SAĞLIK
YEMEK
ASTROLOJİ
GÜZELLİK

Göz kapağı düşüklüğü hastalık belirtisi mi?

Pitozis olarak da bilinen göz kapağı düşüklüğü nedir? Göz kapağı düşüklüğü hastalık belirtisi olabilir mi? Pitozis muayenesi nasıl yapılır? Göz kapağı düşüklüğü neden olur? Göz kapağı düşüklüğü ile ilgili bilmeniz gerekenleri Doç. Dr. Halil Hüseyin Çağatay cevapladı:

|

Göz kapağı düşüklüğü nedir?

Göz kapak aralığı normalde 8-10 mm’dir. Kadınlarda ve çocuklarda , erkeklere göre 2 mm daha fazladır. Göz kapağının normal seviyeden aşağıda bulunmasına ‘’pitozis’’ denir. Göz kapağı düşüklüğü basit bir estetik sorun değildir, bazı hastalıkların habercisi veya işareti olabilir.

Göz kapağı düşüklüğü hangi hastalıkların belirtisidir?

Göz kapağı düşüklüğü (Pitozis) hem çocuklarda hem de yetişkinlerde görülebilir. En sık görülen pitozis tipleri doğumsal veya kas zayıflığına bağlı olarak yaşlanma ile meydana gelir. Göz kapağı düşüklüğü basit bir estetik sorunu değildir. Bir çok farklı sebeple meydana gelebiliyor. Bu sebepler arasında ihmal edilmemesi gereken ciddi hastalıklar da var. Bu nedenle güvenilirliği olmayan tedaviler veya basit bir estetik operayona karar vermeden önce mutlaka detaylı bir inceleme gerektiğini unutmayın.

Ameliyat öncesinde göz kapağı düşüklüğüne neden olabilen hastalıkların araştırılması oldukça önemlidir. Göz kapağı düşüklüğüne neden olabilen hastalıklar şöyledir;

Nörolojik hastalıklar
Myastenia graves
Üçüncü sinir felci
Beyinde yer kapalayan bir tümör veya damar genişlemesi (Anevrizma) neden olabilir.
Horner Sendromu
Marcus Gunn sendromu
Oftalmoplejik migren
Multiple sklerozis
Kas hastalıkları nedeniyle düşük göz kapağı
Myastenia graves
Müsküler distrofiler
Kronik progresif eksternal oftalmopleji
Okülofarengeal distrofi

Göz Kapağı Düşüklüğü Muayenesi

Miyastenia graves hastalarında muayene bulguları nasıldır?

• Göz kapağı düşüklüğü muayenesi standart bir göz muayenesinden oldukça farklıdır. Örneğin göz kapağı düşüklüğü hastalarında şaşılık muayenesi mutlaka yapılmalı. Yukarı ve aşağı bakış yönlerinde göz kapaklarında tik veya atma görülebilir. Buna Coogans eyelid twitch sign adı verilir. Bu özel muayene metodunun dışında ayrıca buz testi ve yukarı bakış testi uygulayabiliyoruz.

Pitozis muayenesi nasıl yapılır?

• Her hasta için muayene prosedürü değişebilir. Bazı hastalarımızda şüphelendiğimiz değişik hastalıklara yönelik muayene dışında nörolojik uzmanı tarafından muayene veya MR görüntülemesi de gerekebilir. Öte yandan ayrıntılı bir göz muayenesi mutlaka yapılmalı. Yani şaşılık var ise veya göz tembelliği gibi sorunların çözümü çok önemlidir. Yine göz kuruluğu bu hastalarda ameliyat sonrasında sağlıklı bir göz için oldukça önemlidir. Standart bir göz muayenesi sonrasında ise, göz kapağı ölçümleri ve göz kapağı kasının gücünün ölçülmesi çok önemlidir.

Göz kapağı düşüklüğü neden olur?

• Göz kapağı düşüklüğü nedenleri arasında en sık olarak yaşa bağlı olan senil pitozis ile karşılaşıyoruz. Bu tip genellikle 50 veya daha sıklıkla 60 yaşından sonra belirginleşmeye başlar. Yaş ile göz kapağı düşüklüğü artar. Yaşa bağlı oluşan bu pitozisin latince adı Aponevrotik Pitozis’tir.

