Göz Kapağı İltihabı (Blefarit) Nedir, Neden Olur? Göz Kapağı İltihabına Ne İyi Gelir, Nasıl Geçer?
Göz kapağı iltihabı (Blefarit) nedir, neden olur? Göz kapağı iltihabına ne iyi gelir, nasıl geçer? Göz kapağı iltihabı neden oluşur? Teşhisi nasıl konur? Göz kapağı iltihabı kronik midir tedavi edilebilir mi? İşte, merak edilen tüm detaylar.
Blefarit, göz kapaklarının iltihaplanmasına neden olan yaygın bir sorundur. Bu, kırmızı gözlere, kaşıntılı gözlere ve kaşıntılı gözlere neden olan dış gözün kronik bir hastalığıdır.
Göz Kapağı İltihabı (Blefarit) Nedir?
Blefarit, dış gözyaşı tabakasını oluşturan kirpiklerin arkasındaki yağ bezlerinin iltihaplanmasıdır.
Blefarit olduğunda bu bezlerin ürettiği yağlar serbestçe akmaz ve bezlerin açıklıkları tıkanır. Sorun tedavi edilmezse, bu bezler tahriş olabilir ve hatta enfekte olabilir. Kirpikler düşebilir ve göz kapaklarında ağrılı şişlikler veya tekrarlayan arpacıklar olabilir.
Kirpik diplerinde kepek benzeri bir parıltı bulunur. Birçok hasta, sabahları uyandıklarında gözlerinin yandığından ve göz kapaklarının birbirine yapıştığından şikayet eder. Bu bezlerin iltihaplanmasının birkaç nedeni vardır. Blefarit genellikle yağlı cilt ve kepeklenme eğiliminde olan kişilerde görülür.
Göz Kapağı İltihabı Neden Olur?
Blefarit, göz kapağının serbest kenarının (kirpik seviyesinde bulunan pembemsi kırmızı kenar) iltihaplanmasıdır. Bu iltihaplanma deriye (göz kapağı), göz kapağının iç kısmına, göze karşı ve hatta gözün kendisine yayılabilir. Madarosis denilen kirpik kaybına neden olabilir.
Blefarit, göz kapağı kenarında kızarıklığa neden olur. Bazen kirpiklerin dibinde kabuklu tortular vardır. Çok iltihaplı formlarda göz kapaklarının kenarında göz kapağı ödemi, şekil bozuklukları veya ülserler olabilir. Yabancı cisim hissi, yanma, kaşıntı, hatta ağrı ve daha nadiren görme keskinliğinde azalma eşlik eder.
Göz Kapağı İltihabına Ne İyi Gelir, Nasıl Geçer?
Blefarit kronik bir problem olduğu için tedavi edilemez. Blefarit için reçetesiz satılan tedaviler olsa da, bu semptomlara sahipseniz, sorunu teşhis edebilmeleri için optometri doktorunuzu görmeniz önerilir. Blefariti tedavi etmenin birçok yolu vardır ve hastalar bunu kendi başlarına çok iyi yapabilirler.
Kirpiklerin etrafındaki kuru kirpikler, kirpikleri temiz tutmaya yardımcı olmak için günde en az iki kez ılık kompreslerle (sıcak suyla ıslatılmış temiz bir bez) temizlenmelidir. Bu aynı zamanda gözyaşlarının yağlı kısmının daha serbestçe akmasına yardımcı olur.