Göğüste Ağrı Neden Olur, Nasıl Geçer? Göğsüm Ağrıyor Diyorsanız İşte Sebepleri
Göğüs ağrısı, olası bir kalp krizinin belirtisi olabileceği gibi farklı bir durumun ya da problemin göstergesi de olabilir. Bununla beraber göğüs ağrısı şikayeti varlığında öncelikli olarak mutlaka kalp problemleri ekarte edilmelidir. Göğüs ağrısının diğer sebepleri arasında kas gerginliği, reflü, hazımsızlık, göğüs kemiğine yakın kaburga eklemlerinde iltihaplanma ve akciğer sorunları sayılabilir. Peki, göğüste ağrı neden olur ve nasıl geçer? İşte cevaplar...
Pek çok farklı sorun göğüs ağrısına sebep olabilir. Göğüs ağrısı, hayatı tehdit edici önemli sebepler olan akciğer ya da kalp sorunlarını içerir. Göğüs ağrısı ciddi bir sağlık sorununun belirtisi olabildiğinden dolayı acil tıbbi yardım almak hayat kurtarır. İnsanların acil servise gitmesinin en sık sebeplerinden bir tanesi de göğüs ağrısıdır.
Göğüs Ağrısı Neden Olur?
Göğüs ağrısı hissedildiğinde bireyin ilk düşüncesi genellikle kalp krizi geçirdiği olur. Kalp krizinin önemli belirtilerinden birisi göğüs ağrısı olsa da, nispeten ağrı ciddi olmayan durumlarda da oluşabilir. Göğüs ağrısı nedeniyle acil servise yapılan ziyaretlerin yaklaşık 'ü kalp ile ilgili ciddi bir problem sebebi iledir.
Göğüs Ağrısının Kalp İle İlgili Nedenleri
Göğüs ağrısının kalple ile ilgili sebepleri arasında şunlar vardır:
Kalp krizi
Perikardit
Aort diseksiyonu
Anjina
Miyokardit
Göğüs Ağrısının Sindirim İle İlgili Nedenleri
Göğüs ağrısına, sindirim sistemi bozuklukları sebep olabilir:
Göğüste ağrılı yanma hissi
Yutma güçlüğü
Safra kesesi veya pankreas sorunları
Göğüs Ağrısının Kas ve Kemik Kaynaklı Nedenleri
Bazı göğüs ağrısı çeşitleri, göğüs duvarını oluşturan yapıların hasar görmesi ve diğer sorunlarla ilişkilidir;
Costochondritis
Kırık ya da çatlamış kaburgalar
Kaslardan kaynaklanan ağrı
Göğüs ağrısının akciğer kaynaklı sebepleri
Pek Çok Akciğer Hastalığı Göğüs Ağrısına Sebep Olabilir
Pulmoner emboli
Pnömotoraks
Plörezi
Tüberküloz
Pulmoner hipertansiyon
Zatürre
Göğüs Ağrısına Yol Açabilen Diğer Nedenler
Panik atak
Zona hastalığı
Göğüs Ağrısı Nasıl Geçer?
Göğüs ağrısı nedenini teşhis edebilmek için en önemli şey hastanın tıbbi öyküsüdür. Zira göğüs ağrısının özünü öğrenmek sağlık uzmanına, neleri hariç tutması ve neleri dikkate alması gerektiği konusunda yön verecektir.
Göğüs ağrının şiddetini, ilişkili semptomlarını, niteliğini ve hastanın risk faktörlerini anlamak; hekimin her potansiyel sebebin ihtimalini değerlendirmesine ve hangi teşhislerin dikkate alınarak tedavi için uygun adımların atılmasına yardımcı olabilir.
Ayrıca yapılan tanı, hekimlerin bir hastalığın olası sebeplerini dikkate almak ve sonra yok etmek için kullandıkları bir düşünce sistemidir. Fiziksel muayene, tıbbi öykü ve bazı testlerden ne kadar fazla bilgi toplanırsa hastalığın potansiyel tanı listesi o kadar daraltılır.