Beslenme Danışma Kurulu Üyesi Doç. İsmet Tamer “Yağ molekülleri tekli doymamış, çoklu doymamış ya da doymuş yağlar olarak ayrıştırılabilir. Doymuş yağlar sıklıkla hayvansaldır ve vücutta faydalarından çok, kalp ve damar sağlığı üzerine olumsuz etkileri olan kötü kolesterolün kaynağı olarak gösterilirler“ diyor ve sağlıklı olan yağları bir bir sıralıyor.
|
1
1 / 6Fotoğraf
Yağlarla ilgili diğer önemli terimler ise ‘hidrojenize’ veya ‘kısmen hidrojenize’. Diyetisyen Chen Du, ‘hidrojenize’nin trans yağ anlamına geldiğinin ve trans yağlardan uzak durmamız gerektiğinin altını çiziyor.
Yeterli miktarda “iyi” yağ, yani doymamış yağ tüketmenin sırrı ise basit: Biraz kabuklu yemiş ve yağlı tohumla birlikte aşağıdaki yağlardan dengeli miktarda tüketmek…
Zeytinyağından vazgeçmeyin
İyi yağ sınıfında olmasının yanı sıra içeriğinde az miktarda A, E, D ve K vitamini bulunan zeytinyağı, Akdeniz mutfağının vazgeçilmezlerindendir. Zeytinyağıylasebzeleri soteleyebilir veya salata sosu olarak kullanabilirsiniz. Bir yemek kaşığı zeytinyağında 119 kalori bulunuyor.