“Gurme" kimdir?
“Gurme" kimdir?
Memleketin esas meselesi değil ama “gurme" kimdir, nedir hakkında bir yazı olsun bu pazar yazısı. Yemekle ilgilendiğimden olacak sürekli olarak bu soruyla karşılaşıyorum. Ama hayata karşı bir gurmeliği hepsine tercih ettiğim bir gerçek. Artık yemeğin karın doyurmaktan çıkıp bir keyif olduğu bir zamanı yaşıyor bazıları. Restoranlar, büyük oteller ünlü aşçılarıyla kendilerini tanımlıyorlar, prestij sağlıyorlar. Böyle olunca da bir tür lezzet eksperi diyebileceğimiz gurmeler daha çok öne çıkıyor.
Eğer yemekten iyi anlamasıyla ünlenmiş bir kişiyse onun tercih ettiği mekanlar bu tercihten dolayı itibar kazanıyor. Düzenlenen yemekle ilgili özel gecelerin başlıca konukları da onlar oluyor; çünkü onların görüşleri önemli. Gurme vasfını taşıyan biri için söylenecek ilk söz ağzının tadını gerçekten bildiği olabilir. Neyle ne yakışır, yanında ne gideri en iyi onlar bilirler. Çünkü gelişmiş bir damak zevklerinin olmasından başka yemek dünyasıyla da hayli içiçe olmak gerekir.
Bir mekanda açık büfedeki halka halka kesilmiş soğanların hangi yörenin ürünü olduğunu soran birine rastlarsanız (ki ben rastladım) onu takip edin derim size. Mutlaka o kalabalık yemek çeşidi içinde birbirini en iyi tamamlayan lezzetleri derleyecek, seçeceği içecekler de dahil olmak üzere yemeğinin tam bir uyum içinde olmasını sağlayacaktır. Anlayacağınız üzere biraz ince eleme sık dokuma konusudur gurmelik. Yemek pişirme tekniklerini bilmek, ilgi ve bilgiyi esirgememek de gerekiyor. Yani tam bir mutfak kültürü birikimi. Yemeklerin içine konan malzemenin en iyisi nereden tedarik edilir, bir yemek yörelere göre nasıl yapılır, hangi ülkede ne yenir, bu yemeği en iyi neresi yapar gibi bir çok sorunun doğru muhatapları da onlar olur doğal olarak. Her şeye rağmen yemek de kişilerin kendi tercihleridir. İlla ki, en lüks restoranlarda yemek gerekmiyor. İyi ve doğru demlenmiş bir çayın yanında yenecek çıtır çıtır bir simit de bir damak keyfidir.
GÜNÜN YEMEĞİ
8 kişilik / Hazırlama süresi: 1 saat
Malzemeler: 4 yufka, 1 su bardağı pirinç, 1 su bardağı et suyu, 1 su bardağı kaşar rendesi, 250 gr. mantar, 1 su bardağı konserve mısır, tuz, karabiber, kekik
Hazırlanışı:
Pirinci tuzlu suda bekletip süzün. İnce kıyılmış mantarla birlikte pirinci kavurun. Et suyunu ilave ederek pilav şeklinde pişirin. Tuz ve biberini ekleyin. Pilav dinlenirken mısırı ekleyin. Soğuduktan sonra kekik ve rende kaşarı ilave edin. Her yufkayı 8 üçgen parçaya bölüp, iç malzemesini paylaştırın. Sigara böreği şeklinde sarıp, kızgın yağda kızartın.
GÜNÜN MÖNÜSÜ