SAĞLIK
YEMEK
ASTROLOJİ
GÜZELLİK

Hangi Besinler Alerji Yapar? Alerji Yapan Besinler Listesi

Yiyecekler vücudu besler. Düzgün çalışmanız için ihtiyacınız olan besinleri sağlar. Ne yazık ki, vücut sağlıklı yiyeceklere zararlıymış gibi tepki verebilir. Bu size olursa, gıda alerjiniz olabilir. Ülkemizde sekiz (8) gıda, gıda alerjilerinin %90'ını oluşturur. Peki, bu sekiz gıda nedir tüm detayları ile derledik.

|

Bir gıda alerjisi, vücudunuzun bir gıdadaki proteine ​​​​bağışıklık tepkisi vermesi olarak tanımlanır.

Hangi Besinler Alerji Yapar?

Bazı gıdalardaki proteinler, alerjik reaksiyon olarak adlandırılan anormal bir bağışıklık tepkisini tetikleyebilir. Bağışıklık sistemi bir proteini zararlı olarak tanımlarsa, proteine ​​saldırır ve bu, bazıları yaşamı tehdit edebilen bir dizi semptomu tetikleyebilir. Belirtiler kişiden kişiye büyük farklılıklar gösterebilir. İki kişi buğdaya alerjisi olabilir ve tamamen farklı semptomlara sahip olabilir. Semptomlar ayrıca şiddet açısından büyük ölçüde değişebilir.

170'den fazla gıdanın alerjik reaksiyonlara neden olduğu bilinmektedir, ancak bunlardan sekizi alerjilerin %90'ından sorumludur. Bunlar “Büyük 8” olarak bilinir. Onlar:

Süt

Yumurtalar

Yer fıstığı

Fındık ağacı

Balık

Kabuklu deniz ürünleri

Soya

Buğdaydır.


Alerjik reaksiyona neden olan bir yiyecek yediğinizde;

Karın ağrısı

Mide bulantısı

Kusma

İshal

Şişkinlik

Kurdeşen

Döküntü

Kaşıntılı ağız gibi belirtiler görülebilir.


Pek çok insan alerjinin çocuklukta başlayan bir şey olduğunu düşünürken, bu her zaman doğru değildir. Herhangi bir zamanda bir gıda alerjisi gelişebilir. Aslında, yetişkin başlangıçlı gıda alerjileri sadece yaygın değil, aynı zamanda artıyor. Gıda alerjileri yetişkinlikte ilk kez ortaya çıktığında, genellikle bunu 30'lu ve 40'lı yaşlarda yaparlar. Yetişkinlerde başlayan gıda alerjilerinin bir başka zirvesi de 50'li ve 60'lı yaşlardaki insanlardır. Gıda alerjisi olan kişilerin yaklaşık 'i bunları yetişkinlikte geliştirir.

Alerji Yapan Besinler Listesi

Hangi gıdalara alerjiniz olduğunu bilmekle donanmış olarak, o gıdalardan kaçınabilirsiniz. Bazı gıdalar için bu basit olabilir. Yediğiniz yiyeceklerin alerjen içermediğinden emin olmak için malzemeleri okurken, menüleri kontrol ederken dikkatli olmanız gerekir. Yiyeceklere karşı reaksiyonunuz varsa, doktorunuzu görmelisiniz. Gerçekten bir gıda alerjisi olup olmadığını anlamak için alerji testi yaptırmak önemlidir. Bir gıda alerjisinin tek tedavisi, o belirli gıdadan tam ve kesin olarak kaçınılmasıdır. Çoğu zaman gıda alerjisi olan maddeler, ortak adlarından farklı olarak etiketlenir. Alerji 8 besin ve ayrıntılar;

Süt Ve Süt Yan Ürünleri

Tereyağı - Tereyağı Yağı, Tereyağı Yağı, Ayran, Tereyağı Asidi

Kazein - Kazeinatlar, Kazein Hidrolizatı, Peynir Mayası Kazein

Peynir - Süzme Peynir, Krem ​​Peynir, Lor, Ricotta

Krem - Yarı Yarıya, Ekşi Krema

Muhallebi

Ghee

Laktalbümin - Laktalbümin Fosfat

Laktoz - Laktuloz, Laktoglobulin, Laktoferrin

Puding

Tagatoz

Peynir Altı Suyu - Peynir Altı Suyu Proteini Hidrolizatı

Yoğurt


Yumurtalar

Albümin - Albümin, Ovalbümin

Yumurta Likörü

Herhangi Bir Türün Yumurtaları

Globulin - Ovoglobulin

Canlı

Vitellin - Ovovitellin

Lizozim

Mayonez

Beze

Ovomukoid

Ovomüsin

Yumurta Transferrin

Surimi


Yer Fıstığı

Yapay Fındık

Bira Fıstığı

Goober'lar

Mandelonalar

Karışık Kuruyemiş - Yer Fıstığı, Fındık Parçaları,

Maymun Fıstığı

Fındık Eti

Fıstık Ezmesi

Fıstık Unu

Fıstık Yağı - Soğuk Preslenmiş, Dışarı Atılmış Veya Ekstrüde Edilmiş

Fıstık Proteini - Hidrolize Fıstık Proteini


Soya

Olgunlaşmamış Soya Fasülyesi

Miso

Natto

Shoyu Sosu

Soya - Soya, Soya Albümini, Soya Fasulyesi (Granüller, Lor), Soya Proteini (Konsantre, Hidrolize, İzole)

Tamari

Tempe

Dokulu Bitkisel Protein

Soya Peyniri


Fındık Ağacı

Badem

Brezilya Fındığı

Caponata

Kaju Fıstığı

Kestane

Fıstık/Fındık

Gianduja

Ceviz

Macadamia Fıstığı

Badem Ezmesi

Nuga

Fındık Ezmesi

Fındık Unu

Fındık Yağı

Fındık Ezmesi

Fındık Parçaları

Cevizler

Pesto

Çam Fıstığı/Pinyon Fındık

Antep Fıstığı

Ceviz


Buğday

Kepek

Galeta Unu

Bulgur

Tahıl Özü

Kuskus

Kraker Yemek

Kür

Farina

Un - Çok Amaçlı, Zenginleştirilmiş, Graham, Hamur İşi, Yumuşak Buğday, Tam Buğday

Gluten - Hayati Gluten

Kamut

Seitan

İrmik

Buğday - Kepek, Mikrop, Glüten, Malt, Nişasta

Tam Buğday Meyveleri


Balık ve Kabuklular

Tatlı Su Veya Tuzlu Su Balıkları

Ahtapot

Kalamar

Köpek Balığı

Havyar

Balık Aroması/Deniz Ürünleri Aroması

Balık Unu

Balık Dumanı

Balık Yağı

Balık Stoğu/Deniz Ürünleri Stoğu

Balık Unu

Balık Sosu - Nuoc Mam

Karaca

Surimi

Worcestershire Sos

Midye

Yengeç

Kerevit/Kerevit/Kerevit

Istakoz - Kereviz, Kerevit, Scampi, Defne Böcekleri, Tomalley

Karidesler

Karides

 

© Copyright 2024

Türkiye'den ve Dünya’dan son dakika haberler, köşe yazıları, magazinden siyasete, spordan seyahate bütün konuların tek adresi milliyet.com.tr; Milliyet.com.tr haber içerikleri izin alınmadan, kaynak gösterilerek dahi iktibas edilemez, kanuna aykırı ve izinsiz olarak kopyalanamaz, başka yerde yayınlanamaz.