SAĞLIK
YEMEK
ASTROLOJİ
GÜZELLİK

Hambales (Murt) Nedir? Hambalesin Faydaları Nelerdir?

Artık globalleşen dünyada bir bitki ya da meyve dünyanın neresinde yetişirse yetişsin, yine dünyanın her noktasında tüketilebiliyor. Hatta bazı bitki ve meyveler kendi turizm kültürlerini yaratıyorlar. Bu bitkiler arasında alternatif tıpta kullanılanları da var. Örneğin bunlardan biri de hambales. Peki, hambales nedir ve faydaları nelerdir? İşte bu konu hakkında tüm merak edilenler.

|

Hambales özellikle Türkiye'nin Hatay ilinde yetişen ve farklı şekillerde tüketilebilen bir meyvedir. Bilinen pek çok faydası bulunur.

Hambales Nedir?

Hambales halk arasında sıklıkla yaban mersini ile karıştırılsa da, aslında yaban mersini ile alakası yoktur. Ağacı büyük bir çalı öbeğini andırır. Hambales ağacının yaprakları zeytin ağacının yapraklarına benzer ve bu yapraklara reyhan denir. Küçük, beyaz ve yumuşak bir meyvesi vardır. Hafif mayhoş bir tadı vardır. Aslında hambales ve murt halk arasında aynı şey olarak bilinse de, hambales beyaz, murt ise hafif morumsu bir yapıda olur.

Hambales'in Faydaları Nelerdir?

- İdrar yolu enfeksiyonlarını giderir.

- Diş eti iltihaplarının, ağız içi iltihaplarının önlenmesine yardımcı olur. Düzenli kullanımında ağız kokusunu giderir ve ağız sağlığını korur.

- Ağacın yaprağı ezilir ve bir gün boyunca zeytinyağında bekletilirse, saçtaki güçsüzlüğü giderir ve kepek problemlerinin önüne geçer.

- Akne, sivilce ve çıbanlara iyi gelir.

- Antiseptik özellikleri sayesinde bağışıklık sistemini güçlendirir.

- Meyvenin suyu şurup yapılır ve o şekilde tüketilirse gözlere iyi gelir.

- Mikrop öldürücüdür. Bağırsaklardaki mikropları öldürür ve sindirim sisteminin rahatlamasına yardımcı olur. Kabızlık sorunlarının önüne geçer.

- Meyvenin yaprakları suda kaynatılır ve buharı damıtıldıktan sonra cilde sürülürse, pek çok cilt hastalığını önler ve cildin nemlenmesine yardımcı olur.

- Kanamaları dindirir.

- Çocuklarda ishal gibi hastalıkların tedavisinde kullanılmaktadır.

- Yeşil yaprakları kurutularak çay yapılabilir. Bu çay tüketildiğinde özellikle kış hastalıklarının tedavisinde kullanılır. Grip, nezle gibi durumlarda ortaya çıkan semptomların yok edilmesine yardımcı olur.

- Yaprağının suyu şekerle karıştırılıp içilirse, mide rahatsızlıklarının, bulantı ve kusma gibi şikayetlerin önüne geçer.

- Yaprağının suyu sirke ile karıştırılıp buruna ve başa sürülürse, burun kanamalarının önüne geçer.

- Meyveleri yenildiği zaman öksürük gibi problemlerin önüne geçer. Aynı zamanda çocuklarda boğmaca riskini azaltır.

- Yapraklar kurutularak demlenen çay yüksek tansiyon hastalarına çok iyi gelmektedir. Bu çay şeker hastalığının tedavisinde de kullanılmaktadır.

- Sinüzit ya da migren sebepli baş ağrılarının önlenmesinde etkilidir.

- Oldukça etkili bir balgam sökücüdür.

 

© Copyright 2024

Türkiye'den ve Dünya’dan son dakika haberler, köşe yazıları, magazinden siyasete, spordan seyahate bütün konuların tek adresi milliyet.com.tr; Milliyet.com.tr haber içerikleri izin alınmadan, kaynak gösterilerek dahi iktibas edilemez, kanuna aykırı ve izinsiz olarak kopyalanamaz, başka yerde yayınlanamaz.