Göz ve kaş düşüklüğünü önlemek için neler yapılabilir?
Göz ve kaş düşüklüğü kişileri hem estetik açıdan hem de görme açısından olumsuz etkilemektedir. Estetik ve Plastik Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Ufuk Askeroğlu göz ve kaş düşüklüğünü önlemek için yapılabilecekleri sizler için derledi.
Göz kapaklarında sarkma sorunu nüfusun %5'ini etkiler ve ileri yaşlarda daha sık görülür. Düşük kaşlar ve göz kapakları görme bozukluğuna neden olarak kişilerin görme sağlığını tehdit ederek yaşam kalitesini düşürebilir. Kaşların ve göz kapaklarının sarkmasının en yaygın nedeni yaş alınmasıdır. Yaşlandıkça, göz kapaklarını kaldıran ve gözleri açık tutan kaslar zayıflar ve yerçekimi etkisi altında düşmeye başlar. Bazı durumlarda göz kapaklarını açan kaslar doğuştan zayıf olabilir. Aynı şey kaşlar için de geçerli. Zamanla kaşları sabit tutan kaslar zayıflar ve kaşlar düşer.
Bir göz veya her iki göz ve kaşta sarkık göz kapakları görülebilir
Bazı durumlarda belli belirsiz sarkma meydana gelir ve bazı durumlarda sarkık kaşlar veya göz kapakları göz bebeği seviyesine kadar düşebilir. Bu ve benzeri durumlarda görme kısıtlanır ve kişi görme kaybı yaşar. Sarkma deneyimi ileri düzeyde değilse, hasta fark etmese ve göz kapaklarını veya kaşlarını kaldırmaya çalışsa bile beyin durumun farkına varacaktır. Sık sık okuyan, yazan veya bilgisayar kullanan kişilerin gözlerinde ağırlık hissedilir. Bu ağırlığın nedeni mevcut sarkmadır. Kaşların dokusu çok yumuşaktır ve zamanla zayıflar. Zayıf kaşlar yorgun bir görünüme neden olabilir. Görünüme ek olarak, görsel rahatsızlığa da neden olabilir.
Tedavide cerrahi yöntemler tercih edilir
Kaş ve göz kapağı düşüklüğü tedavisinde ilk tercih ameliyattır. Genel anestezi altında yapılan ameliyatta kesi yeri deri kıvrımları olarak tanımlanır. Kesi bölgesinden derine inilerek göz kapakları kaldırılır ve ilgili kaslar güçlendirilir. Kişiden kişiye farklılık gösterse de yaklaşık 1 saat süren operasyon sonrası gerekli kontrollerin ardından kişi hastaneden taburcu edilir. Kişi rahatlıkla günlük hayata dönebilir. Hafif şişlik ve morluk görülebilir, bu belirtiler normaldir. Ameliyattan on gün sonra dikişler alınır ve iyileşme süreci tamamlanır.
Kaş kaldırma yöntemlerinde ise kişilerin yüzüne yakışan yöntemi seçilmesi önemlidir. Ayrıca kaşların ne kadar kaldırılacağına da doktor ile birlikte karar verilmesi gerekir. Kaş kaldırma operasyonundan sonra kontrol için belirli bir zaman aralığı gerekir. Belli bir süre mimiklerin yapılması beklenmez ve kaşların yerine sabitlenmesi sağlanır.
Kaş kaldırmada tercih edilen yöntemler nelerdir?
Germe yöntemi: Bu yöntem kalıcı bir yöntemdir. Genç ve orta yaşlı insanlar için ilk tercihtir. Lokal anestezi altında yapılır ve kesi kaşların üst kısmından yukarı doğru konumlandırılır.
İp yöntemi: İp yönteminde iyileşme süreci oldukça kısadır. Bu yöntemde saç çizgisinden mikro cihazlarla kaşlar yukarı taşınır.
Hem kaş hem göz çevresine etki eden yöntem: Bella Eyes
Cerrahi bir işlem olan Bella Eyes yöntemi ile 2,5 saat gibi kısa bir süre içerisinde genç bakışlara sahip olabilirsiniz. Uygulamada kaşlar kişinin yüz çevresine göre yukarıya taşınır. Bu sayede gözler daha çekik ve genç bir görünüme kavuşur. Bu yöntem sıklıkla göz kenarlarında düşme görülen, kaz ayaklarını belirginleşen, göz kapağı düşen kişilerde tercih edilmektedir.
Bella Eyes tekniğinde birçok hastamızda başarılı sonuçlar görmekteyiz. Bu tekniği aynı zamanda özenle hazırladığım eğitimler ile meslektaşlarımıza da aktarmaktayım.