Girişimsel Radyoloji Nedir? Girişimsel Radyoloji Uygulamaları Nasıl Yapılır?
Girişimsel radyoloji, tıpta çok alanda tanı ve tedavi amacı ile kullanılan teknikleri içeren radyolojinin bir alanıdır. Girişimsel radyoloji, hastaya genellikle lokal anestezi uygulanarak iğne deliği küçüklüğünde bir delikten vücuda girilerek gerçekleştirilen tanı ve tedavi yöntemlerini içerir. Girişimsel radyoloji nedir? İşte, merak edilen tüm detaylar.
Girişimsel radyoloji, hastalıkların eskiye göre daha basit müdahalelerle teşhis amaçlı cerrahi uygulamalara ve açık operasyonlara gerek kalmadan tedavi edilebilecek hastalık hakkında net bilgiye ulaşılmasını sağlar.
Girişimsel Radyoloji Uygulamaları Nasıl Yapılır?
Hastalıkların tanı ve tedavisi için anjiyografi, bilgisayarlı tomografi ve ultrason gibi görüntüleme yöntemleri en sık kullanılan girişimsel radyoloji uygulamaları arasında yer alır. Bu konuda uzmanlaşan hekimler tarafından, kalp damarı dışında anjiyo yöntemi ile yapılan tüm damar tedavileri için (balonlaşma, tıkanma, kanama gibi) tedavi yöntemleri kullanılabilir.
Vücudun pek çok yerinde oluşabilen kistler de bu yöntem ile tedavi edilebilir. O zaman alınan ve boşaltılan kistlerden alınan patolojik örnekler, laboratuvar ortamında incelenerek kötü huylu olup olmadığı incelenerek kist hakkında bilgi sahibi olunabilir. Aynı zamanda bunlara ek olarak karaciğer kanseri ve varis tedavisi için de girişimsel radyolojinin sağladığı tanı ve tedavi imkanlarından sıkça yararlanılır.
Girişimsel Radyolojik İşlemler Kaça Ayrılır?
Girişimsel radyolojik işlemler, nonvasküler (damar dışı organlarla ilgili) ve vasküler (damarla ilgili) olmak üzere iki gruba ayrılıyor. Vasküler girişimler de kendi içinde periferik vasküler girişimler (beyinin dışında kalan tüm organların damarlarıyla ilgili) ve nörovasküler girişimler (beyin damarlarıyla ilgili) olmak üzere ikiye ayrılır.
Damarla ilgili en çok kullanılan girişimsel radyolojik işlemler arasında ise en çok tercih edilen tanı amaçlı klasik anjiyografi yer alır. Ama son günlerde BT ve MR ile yapılan anjiyografilerin tanı koymakta başarılı olması, anjiyo işlemine olan ihtiyacı önemli ölçüde azaltmıştır. Günümüzde anjiyografi, daralmış ve tıkanmış damarların tespit edilmesi, açılması ya da hasta damarların kapatılması için sıkça yapılıyor.
Girişimsel Radyolojinin Kullanıldığı Alanlar
Atardamar Tıkanıklıkları: Damar sertleşmesi, kan damarlarında pıhtı oluşması ve çeşitli damarlarda tıkanıklıklar meydana gelmesi hayatı tehlikeye atacak ciddi hastalıklara neden olabilir. Bu hastalıklar girişimsel radyoloji yöntemleri ile tedavi edilebilir.
Anevrizma: Girişimsel nöroradyolojinin en çok kullanılan alanlardan bir tanesi olan anevrizma ismi verilen ve damar duvarında zayıflamış bir noktada meydana gelen baloncuğa benzer yapılanmaların tedavisidir.
Bacak damar tıkanıklıkları
Boyun şah damarı darlıkları
Diyaliz fistül tıkanıklıklarının açılması
Buerger hastalığı
Miyom tedavisi
Varikosel tedavisi
Onkoloji tedavisine destek tedavileri
Doğrudan kanser tedavisi yapan işlemler