Göz Enfeksiyonu Nedir, Nasıl Geçer? Göz Enfeksiyonuna Ne İyi Gelir?
Göz enfeksiyonu; gözlerde sulanma, kızarma, batma, yanma ve kimi zaman çapaklanma gibi semptomlarla meydana gelmektedir. Halk dilinde; göz nezlesi ya da göz enfeksiyonu şeklinde bilinen ve tıbbi adı konjonkivit olan göz enfeksiyonu nedir? Göz enfeksiyonu nasıl geçer? Göz enfeksiyonuna ne iyi gelir? İşte tüm ayrıntılar.
Tıpta; Konjonktiva veya konjonktivit şeklinde isimlendirilen göz enfeksiyonu; göz kapaklarının iç bölümümü saran zar tabakasının veya gözün en dış bölümünün iltihaplanmasından meydana gelen bir sağlık sorunudur. Gözlerde; kızarma, çapaklanma, sulanma ve ağrı gibi belirtiler görülür. Hastaların; ortak havlu kullanması, göz temizliğine dikkat etmemesi gibi durumlardan ötürü ortaya çıkabilir.
Göz Enfeksiyonu Nedir?
Göz enfeksiyonu; göz kapaklarının iç tarafını sarmış olan zar tabakasının ya da gözün en dış tarafının iltihap kapmasından ötürü meydana gelen bir sağlık problemidir. Gözlere; virüs, mantar ya da bakteri bulaşmasıyla ortaya çıkar. Gözün farklı yerlerinde oluşarak, her iki gözü veya bir gözü etkileyebilir. Arpacık ve konjonkivit, göz enfeksiyonları konusunda çok sık görülen iki türdür.
Göz Enfeksiyonu Nasıl Geçer?
Göz enfeksiyonu tedavisi; göz enfeksiyonun sebebine göre farklılaşmaktadır. Alerjik nedenli göz enfeksiyonu sonucunda; reçeteli ve antibiyotik içerikli göz damlaları, kompresler veya merhemler ile tedavilerle iyileşme sağlanır.
Göz enfeksiyonuyla alakalı iltihaplanmanın azaltılması adına streoid içerikli göz damlaları verilebilir. Kişinin hekimi; göz enfeksiyonuna neden olan duruma bağlı şekilde ağız yoluyla alınan antiviral veya antibiyotik içerikli ilaçlarda verebilir.
Kuru göz yüzünden bir enfeksiyon yaşanması halinde suni gözyaşıyla gözler nemlendirilebilir. Göz enfeksiyonu tedavisinde geç kalınmasıyla beraber durum ciddi bir hal alarak cerrahi metoda başvurulur. Gözün korneasında leke oluşmuş ise kornea nakli veya lazerle tedavi seçenekleri tercih edilir.
Göz Enfeksiyonuna Ne İyi Gelir?
Göz enfeksiyonuna iyi gelecek yöntemler;
- Çay: Çay göz enfeksiyonu için iyi gelir. Siyah çay poşetinin birkaç dakika boyunca sıcak suda bekletilmesi ve sudan çıkarılarak 10 dakika boyunca soğumasını beklemek gerekir. Ardından gözlere uygulanabilir.
- Keten Tohumu: Uygulamanın yapılması adına bir bardak suyun kaynatılarak, bir çorba kaşığı keten tohumunun eklenmesi gerekir. 15 dakika bekletildikten sonra temiz pamukla enfekte olan yere uygulanmalıdır. İşlem gün içerisinde iki kez yapılabilir.
- Zerdeçal: Göz enfeksiyonuna iyi gelecek bir diğer yöntem ise zerdeçaldır. İki çorba zerdeçal ile kaynar suyun bir araya getirilmesi gerekir. Daha sonra yapılan karışım soğumaya bırakılır. Temiz ve kuru bir pamuk ile enfekte olan bölgeye uygulanır.