SAĞLIK
YEMEK
ASTROLOJİ
GÜZELLİK

Gebelik Şekeri (Diyabeti) Nedir? Hamilelik Şekeri Kaç Olmalıdır, Yüksek Çıkarsa Ne Olur?

Halk arasında gebelik şekeri olarak da bilinen gestasyonel diyabet, şeker hastalığı olmayan annelerde ortaya çıkabiliyor. Anne ve bebek sağlığı açısından risk oluşturan bu durum genellikle hamile kadınların yüzde 5'inde bulunuyor. Ama yapılan şeker yükleme testi ile ileride anne ve bebekte oluşabilecek pek çok sağlık problemi için önlem alınabiliyor. Gebelik şekeri (diyabeti) nedir? İşte, tüm detaylar.

|


Şeker yükleme testi, hem anne hem de bebek sağlığı için bir risk teşkil etmez. Çünkü vücutta şeker testi sırasında kan şekerini yükleyen ya da kısa süre içinde normal seviyeye düşüren doğal bir mekanizma bulunur.

Hamilelik Şekeri Kaç Olmalıdır?

Hamilelik şekeri, hamilelik öncesinde şekeri olmayan anne adayının gebelik döneminde kanda bulunan glikoz seviyesinde yükselme görülmesi ile ortaya çıkar. Hamileyken kan şekerinizi kontrol etmek için seçtiğiniz zaman aralığı, ölçüden değeri doğrudan etkiler. Buna göre;

● Gece uzun süre aç kaldıktan sonra kahvaltı öncesinde ölçülen kan şekeri değeri, 60-90 mg /dl arasında olmalıdır.
● Öğle ya da akşam yemeği öncesinde olması gereken değer ise,60-105 mg /dl olmalıdır.
● Hamilelerde tokluk şekerini ölçmek için en ideal zaman aralığı, yemekten 2 saat sonrasıdır. Tokluk şekeri değer ise, 120-130 mg /dl arası normal kabul edilir.

Hamilelikte Şeker Yüksek Çıkarsa Ne Olur?

Hamilelikte bebekler, annelerinin karınlarında olduğu süre boyunca annelerinin beslenmesi ile geliştikleri için olası bir diyabet durumundan da doğrudan etkilenirler. Diyabetin tedavi edilememesi ya da kontrol altına alınamaması durumunda bebekte görülebilecek sorunlar şu şekildedir;

● Bebeğin kilolu doğması (iri bebek)
● Erken doğum
● Bebeğin anne karnında ölmesi ya da ölü doğum
● İri yapılı olan bebeğin normal doğuma imkan vermemesi durumunda zorunlu sezaryen yapılması gerekliliği
● Doğum sonrası bebekte nefes sorunları oluşması
● Kalsiyum düşüklüğü
● Yeni doğan sarılığı
● Akciğerlerin geç olgunlaşması
● Bebekte doğum sonrasında hipoglisemi (kan şekeri düşüklüğü) şikayetinin görülmesi
● Bebeğin doğum sonrasında bebeğin ileri yaşlarda obez ya da tip 2 diyabet hastalık riski taşıması
● Kilolu bebekte doğum sırasında ortaya çıkabilecek yaralanmalar
Gebelik Şekerinin Anne Üzerinde Yaratabileceği Etkiler

● Sezaryen doğum
● Preeklampsi (gebelik zehirlenmesi) riski
● Yüksek tansiyon riski
● Böbrek enfeksiyonu riski
● Erken doğum
Gebelik diyabetinin tedavi edilememesi sonucunda bu gibi durumlar ortaya çıkabilir. Fakat gebelik şekeri, kolaylıkla tedavi edilebilecek bir hastalıktır. Doktor kontrolünde yapılacak ilaç tedavisi ve uygun beslenme programı ile gebelik şekeri kontrol altına kolaylıkla alınabilir. Bu sayede anne ve bebek sağlıkla gebelik sürecini tamamlayabilir.

 

 

© Copyright 2025

Türkiye'den ve Dünya’dan son dakika haberler, köşe yazıları, magazinden siyasete, spordan seyahate bütün konuların tek adresi milliyet.com.tr; Milliyet.com.tr haber içerikleri izin alınmadan, kaynak gösterilerek dahi iktibas edilemez, kanuna aykırı ve izinsiz olarak kopyalanamaz, başka yerde yayınlanamaz.