SAĞLIK
YEMEK
ASTROLOJİ
GÜZELLİK

Glutensiz Besinler Ve Yiyecekler Nelerdir? Nelerde Gluten Yok? İşte O Gıdalar...

Günümüzde sağlıklı beslenme denilince akla ilk gelen ve uzak durulması gerekildiği düşünülen şeylerden birisi de glüten yani halk arasındaki adıyla glutendir. Gluten çavdar, arpa ve buğday gibi tahıl ürünlerinde bulunan bir protein türüdür. Bazı insanlar bu protein türünü rahatlıkla sindirebilirken bazıları da sindirememektedir. Bu nedenle geluteni sindiremeyen kişiler Glutensiz besinler ve yiyecekler nelerdir? Nelerde gluten yok? Sorularının cevaplarını ararlar. İşte merak edilen o gıdalar.

|

 Gluten Latince kökenli bir kelimedir ve glue (tutkal) kelimesinden türetilmiştir. Tahıl ürünlerinden elde edilen hamurun da tutkal gibi yapışkan ve yumuşak olduğu düşünülürse, ismi kulağa oldukça mantıklı gelecektir. Gluten, glütenin ve gliadin adı verilen iki ana proteinden oluşur.

 Özellikle tahıl ürünlerinde fazlaca bulunan gluten, sindiriminden kaynaklı olarak bazı hastalıklara da neden olabilir. Bunlardan en bilineni ise çölyak hastalığıdır. Bu hastalık gluten neticesinde orta çıkan bir tür bağışıklık sistemi hastalığıdır ve her yaşta ortaya çıkabilir. İnsanlar bu tür bir hastalığa ya da glutenin neden olduğu başka tür hastalıklara yakalanmamak için gelutensiz besinlere yönelmektedirler.

 Glutensiz Besinler ve Yiyecekler Nelerdir? Nelerde Gluten Yok? İşte O Gıdalar

 Glutensiz beslenme şekli, sindirim sistemimizin bir parçası olan ince bağırsakların daha kolay çalışmasını ve yemek sonrasında yaşanılan şişkinliklerin ortadan kalkmasını sağlar. Besin gruplarına göre glutensiz birçok besin ve yiyecek bulunmaktadır. Besin türlerine göre glutensiz besinleri şu şekilde sıralayabiliriz.

 Sebzeler

Soğan, Sarımsak

Brokoli, Ispanak, Pazı, Marul

Tere, Maydanoz, Yeşil Soğan

Yeşil Fasulye, Pırasa, Beyaz Lahana

Mantar, Enginar, Kabak, Salatalık

Domates, patlıcan, Kırmızı Biber

 Meyveler

Ananas, Avokado

Üzüm, Kavun

Limon, Kayısı, Mango

Papaya, Erik

 Yağlar

Saf Zeytinyağı, Ayçiçek Yağı

Hayvan Yağı

Mısır ve Fındık Yağları

Hindistan Cevizi Yağı

Badem ve Ceviz Yağı

Avokado Yağı, Kanola yağı

 Tahıl ve Baklagiller

Nohut, Bezelye

Mercimek, Fasulye, Soya

Patates, Nohut

Kara Buğday, Tef, Kinoa

 Kuru Yemişler

Fındık, Fıstık, Badem

Ceviz, Leblebi

 İçecekler

Limonata, Taze Sıkılmış Meyve Suları

Kahve, Çay

Soda, su

 Etler

Kırmızı ve Beyaz Et

Deniz Ürünleri

© Copyright 2025

Türkiye'den ve Dünya’dan son dakika haberler, köşe yazıları, magazinden siyasete, spordan seyahate bütün konuların tek adresi milliyet.com.tr; Milliyet.com.tr haber içerikleri izin alınmadan, kaynak gösterilerek dahi iktibas edilemez, kanuna aykırı ve izinsiz olarak kopyalanamaz, başka yerde yayınlanamaz.