, burada ana hedefin dinlendirici ve konforlu bir alan yaratmak olduğunu unutmayın.
Giysi dolapları
(Voltaj Tasarım / homify.com.tr)
Yatak odasında öyle çok ışıl ışıl bir ışıklandırmaya ihtiyacınızın olmadığı doğru, ama giysi dolaplarının içlerine minik LEDler yerleştirirseniz yaşam kalitenizin artacağına emin olabilirsiniz. Giyinme odaları ve giysi dolaplarında aradığınızı daha kolay bulmaya yarayacak kaliteli bir aydınlatma hayatınızı kolaylaştırır!
Banyo
(Esra Kazmirci Mimarlık / homify.com.tr)
Evinizde en aydınlık olması gereken yaşam alanı tabii ki banyolardır! Banyolar da tıpkı oturma odaları ve mutfaklar gibi farklı noktalarda farklı ışıklandırma elemanlarına ihtiyaç duyan bölgeler. Kişisel bakımınızı ve gündelik temizliğinizi gerçekleştirdiğiniz banyo tezgahı ve aynasının ışıl ışıl olması oldukça önemli. Bunun dışında duş alanının da ayrıca aydınlatılmasında fayda var.