Güne 1-2 kaşık balla başlayın
Balın Gurmesi ve 33 yıllık bal üreticisi Ahmet Bağran Aksoy, balın yorgunluk, halsizlik ve alerjiye karşı etkisini ve nasıl tüketilmesi gerektiğini anlattı.
İnsan vücudu mevsim geçişlerinden her zaman etkilenmiştir. İlkbahar ise mevsim geçişlerine bağlı rahatsızlıkların en çok görüldüğü mevsimdir. Çünkü kışın soğuk, yorucu havasından çıkan vücut, ilkbaharla birlikte hızlanmaya başlar. Kan akışımız ve hormonlarımız hızlanır, hassasiyet seviyesi de aynı paralellikte artar. Bahar dönemi gözlenen hastalıkların başında ise bahar yorgunluğu, halsizlik, isteksizlik ve bahar alerjisi geliyor. Bu rahatsızlıkların yanında uyku düzensizliği, iştah azalması, kas krampları, eklem ağrıları ve kadınlarda adet düzensizliği de ilkbaharla birlikte artış gösteriyor. İlkbaharda vücudun alerjik yapısının arttığını ve vücudun ciddi hassasiyetler gösterdiğini söyleyen Balın Gurmesi ve 33 yıllık bal üreticisi Ahmet Bağran Aksoy, yaşanan bu sağlık problemlerine karşı ham ve gerçek bal ile yapılabilecek bal kürlerini tavsiye ediyor.
Güne 1 ya da 2 Kaşık Ham Balla Başlayın!
Balın kalitesinin arının uğradığı bitkilere göre değiştiğini aktaran Aksoy, şunları kaydediyor: “Balda, B1, B2, B3, B4, B5, B6 ve C vitaminleri vardır. Kalsiyum, fosfor, potasyum, kükürt, sodyum klorür ve magnezyum gibi mineraller içerir. Bunun yanı sıra bakır, iyot, demir, çinko balda bol miktarda bulunur. Bu kadar zengin bir ürünün kana doğrudan karışma miktarı ise yüzde 70. Balın, vücut üzerinde çok ciddi olumlu etkisi vardır. Ama en önemlisi vücudun erken yıpranmasını engelliyor. Mide, kalp, sinir, tansiyon, akciğer, olmak üzere pek çok rahatsızlığa da iyi gelmektedir.”
Faydaları bilimsel olarak da kanıtlanan baldan tam ve etkili sonuç almanın ise ışıl işlem görmemiş, gerçek ham bal seçimi ile mümkün olacağını aktaran Aksoy, güne bir ya da iki tatlı kaşığı ham bal tüketerek başlanması gerektiğini öneriyor. Ham bal yedikten sonra bir bardak su tüketilmesini tavsiye eden Aksoy, güne dinç, zinde bir giriş için bunun son derece önemli olduğunu anlatıyor.
Bal, Polen, Arısütü ve Propolis ile Gelen Mucize!
Günü ham bal ile karşılamanın bir yaşam biçimi haline getirilmesi gerektiğini öneren Aksoy, açıklamalarını şöyle sürdürüyor: “Bu alışkanlık bahar döneminde bireylerin yaşayacağı her türlü halsizlik, uyku hali ve yorgunluk gibi sorunların önüne geçecektir. Özellikle Bal, polen, arısütü ve propolis karışım kürü bahar yorgunluğu ve bahar alerjisine karşı iyi gelir. Ancak dikkat edilmesi gereken önemli bir husus var o da şudur: balın ham ve karakterinin sağlam olması, bununla birlikte arısütü polen ve propolisin bu karışımını yaparken ölçülü ve dikkatli ilave edilmesi gerek.’’
Bal Hangi İçecekler İle Tüketilir?
Antioksidan özelliği taşıyan balın siyah çay ve bitki çaylarında kullanımının sağlıklı yaşam için önemli olduğunu vurgulayan Balın Gurmesi ve 33 yıllık bal üreticisi Ahmet Bağran Aksoy, bunların dışında önerdiği ballı içecek tariflerini ise şöyle:
•Bir bardak suya, bir tatlı kaşığı gerçek bal, limon ve zencefili eklemek öksürüğe iyi gelir, yağ yakmaya yardımcı olur.
•Bir bardak suya nane ve bir tatlı kaşığı gerçek balı ilave etmek ferahlatıcı olarak tüketilebilir.