SAĞLIK
YEMEK
ASTROLOJİ
GÜZELLİK

Göz kızarıklıkları hastalık habercisi olabilir

Kulağa basit bir durum gibi gelse de göz kızarıklıklarını sakın hafife almayın. Göz Hastalıkları ve Vitreoretinal Cerrahi Uzmanı Opr. Dr. Hüseyin Sanisoğlu göz kızarıklıklarına karşı uyardı.

|

Konjonktivit olarak adlandırılan göz içi kızarıklıklar, göz damarlarının genişleyerek verdiği tepki sonucu gelişir. Böyle sorunlar basit bir ilaç tedavisiyle kolaylıkla çözülebilir. Genellikle önemsenmeyen ve “bugün yarın geçer” diye ötelenen bu göz kızarıklıkları çoğu zaman basit göz reaksiyonları sebebiyle oluşsa da, bazen keratit (kornea dokusu iltihaplanması), üveit, akut dar açılı glokom veya konjenital glokom gibi önemli göz problemlerinin habercisi olabiliyor. Zamanında tedavi edilmeyen enfeksiyonlar ise, gözün iç katmanlarına doğru yayıldığında ciddi görme kaybı gelişebiliyor. Kalıcı olabilen bu sorunları önleyebilmek için erken tanı ve tedavi hayati önem taşıyor.

Gözdeki hastalıklar önemli belirtilerle ortaya çıkar

Göz hastalıkları en fazla, kızarıklık, kanlanma, yanma, kaşınma, batma, şişlik, ağrı ve bulanık görme gibi belirtilerle kendini gösterir. Bu semptomlar çoğunlukla enfeksiyon ya da alerjik sebeplerle ortaya çıkar.

Gözdeki ağrıya kızarıklık eşlik ediyorsa dikkat!

Göz ve göz çevresinde yaşanan ağrıların altında farklı sebepler yatabilir. Uygun olmayan gözlük kullanımı, kırma kusurları, hipertansiyon ve sinüzit gibi faktörler göz çevresinde yaşanan ağrıların nedenleri arasında yer alır. Göz ağrıları sürekli hale geliyorsa ve ağrıların şiddeti göze hafifçe bastırıldığında artıyorsa, gözün iç tabakalarında yaşanan bir enflamasyonun habercisi olabilir. Bu ağrılar, göz kızarıklığı ya da görme bulanıklığı gibi belirtilerle seyrediyorsa gecikmeden bir göz hastalıkları uzmanına başvurulmalıdır.

Yanma ve batma hissi başka hastalıkları işaret ediyor olabilir

Gözlerde yanma ya da batma hissediliyorsa kuruluk, yanmaya sulanma eşlik ediyorsa gözde yabancı cisim batma sorunu yaşanabilir. Yanma ve batma hissi ayrıca, alerjik hastalıkların, kontakt lensle ilgili sorunların, göz kuruluğunun, üveitlerin veya göz kapağı bozukluklarının habercisi olabilir. Göz kapağı şişkinliği ise genellikle enfeksiyon kaynaklı göz hastalıklarının sinyalcisidir. Fakat bu şişlikler sürekli yaşanıyorsa, böbrek başta olmak üzere çeşitli organlardaki sorunları işaret edebilir.

Göz ve göz kapağı kaşıntılarını önemseyin

Alerjik göz problemlerine çoğunlukla göz kaşıntıları eşlik eder. Bu kaşıntıların nedenleri arasında ise, yabancı cisim batması, iltihap kaynaklı göz hastalıkları, ortamdaki fazla ışıklar, gazlar, tozlar, polenler, çeşitli mantarlar ve sinüzit ya da grip gibi viral hastalıklar yer alır. Bunların yanı sıra göz kapağı bozuklukları da göz kaşıntılarına sebep olan faktörlerdendir.

Mutlaka göz hekimine başvurulmalı!

Geçici ya da kalıcı fark etmeksizin görmede azalma, göz önünde uçuşan cisimler görme, ışık çakması hissi, ışıkların çevresinde halkalar görme, gözde sulanma gibi şikayetler hissediliyorsa mutlaka bir uzmandan destek alınmalıdır.

Tedaviyi altında yatan sebepler belirler

Göz kızarıklıkları tedavisi, genellikle altında yatan nedene göre kararlaştırılır. Kızarıklığın sebebi mikrobik ise antibiyotikli damlalar kullanılabilir. Ancak sebep alerjik ise antialerjik damlanın uygulanması gerekir. Kızarıklık, gözün kimyasal gaz veya sıvı ile teması sonucu oluşmuşsa çok hızlı hareket etmek gerekir. Çünkü tedavinin gecikmesi, geri dönüşü olmayan tablolarla sonuçlanabilir. Böyle durumlarda yapılacak ilk müdahale; göz ve çevresini bol su ile yıkamak, ardından da göze temas eden maddenin paketiyle en yakın sağlık merkezine başvurmak olmalı.

Bu önlemlere dikkat!

Genel anlamda mikrobik göz kızarıklıklarından korunabilmek için;

•Enfeksiyon taşıyan kişilerden uzak durulmalı,
•Bu kişilerle havlu gibi kişisel eşyaları kullanmaktan kaçınılmalı,
•Hijyen kurallarına uyulmalı,
•Dış mekanlardan gelindiğinde eller mutlaka yıkılmalıdır.

© Copyright 2025

Türkiye'den ve Dünya’dan son dakika haberler, köşe yazıları, magazinden siyasete, spordan seyahate bütün konuların tek adresi milliyet.com.tr; Milliyet.com.tr haber içerikleri izin alınmadan, kaynak gösterilerek dahi iktibas edilemez, kanuna aykırı ve izinsiz olarak kopyalanamaz, başka yerde yayınlanamaz.