SAĞLIK
YEMEK
ASTROLOJİ
GÜZELLİK

Geleceğin tasarımcıları Futuretex İstanbul’da yarışacak

İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği (İTHİB) tarafından 15 yıldır gerçekleştirilen Uluslararası Kumaş Tasarım Yarışması, bu yıldan itibaren ‘Futuretex İstanbul’ adı altında devam edecek. İTHİB Başkanı Ahmet Öksüz, “Türk tekstil sektörünün dünya liginde ilk üçe çıkması için tasarımın ve yenilikçi fikirlerin üretileceği bu yarışma büyük önem taşıyor. Onların yeteneklerini, heyecanını, cesaretini ve yaratıcılığını öne çıkarırken tüm paydaşlarımız için yarattığımız katma değeri artıracak ve dünyadaki güçlü konumumuzu pekiştireceğiz’’ dedi.

|

İTHİB tarafından 15 yıldır gerçekleştirilen Uluslararası Kumaş Tasarım Yarışması bu yıl ilk defa ‘Futuretex İstanbul’ markası altında “FutureBase International” ve ‘FutureTech’ olarak iki ayrı yarışma gerçekleştirilecek. Tekstil sektöründeki yeteneklerin yarışacağı ödüllü tasarım yarışmasında; FutureBase kategorisinde yarışma koçluğunu tasarımcı Tuvana Büyükçınar, FutureTech kategorisinde ise tasarımcı Özlem Süer gerçekleştirecek.

Global büyüme tasarımla ve inovasyonla gelecek

Futuretex İstanbul Yarışması ile tasarım gücü yüksek ürünlerle Türkiye ekonomisinde katma değer yaratmayı amaçladıklarını belirten İTHİB Başkanı Ahmet Öksüz, “Dünyanın en büyük 5. tekstil ihracatçısı olan sektörümüzün küresel ihracattan daha büyük pay alabilmesi için Türkiye'deki tasarım gücünün bir üst seviyeye çıkarılması büyük önem taşıyor. Yarışmamız kapsamında düzenlenecek olan ‘FutureTech’ kategorisinde teknik tekstil sektörümüzdeki inovasyon kabiliyetimizin de artmasını hedefliyoruz. Teknik tekstiller, Türk tekstil sektörünün katma değerli ihracat artışı hedefinde en önemli alt ürün gruplarımızdan bir tanesi. Bu kapsamda inovatif fikirlerin değerlendirileceği ve üretime kazandırılacağı yarışmamızı çok önemsiyoruz. Tasarımı katma değerli ihracatın kilit unsurlarından biri olarak görüyoruz. Tasarım alanında çalışacak nitelikli gençlerimizi destekliyoruz. Bu kapsamda bu yıl FutureBase International markası altında gerçekleştireceğimiz kumaş tasarım yarışmamız, yüzlerce tasarımcımıza ilham kaynağı olacak” diye konuştu.

Teknik tekstil alanında inovatif projeler üretilecek

FutureTech kategorisinin teknik tekstil odağında bu yıl ilk defa düzenlendiğini belirten İTHİB Başkan Yardımcısı Fatih Bilici, “FutureTech kategorisi aslında bir inovasyon ve fikir yarışması. FutureTech ile teknik tekstil sektöründeki inovatif fikirlerin ve projelerin desteklenmesini hedefliyoruz. FutureBase International yarışması ağırlıklı olarak moda tasarım alanındaki öğrencileri ilgilendirirken, FutureTech daha çok tekstil mühendisliği öğrencileri, akademisyenleri, endüstriyel tasarım bölümlerini ve startup’ları ilgilendiriyor. İTHİB olarak sektörümüz için önemli olan iki farklı kategoriyi tek bir çatı altında birleştirmekten mutluluk duyuyoruz. Yeni yarışmamızla birlikte hedefimiz her yıl olduğu gibi yeni tasarımcılarımızı sektöre, inovatif fikirleri de üretime kazandırmak olacak” dedi.

FutureBase International yarışmasının koçu tasarımcı Tuvana Büyükçınar yaptığı değerlendirmede “ İTHİB’in düzenlediği tasarım yarışmaları ile ülke olarak sahip olduğumuz genç nüfusu ilgi alanlarına göre motive ettiğimizi, tasarım ve inovasyon algılarını geliştirdiğimizi düşünüyorum. İTHİB’in 15 yıldır gerçekleştirdiği Kumaş Tasarım Yarışması’nı bu manada çok değerli buluyorum. Zira tüm kurumların sürdürülebilirlik konusuna bu kadar odaklandığı bir dönemde başlı başına bir başarı hikayesi bana göre. 4 senedir koçluğunu yaptığım bu yarışma bu seneden itibaren bambaşka bir ruha bürünecek ve Futuretex çatı markası altında adını “FutureBase International” olarak yenileyerek yoluna çok daha güçlü bir şekilde devam edecek. Her zamankinden daha güçlü bir şekilde tasarımcıların tasarım kabiliyetlerini, vizyonlarını geliştirmelerine destek olmaya çalışacağız. Finalistlere çok kıymetli ödüller veriyoruz, maddi katkıların yanı sıra yaşadıkları deneyim, işi yerinde öğrenme ve endüstriyi yakından inceleme şansı elde etmeleri ve bana göre belki de en kıymetli olanı yurtdışında eğitim fırsatı bu uluslararası yarışmayı benim için çok özel kılıyor. Şimdiden tüm yarışmacılara başarılar diliyor ve başvuruları değerli jüri üyelerimiz ile değerlendirmek için sabırsızlanıyorum” dedi.

FutureTech yarışmasının koçu tasarımcı Özlem Süer yaptığı değerlendirmede ”Gelecekçi bir bakışla; tasarım ve mühendisliğin ve kollektif disiplinlerin doğduğu/birleştiği, yeni deneyimlere odaklandığı çevresel ve sosyal duyarlılığı olan kavramlarla bütünleşik değerler yaratmak büyük heyecan olacak… Sektörde dijitalleşme, bio tekstil, inovasyonun önemi ve nice yenilikçi bakışla Türkiye’nin tasarım ve üretim gücüne değer katacak bu oluşum fayda odağı ile yeni ufuklar yaratacak.” dedi.

Birincilik ödülü 200 bin TL

Her iki yarışmada; birinciye 200 bin TL, ikinciye 150 bin TL, üçüncüye 100 bin TL ödül verilecek. FutureBase kategorisinde söz konusu ödüllere ek olarak yurt dışı eğitim hakkı, 6 ay yurt içinde yabancı dil eğitimi hakkı, PV Paris fuarını ziyaret ve 60 bin TL jüri özel ödülü de bulunuyor. FutureBase kategorisinin temaları; Sürdürülebilirlik, Doğal Elyaflar, Denim, Geleneksel Dokumalar olacak. FutureTech yarışmasının temaları ise Biotech, Dijitalleşme, NanoTech, Smart Textile olarak belirlendi.

© Copyright 2025

Türkiye'den ve Dünya’dan son dakika haberler, köşe yazıları, magazinden siyasete, spordan seyahate bütün konuların tek adresi milliyet.com.tr; Milliyet.com.tr haber içerikleri izin alınmadan, kaynak gösterilerek dahi iktibas edilemez, kanuna aykırı ve izinsiz olarak kopyalanamaz, başka yerde yayınlanamaz.