Hamilelikte Kabızlık
Hamilelik sürecinde artan progesteron hormonun düz kasların yavaşlamasına neden olur bu da dışkılama sıklığını azaltır ve kabızlığa neden olur.
Hamilelik sürecinde artan progesteron hormonun düz kasların yavaşlamasına neden olur bu da dışkılama sıklığını azaltır ve kabızlığa neden olur. Normal bir insanda sindirilmekte olan besin artıklarının suyu kalın bağırsaktan geçerken emilir, besin artıkları katılaşır, dışkıya dönüşür, bağırsak düz kasların sayesinde rektuma itilir ve anüsten atılır. Ancak bu sindirim sistemindeki düzen hamilelik sürecinde sekteye uğrar çünkü hareketler kısıtlanır, beslenme alışkanlıkları değişir ve bebek büyüdükçe karın içinde bağırsakların yerleri daralır. Ancak hamilelikte kabızlık sık rastlansa da kaçınılmaz değildir, çeşitli yöntemlerle kabızlık önlenebilir.
Hamilelikte Kabızlığı Engellemenin Yolları
Sıvı Tüketimi
Hamilelik sürecinde kabızlığı önlemek için günde en az 6-8 bardak su tüketmek gerekir.
Lifli Gıdalar
Kabızlığı önlemek için hazmı kolay ve bağırsak hareketlerini hızlandıran lifli gıdaları tüketmek gerekir. Sebze, meyve, tahıl ve kurubaklagil ağırlı beslenilmelidir.
Kuru Meyveler
Bağırsakları çalıştıran kuru meyveleri öğün aralarına eklemek kabızlık probleminin giderilmesine yardımcı olur.
Öğün Atlamamak
Günde 3 ana öğün ve 2 ara öğün şeklinde az ve sık beslenerek sindirim sistemini çalıştırmak önemlidir.
Bitki Çayları
Hamilelikte kabızlığın giderilmesini destekleyen ürünlerden olan bitki çayları oldukça etkilidir.
Egzersiz
Hamilelik sürecinde hareketsiz kalmak kabızlık riskini arttırır. Bu yüzden mümkün olduğunca hafif egzersizler ve yürüyüşler yaparak kabızlık oluşumunu engelleyebilirsiniz.
Hamilelikte aşeren kadınların eşleri ne yapmalıdır?