Neler gördük neler yaşadık 2014’de? Hayatımıza kimler eklendi, kimler veda etti kalbimizin en derinlerinde yerini almak üzere. Üzüldük de, sevindik de, heyecan da duyduk, sancı da çektik. İşte tüm bu yaşanmışlıklarla tamamlıyoruz yılı ve yeni umutlar, yeni heyecanlar, yeni hayaller ile yenisine yelken açmaya hazırlanıyoruz. Hal böyle olunca yeni yılı karşılayacağımız ilk dakikalar için evlerde karınca kararınca, herkes kendi bütçesine uygun özenli bir şekilde hazırlıklar yapıyor. Kimileri mütevazı bir sofra kuracak, kimileri ise ziyafet sofrasına kurulacak ve uyarılara rağmen yemeyi, içmeyi fazla kaçırarak yeni yılın ilk günü bunun sıkıntısını yaşayacak. Peki, yeni yılın ilk günü nasıl bir beslenme programı bu sıkıntılarımıza çare olabilir? Acıbadem Etiler Tıp Merkezi Beslenme ve Diyet Uzmanı Melis Torluoğlu, ilk gün için 10 beslenme tüyosunu milliyet.com.tr okurları ile paylaştı. Akşam ne kadar çok kaçırmış olursanız olun, sabah kahvaltınızı ihmal etmeyin. Ancak kahvaltıda, yılbaşı sofrasında fazlaca yorulan sindirim sistemini daha fazla zorlamamak için 1 kase az yağlı yoğurt ile yulaf ezmesi veya 2-3 dilim az tuzlu ve az yağlı yeşillikler eşliğinde birkaç dilim ekmek tüketin. Özellikle alkol mide şikayetleri ve sindirim problemlerine yol açabildiği gibi vücuttan fazla sıvı atımına ve sıvı yetersizliğine bağlı baş ağrısı ve halsizliğe neden olabiliyor. Bu nedenle o gün en büyük yardımcımız ‘su’ olmalı. Günlük 10-15 bardak su tüketmekte fayda var. Başınız ağrıdığı ya da yorgun hissettiğiniz gerekçesiyle sabah kalkar kalkmaz kahveye sarılıp gün boyu da elinizden düşürmemezlik yapmayın. Çünkü bu, ‘Dehidrasyon’ yani sıvı yetersizliği halinde olan metabolizmayı daha fazla sıvı kaybına iterken daha fazla baş ağrısına yol açabilir. Aynı uyarı çay ve kafein içeren gazlı içecekler için de geçerli. Sindirim sisteminin rahatlamasına yardımcı en özel bitkilerden biri olan zerdeçalı toz halde 1 tatlı kaşığı bal ile birlikte tükettiğinizde toparlanma sürecini hızlandırdığını göreceksiniz. Aynı zamanda zerdeçalın etkin bileşeni kurkumin ise yüksek antioksidan kapasitesi ile vücutta oluşan zararlı serbest radikallerin atımına yardımcı oluyor. Fazla kaçırılan yiyecek ve içecekler hele de alkol, kolayca yağa dönüşerek depolanıyor. Acıbadem Etiler Tıp Merkezi Beslenme ve Diyet Uzmanı Melis Torluoğlu “En az 30 dakikalık tempolu bir yürüyüş yağ depolarının en büyük düşmanı olacaktır” diyor. Vücutta oluşabilme ihtimali olan ödemin atılmasına yardımcı olacak en faydalı iki meyve kivi ve ananas. Gün içerisinde 2 dilim ananas ve 1 orta boy kivi tüketmeye çalışın. Muz ve yeşil yapraklı sebzeler bol miktarda potasyum içeriyorlar. Potasyum ise vücudun su dengesi adına önemli bir mineral. Ödemden kurtulmak için dereotu, maydanoz, nane, roka, tere, semizotu gibi yeşil yapraklı sebzeleri içeren salatalarla fayda sağlayabilirsiniz. Sindirimi ve bağırsak hareketlerini düzenlemek ve toparlanma sürecini hızlandırmak adına gün içerisinde 2 kase probiyotik yoğurt veya 2 bardak kefir tercih edebilirsiniz. Bunu alışkanlık haline getirerek en az 6 hafta tekrarlamanız bağışıklık siteminin güçlenmesine ve bağırsakların onarılmasına da yardımcı. Vücudun asit yükünü ve stresini azaltmak, hücrelerin zarar görmesini engellemek için gün içerisinde birkaç bardak limon veya elma sirkesi ilaveli alkali su içmekte fayda var. Ama mideye zarar vermemek için kesinlikle aç karnına içilmemeli ve gastrit, ülser, reflü gibi problemleri olanlar, tüketim miktarı ve eklediği limon miktarına dikkat etmeli. Acıbadem Etiler Tıp Merkezi Beslenme ve Diyet Uzmanı Melis Torluoğlu yeşil ve beyaz çayın yeni yılın ilk gününde önemine dikkat çekerek “Hem yüksek antioksidan kapasitesi ile vücudu yenilemek hem de ödem atmak için günde 2-3 fincan yeşil veya beyaz çay tercih edilmeli” diyor.