Hangi Besinler Alerji Yapar? Alerji Yapan Besinler Listesi
Yiyecekler vücudu besler. Düzgün çalışmanız için ihtiyacınız olan besinleri sağlar. Ne yazık ki, vücut sağlıklı yiyeceklere zararlıymış gibi tepki verebilir. Bu size olursa, gıda alerjiniz olabilir. Ülkemizde sekiz (8) gıda, gıda alerjilerinin %90'ını oluşturur. Peki, bu sekiz gıda nedir tüm detayları ile derledik.
Bir gıda alerjisi, vücudunuzun bir gıdadaki proteine bağışıklık tepkisi vermesi olarak tanımlanır.
Hangi Besinler Alerji Yapar?
Bazı gıdalardaki proteinler, alerjik reaksiyon olarak adlandırılan anormal bir bağışıklık tepkisini tetikleyebilir. Bağışıklık sistemi bir proteini zararlı olarak tanımlarsa, proteine saldırır ve bu, bazıları yaşamı tehdit edebilen bir dizi semptomu tetikleyebilir. Belirtiler kişiden kişiye büyük farklılıklar gösterebilir. İki kişi buğdaya alerjisi olabilir ve tamamen farklı semptomlara sahip olabilir. Semptomlar ayrıca şiddet açısından büyük ölçüde değişebilir.
170'den fazla gıdanın alerjik reaksiyonlara neden olduğu bilinmektedir, ancak bunlardan sekizi alerjilerin %90'ından sorumludur. Bunlar “Büyük 8” olarak bilinir. Onlar:
Süt
Yumurtalar
Yer fıstığı
Fındık ağacı
Balık
Kabuklu deniz ürünleri
Soya
Buğdaydır.
Alerjik reaksiyona neden olan bir yiyecek yediğinizde;
Karın ağrısı
Mide bulantısı
Kusma
İshal
Şişkinlik
Kurdeşen
Döküntü
Kaşıntılı ağız gibi belirtiler görülebilir.
Pek çok insan alerjinin çocuklukta başlayan bir şey olduğunu düşünürken, bu her zaman doğru değildir. Herhangi bir zamanda bir gıda alerjisi gelişebilir. Aslında, yetişkin başlangıçlı gıda alerjileri sadece yaygın değil, aynı zamanda artıyor. Gıda alerjileri yetişkinlikte ilk kez ortaya çıktığında, genellikle bunu 30'lu ve 40'lı yaşlarda yaparlar. Yetişkinlerde başlayan gıda alerjilerinin bir başka zirvesi de 50'li ve 60'lı yaşlardaki insanlardır. Gıda alerjisi olan kişilerin yaklaşık 'i bunları yetişkinlikte geliştirir.
Alerji Yapan Besinler Listesi
Hangi gıdalara alerjiniz olduğunu bilmekle donanmış olarak, o gıdalardan kaçınabilirsiniz. Bazı gıdalar için bu basit olabilir. Yediğiniz yiyeceklerin alerjen içermediğinden emin olmak için malzemeleri okurken, menüleri kontrol ederken dikkatli olmanız gerekir. Yiyeceklere karşı reaksiyonunuz varsa, doktorunuzu görmelisiniz. Gerçekten bir gıda alerjisi olup olmadığını anlamak için alerji testi yaptırmak önemlidir. Bir gıda alerjisinin tek tedavisi, o belirli gıdadan tam ve kesin olarak kaçınılmasıdır. Çoğu zaman gıda alerjisi olan maddeler, ortak adlarından farklı olarak etiketlenir. Alerji 8 besin ve ayrıntılar;
Süt Ve Süt Yan Ürünleri
Tereyağı - Tereyağı Yağı, Tereyağı Yağı, Ayran, Tereyağı Asidi
Kazein - Kazeinatlar, Kazein Hidrolizatı, Peynir Mayası Kazein
Peynir - Süzme Peynir, Krem Peynir, Lor, Ricotta
Krem - Yarı Yarıya, Ekşi Krema
Muhallebi
Ghee
Laktalbümin - Laktalbümin Fosfat
Laktoz - Laktuloz, Laktoglobulin, Laktoferrin
Puding
Tagatoz
Peynir Altı Suyu - Peynir Altı Suyu Proteini Hidrolizatı
Yoğurt
Yumurtalar
Albümin - Albümin, Ovalbümin
Yumurta Likörü
Herhangi Bir Türün Yumurtaları
Globulin - Ovoglobulin
Canlı
Vitellin - Ovovitellin
Lizozim
Mayonez
Beze
Ovomukoid
Ovomüsin
Yumurta Transferrin
Surimi
Yer Fıstığı
Yapay Fındık
Bira Fıstığı
Goober'lar
Mandelonalar
Karışık Kuruyemiş - Yer Fıstığı, Fındık Parçaları,
Maymun Fıstığı
Fındık Eti
Fıstık Ezmesi
Fıstık Unu
Fıstık Yağı - Soğuk Preslenmiş, Dışarı Atılmış Veya Ekstrüde Edilmiş
Fıstık Proteini - Hidrolize Fıstık Proteini
Soya
Olgunlaşmamış Soya Fasülyesi
Miso
Natto
Shoyu Sosu
Soya - Soya, Soya Albümini, Soya Fasulyesi (Granüller, Lor), Soya Proteini (Konsantre, Hidrolize, İzole)
Tamari
Tempe
Dokulu Bitkisel Protein
Soya Peyniri
Fındık Ağacı
Badem
Brezilya Fındığı
Caponata
Kaju Fıstığı
Kestane
Fıstık/Fındık
Gianduja
Ceviz
Macadamia Fıstığı
Badem Ezmesi
Nuga
Fındık Ezmesi
Fındık Unu
Fındık Yağı
Fındık Ezmesi
Fındık Parçaları
Cevizler
Pesto
Çam Fıstığı/Pinyon Fındık
Antep Fıstığı
Ceviz
Buğday
Kepek
Galeta Unu
Bulgur
Tahıl Özü
Kuskus
Kraker Yemek
Kür
Farina
Un - Çok Amaçlı, Zenginleştirilmiş, Graham, Hamur İşi, Yumuşak Buğday, Tam Buğday
Gluten - Hayati Gluten
Kamut
Seitan
İrmik
Buğday - Kepek, Mikrop, Glüten, Malt, Nişasta
Tam Buğday Meyveleri
Balık ve Kabuklular
Tatlı Su Veya Tuzlu Su Balıkları
Ahtapot
Kalamar
Köpek Balığı
Havyar
Balık Aroması/Deniz Ürünleri Aroması
Balık Unu
Balık Dumanı
Balık Yağı
Balık Stoğu/Deniz Ürünleri Stoğu
Balık Unu
Balık Sosu - Nuoc Mam
Karaca
Surimi
Worcestershire Sos
Midye
Yengeç
Kerevit/Kerevit/Kerevit
Istakoz - Kereviz, Kerevit, Scampi, Defne Böcekleri, Tomalley
Karidesler
Karides