Genital Bölgede Yara Yapan Hastalıklar Nelerdir? Bu Hastalıklar Nasıl Geçer, Nasıl Tedavi Edilir?
Genital bölgedeki yaralar, hayatı olumsuz etkileyen ve pek çok nedenden dolayı ortaya çıkabilecek rahatsızlıklar anlamına gelir. Genital bölgede meydana gelen yaralar ve genital bölgede oluşan hastalıklar genellikle cinsel yolla bulaşan hastalıklar olarak bilinir. Bunun haricinde ise erkek ya da kadında genital bölgede yara şeklinde belirti gösteren bir hastalık olarak bilinirler. İşte, merak edilen tüm detaylar.
Genital bölgede yara yapan hastalıklar, en kısa tanımıyla kadının ya da erkeğin genital bölgesinde belirli nedenlere bağlı olarak ortaya çıkan yaralar anlamına gelir.
Genital Bölgede Yara Yapan Hastalıklar Nelerdir ve Kaç Tanedir?
Genital bölgede yaraya neden olan hastalıklar şu şekilde sıralanabilir:
- Frengi: Diğer adı sifiliz olarak bilinen bu hastalık, cinsel yolla bulaşan ve en yaygın olarak görülen cinsel hastalık çeşitlerinden biridir. 4 farklı evreden oluştuğu bilinen bu hastalık, ilerlemeden tedavi altına alınması gereken bir durumdur. 1. evresi cinsel ilişkiden sonra geçen 10 ila 90 gün arasındaki belirtilere bağlı olan evredir. 2. evre bu hastalığın bulaşması en kolay zaman dilimidir. Baş ağrısı, eklem ağrısı, siğiller görülmesi, yorgunluk hissi gibi belirtilerle kendini gösterir. 3. evrede herhangi bir belirtisi görülmez. 4. evresi ise sinir dokuları, karaciğer, kemik ve cilt dokuları gibi bölgelere zarar verdiği bilinen evredir.
- HPV: Human Papilloma Virüsü olarak bilinen bu hastalık, bulaştığı kişide siğil oluşmasına sebep olabilir.
- HSV: Herpes Simpleks virüsü nedeniyle ortaya çıkan bu hastalık, genital bölgede uçuk olarak kendini gösterir. Kaşıntı, ağrı, kabarma ve kızarıklık da bu duruma eşlik eder.
- AIDS: Bu hastalık cinsel birleşmeden yaklaşık 2 ila 4 hafta arasında görülen bir hastalıktır. Başlangıçta grip ve nezle gibi belirtiler gösterir.
Genital Bölgede Meydana Gelen Hastalıklar Nasıl Geçer ve Tedavisi Nasıldır?
Bu hastalıkların tedavisi hastalığın türüne ve belirtisine göre değişiklik gösteren bir durumdur. Bazı türlerinde antibiyotik tabletler ile tedavi uygulanır. Bazılarında ise tedaviler ömür boyu kullanılan ilaçlar ile devam eder.
Genital bölge ile ilgili hastalığa yakalanmadan önce birliktelik yaşanacak kişinin herhangi bir rahatsızlığı olup olmadığını bilmek gerekir. Bu ihtimale bağlı olarak cinsel ilişki esnasında korunma yöntemlerini tercih etmek, virüs gibi hastalık yapan etkenlerden korumayı sağlayacaktır.