Yaşa bağlı oluşan göz kapağı düşüklüğü doğumsal olandan farklı mıdır?

• Elbette, iki tipteki pitozisin belirtileri, klinik ve anatomik özellikleri de farklıdır. Yaşa bağlı oluşan kapak düşüklüğü genelde her iki gözü etkiler ve kişiler gözlerini açmak için kaşlarını kullanır. Bu durum alın kırışıklıkları belirgin bir görünüme neden olur.

Göz Kapağı Düşmesi Ameliyatı

Göz kapağı düşüklüğü ameliyatı hem görme için hem de estetik olarak kişinin psikolojik durumu için oldukça önemlidir.

Göz kapağında düşme veya sarkma çok az fark edilecek veya kapağın tüm gözbebeğinin üzerine kapatacak kadar olabilir. Ameliyat genellikle düşük göz kapağı için en iyi ve kalıcı tedavidir.

Yaşa bağlı olan pitozis ameliyatı nasıl gerçekleştirilir?

• Göz kapağının lokal olarak uyuşturulması sonrasında yapılan pitozis ameliyatı, göz kapağında yerinden ayrılan kas, tekrar anatomik yerine sabitlenir.

Doğumsal göz kapağı düşüklüğü çeşitleri nelerdir?

• Çift elevator felci (gözde yukarı bakma zorluğu vardır ve şaşılık eşlik eder). Bu oldukça özel bir sendromdur ve öncelikle şaşılık ameliyatı yapılır böyle kişilerde sonra da göz kapağı ameliyatı gerçekleştiriyoruz. Doğumsal göz kapağı düşüklüğü ameliyatlarında daha çok uyguladığımız frontal askılama yöntemi bu hastalarda uygulamaktayız.

Pitozis ameliyatlarınızın sonuçları başarılı mıdır?

• Ameliyatlarımı mümkünse lokal anestezi altında gerçekleştirmeye özen gösteriyorum. Ameliyat sürecinde hastanın göz kapağı seviyesi mutlaka kontrol ediyoruz ve ameliyat bitiminde muhakkak göz kapağı kalkmış oluyor.

Pitozis ameliyatı uzun sürer mi?

• Göz kapağı ameliyatlarından pitozis ameliyat tekniğine göre değişir. Tek göz kapağının ameliyatı 15 dakika ile 40 dakika arasında bir göz ameliyatı sürer.

Göz kapağı düşüklüğü ameliyatı sonrasında nelere dikkat etmek gerekir?

• Göz kapağı ameliyatı sonrasında ilk 24 saat buz uygulaması yapıyoruz. İlk günler hastanın başının yüksekte uyumasını tavsiye ediyorum. İyileşme süresince göz kapaklarına nazik davranılması oldukça önemli. Yani göz kapakları çekiştirilmemeli ve gözler ovalanmamalı.

Göz kapağı ameliyatında gözler veya görme ile ilgili bir sorun gelişebilir mi?

• Bu ameliyat öncesi ve sonraki dönemde göz kuruluğu takibi oldukça önemli. Ameliyat sonrasında gözler açık kalabiliyor, bu durumda da gözde kuruma meydana gelebiliyor. Bir göz hekimi tarafından yapılacak mikroskop altında muayene ile kornea tabakasını mutlaka kontrol edilmesi oldukça önemlidir. Gözlerde kuruma noktaları ortaya çıkmış ise yakın takip ve tedavi edilmelidir.

Göz kapağı düşüklüğü Oküloplastik Cerrahi adı verilen bilim dalı ilgilenir. Oküloplastik cerrahide Ptozis- Göz Kapağı düşüklüğüne ilişkin sorunlara kalıcı çözümler bulunur.

Doç.Dr.Halil Hüseyin Çağatay, Türk Oftalmoloji Derneği, Oküloplasti Birimi Aktif Üyesidir.

© Copyright 2025

Türkiye'den ve Dünya’dan son dakika haberler, köşe yazıları, magazinden siyasete, spordan seyahate bütün konuların tek adresi milliyet.com.tr; Milliyet.com.tr haber içerikleri izin alınmadan, kaynak gösterilerek dahi iktibas edilemez, kanuna aykırı ve izinsiz olarak kopyalanamaz, başka yerde yayınlanamaz.