Samsun Medical Park Hastanesi’nde görev yapan Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Ezgi Eker Göktaş, Türkiye’de çokça tüketilen salep içeceğinin insan sağlığına bir çok olumlu etkisinin olduğunu belirtti. Salebin orkide (orchidaceae) ailesinin bir çok türünün toprakaltı yumrularından elde edilen bir baharat olduğunu kaydeden Göktaş şöyle konuştu: Kurutulan yumrular dövülerek toz haline getirilir. Elde edilen bu toz ise kullanılacak hale gelmiş olan saleptir. Salep, ülkemizde, Muğla, Kastamonu ve Isparta’da yetiştirilmektedir. Özellikle Maraş dondurması olarak bilinen, dondurmaya tat ve koku kazandıran, dünyada sadece Kahramanmaraş’ın dağlarında yetişen bir orkide türünden elde edilen saleptir. Bileşiminde nişasta, şeker, misülaj ve azotlu maddeler vardır. Salep içilirken üzerine serpiştirilen tarçın, kan şekerini düzenler. Sütle pişirilerek yapılan salep ise kalsiyum ve protein bakımından zengin bir içecektir. Bu yüzden ara öğün olarak tercih edilebilir. Özellikle kış günlerinin favori içeceği olan salebin insan sağlığı açısından çok faydalı olduğunu dile getiren Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Ezgi Eker Göktaş şöyle devam etti: Salebin bağırsak çalıştırmada, öksürük ve bronşitte, bağışıklık sistemini güçlendirmede birçok faydası var. Salep müsilaj (suyla şişmesi) özelliği sayesinde dokular üzerinde yumuşatıcı etki yapar, dokunun üzerinde bir nevi geçici bir katman oluşturarak, dokuyu korur ve rahatlık verir. Bu nedenle özellikle öksürük tedavisinde oldukça etkili olduğu görülmektedir. Salep kabızlığı önler, zihni güçlendirir, basur hastalığının tedavisinde kullanılabilir, adet düzensizliklerinde faydalıdır, bağırsaktaki kurtların düşürülmesine yardımcı olur ve vücut sıcaklığını dengeler.