SAĞLIK
YEMEK
ASTROLOJİ
GÜZELLİK

Gebelik Zehirlenmesi (Preklampsi) Nedir? Gebelik Zehirlenmesi Belirtileri Nelerdir, Tedavisi Nasıl Yapılır?

Gebelik dönemi kadınların en önemli dönemlerinden birisidir. Gebelik dönemlerinde birçok kişide görülen preeklampsi hastalığı gebelik zehirlenmesi olarak adlandırılır. Oldukça tehlikeli bir hastalık olan gebelik zehirlenmesi mutlaka dikkat edilmesi gereken bir durumdur. Peki Gebelik zehirlenmesi (preklampsi) nedir? Gebelik zehirlenmesi belirtileri nelerdir, tedavisi nasıl yapılır? Sizlere gebelik zehirlenmesi hakkında merak edilenleri detaylıca derledik.

|

Anne ve bebek ölümlerinin en önemli sebeplerinden olarak tanımlanan hastalıklardan birisi de preeklampsi hastalığıdır. Hastalığın ortaya çıktığı hamileliklerdeki bebeklerde anne karnındaki gelişme geriliği olasılığı normal gebelere göre daha fazladır.

Gebelik Zehirlenmesi (Preeklampsi) Nedir?

Gebelik zehirlenmesi olarak adlandırılan preeklampsi gebeliğin 32. haftasından önce gelişmiş ise erken, geç gelişmiş ise geç gebelik zehirlenmesi olarak adlandırılmaktadır. Erken gebelik zehirlenmesi ciddi bir preeklampsi olarak adlandırılır. Özellikle erken preeklampsinin önceden belirlenmesi ve önlenmesi çok önemlidir. Bu nedenle belirtilerden herhangi birinin görülmesi durumunda mutlaka kadın hastalıkları ve doğum uzmanına başvurulması gerekir.

Gebelik Zehirlenmesi Belirtileri Nelerdir?

Gebelik zehirlenmesinin erken teşhisi için belirtilerini bilmek çok önemlidir. Gebelik zehirlenmesinin gösterdiği semptomlar şunlardır:

- Bağ ağrısı
- Görme bozuklukları
- Nefes darlığı veya ödem oluşması
- Aşırı yorgunluk ve güçsüzlük durumu
- İstemsiz görülen kasılmalar
- İdrarda protein görülmesi
- Gebeliğin ikinci yarısından sonra görülen yüksek tansiyon
- Vücutta ödem oluşması
- Oksijenin azalması
- Hipertansiyon nedeniyle görülen böbrek yetmezliği
- Görmede kayıplar yaşanması
- Karaciğer fonksiyonlarının bozulması

Gebelik Zehirlenmesi Tedavisi Nasıl Yapılır?

Gebelik zehirlenmelerinde tedavi gebeliğin sonlandırılması olmaktadır. Yani anne ve bebek için uygun şartların sağlanması ile doğumun gerçekleşmesi şeklinde de açıklanabilir. Ağır olmayan zehirlenmelerde bayanlar ilaçlar ve tıbbi bakım altında 37. haftanın tamamlanması beklenerek 37. haftanın sonrasında doğum gerçekleşebilir. Fakat preeklampsinin daha ciddi olması durumunda gebeliğin 34. haftası itibari ile doğumun gerçekleşmesi söz konusu olabilir.

Gebelik zehirlenmesinin gebeliğin 12. haftasından itibaren görüldüğü riskli grup hastalarında ise doktor kontrolünde düşük dozda aspirin kullanımı söz konusu olabilir. Preeklampsinin erken gelişimini, belirti ve bulguların hafifletilmesi ve bebeklerde gelişme geriliğinin azalması için aspirin kullanımı önerilmektedir.

 

© Copyright 2024

Türkiye'den ve Dünya’dan son dakika haberler, köşe yazıları, magazinden siyasete, spordan seyahate bütün konuların tek adresi milliyet.com.tr; Milliyet.com.tr haber içerikleri izin alınmadan, kaynak gösterilerek dahi iktibas edilemez, kanuna aykırı ve izinsiz olarak kopyalanamaz, başka yerde yayınlanamaz.