Hamilelikte migren ve baş ağrılarına dikkat!
Hamilelikte migren devam edebilir. İlaç kullanılamadığı için sorun yaratır.
Hamilelikte migreniniz devam ederse ne yapmalısınız?
Hamilelikte başlayan tehlikeli baş ağrıları nelerdir?
Migren doğurgan çağdaki her 3-4 kadından birinde görülen önemli bir sorundur. Çok şiddetli migren atakları ve tekrarlayan ilaç alımları, anne adayı her kadını düşündürür. Çok şiddetli olan migren ağrılarını ilaçsız tolere etmek zordur. Hamilelikte ilaç kullanılamaması sorunu daha da büyütmektedir.
“35 yaşıma geldim. Arkadaşlarımın çoğu doğurdu. 7 yıldır evliyim. Eşim de, ben de çocuk istiyoruz. Migrenim çok sık tutuyor. Hamile kalmaya korkuyorum. Hamile kaldığımda ne yaparım? İlaç almadan duramam ki... Önce migrenimi halletmeliyim.”
Hamilelik döneminde baş ağrıları % 70 oranında azalır. Özellikle, ilk üç aydan sonraki dönemde ataklar tamamen kaybolabilir. Genellikle migren azalır, bazılarında ise aynen devam eder. Çok daha azındaartar. Çok nadiren de hamilelikte baş ağrısı başlayabilir.
“6 aylık hamileyim. Başım çok ağrıyor. Haftada 1-2 defa migren atağım tutabiliyor. İlaç alamıyorum. Hastaneye gidiyorum, serum takılıyor. İlk aylardan sonra migren azalır demişlerdi ama olmadı. Migrenim hamilelik öncesindeki gibi devam ediyor. Tek fark ilaç alamadığım için daha çok hastanelik oluyorum.Ben bu hamilelikten hiçbir şey anlamadım.”
“Çok uzun yıllardır migrenim var. En çok hamileliğimde rahat ettim. İlk aylardaki birkaç baş ağrım dışında hamileliğim süresince başım hiç ağrımadı.Doğurduktan sonra regl kanamalarım başlayana kadar… Keşke hep hamile kalsam, diyorum.”
Hamilelikte ilaç alamazsınız ancak tedavi olabilirsiniz. Hamilelik döneminde yapılabilecek en uygun tedavi nöral terapidir. Cilde yapılacak küçük procainli iğnelerle (çok kısa etkili lokal anestezik) genel bir rahatlama sağlanır.Kullanılan az miktardaki ilaç bebeğe zarar vermez.
Migreni hamilelik boyunca devam edenlerde bozucu alan, çoğunlukla boğaz bölgesidir. Hamilelerde bu bölgeye rahatlıkla nöral terapi yapılarak anne adayı rahatlatılır, tedavinin devamı doğumdan sonraya bırakılır.
En ideali; anne adaylarının hamileliği planlamadan önce nedenleri bulunarak migrenlerinin tedavisinin yapılmasıdır. Özellikle hemen her gün ilaç kullananlarda hamilelik öncesi tedavi daha da önem kazanır.
Migren çok nadiren hamilelikte başlayabilir. Ancak üçüncü trimestr denilen hamileliğin son 3 ayında baş ağrısı başlarsa -özellikle 30.haftadan sonra- preeklamsi denilen tablo mutlaka akla gelmelidir. Preeklamside tansiyon yüksekliği ve ödem gelişir. Bir çeşit hamilelik zehirlenmesidir. Eklamsili hastalarının çoğunluğunda enseden gelen baş ağrısı vardır.
Hamilelikte tanımlanamayan sürekli baş ağrısı varsa mutlaka eklamsi açısından değerlendirilmelidir.Eklamsi gelişme olasılığı yüksek hastalarda tansiyon yükselmese de sadece baş ağrısı eklamsi bulgusu olabilir. Migrenli bir hamilede de eklamsi gelişebilir. Eğer baş ağrısı sürekliyse, sağ kaburga altında gerginlik varsa hemen doktora başvurulmalıdır.
Dural sinüs trombozu çok ciddi bir tablodur. Nadir görülür. Bazı kişilerde kanın pıhtılaşmasını arttıran genetik faktörler vardır. Hamilelikteki hormonal değişim bu eğilimi açığa çıkarır. Beyindeki toplardamarlarda pıhtılaşma gelişerek beyin kan akışı bozulur. Genellikle baş ağrısına nörolojik bulgular da eşlik eder. Sürekli baş ağrısı tek bulgu olsa bile bu ciddi hastalık akla gelmelidir.
Bu yazı “Migrene Çözüm Var!” kitabından alınmıştır.
Nörolog Dr. Emel Gökmen