SAĞLIK
YEMEK
ASTROLOJİ
GÜZELLİK

Geri sayım başladı

Geri sayım başladı

|


       Üç yanı denizlerle çevrili bir ülkede, doğal olarak insan deniz ürünlerinin bol ve ucuz olduğunu düşünür değil mi? Ama, hayır. Geçenlerde yayınlanan bir araştırma sonucuna göre, denizlerimizi şu anda yaptığımız gibi hor kullanmaya devam edersek, iki yıl içinde kıyılarımızda balık namına bir şey kalmayacakmış. Neyse...
       Balıklar cinslerine ve niteliklerine göre, siyah etli ve beyaz etli olarak ayrılıyorlar. Bugün beyaz etli balıklardan söz edeceğiz. Beyaz etli balıklar, siyah olanlarından daha hafiftirler, dolayısıyla sindirimleri de daha kolaydır. Bu cins balıkların kalın kemikleri jelatinden yana zengindir ve haşlamaları güzel olur. Büyük olanlarının filetosu çıkarılır. Genelde tavaları ve buğulamaları yapılır. Yağlı oldukları dönemlerde ise ızgara yapılarak değerlendirilirler. Beyaz etli balıklar arasında, lüfer, mercan, çipura, barbunya, tekir, levrek, kalkan, kırlangıç ve kefali sayabiliriz.

       Buğulaması leziz
       Barbunya ve tekirin etleri hafif ve lezzetlidir. Tava, ızgara, kağıtta, fırında pişirilmeye uygundurlar. En lezzetli dönemleri ekim-aralık arasıdır. Lüfer beyaz etli, lezzetli bir balık. Küçük olanlarına “sarıkanat" ve “çinekop" denir. Bir kilodan ağır lüfere “kofona" denir. Kofona fazla yağlı olduğundan lüfer kadar lezzetli olmaz. Lüferin en lezzetli dönemi eylül-ocak ayları arasıdır. Haşlaması, ızgarası, kağıtta buğulaması leziz olur.
       Beyaz etli, derisi düğmeli, yassı bir balık olan kalkan ateş pahası olan balıklardan olduğu için, orta gelirlinin mutfağında pek yeri olduğu söylenemez. 3-4 kilo gelen erkek kalkanlar makbuldür. Kalkan, mart-haziran ayları arasında bulunur. Tavası, haşlaması, sebzelisi, ızgarası güzel olur. Marttan haziran ortasına kadar çok lezzetlidir. Kefalin birkaç çeşidi var. Başı büyükçe ve yuvarlak olan “topbaş" kefal, başı sivri uçlu olana “polatrina" küçüklerine “ilarya" deniliyor. Altınbaş kefalin başının iki tarafı altın yaldız sürülmüş gibi parlar. Ekim sonundan nisan başında kadar bulunur.

       GÜNÜN YEMEĞİ
       Zeytinli kek, 6 kişilik / Hazırlama süresi: 1 saat
       Malzemeler: 2.5 su bardağı un, 250 gr. zeytin, 200 gr. beyazpeynir, 1 su bardağı süt, 3 yumurta, 1 çay bardağı sıvıyağ, 1 demet dereotu,1 paket kabartma tozu
       Hazırlanışı: Yumurta ve sıvıyağı çırpın. Ufalanmış beyazpeynir ve çekirdekleri çıkarılmış zeytinleri, ince kıyılmış dereotunu, un, süt ve kabartma tozunu ekleyin. İyice karıştırıp yağlanmış bir kek kalıbına boşaltın. Önceden ısıtılmış 200 derecedeki fırında 50 dakika pişirin.

       GÜNÜN MÖNÜSÜ
      

  • Izgara balık
  • Roka salatası
  • Zeytinli kek

  • © Copyright 2024

    Türkiye'den ve Dünya’dan son dakika haberler, köşe yazıları, magazinden siyasete, spordan seyahate bütün konuların tek adresi milliyet.com.tr; Milliyet.com.tr haber içerikleri izin alınmadan, kaynak gösterilerek dahi iktibas edilemez, kanuna aykırı ve izinsiz olarak kopyalanamaz, başka yerde yayınlanamaz.