Margarin ve trans yağ hakkında bilinmeyen gerçekler
Trans yağ denince aklınıza ilk margarin mi geliyor? Margarinle yapıldığı bilinen bazı bisküvi, gofret, kek gibi ürünleri tüketirken kararsız mı kalıyorsunuz? Uzmanlar, özellikle trans yağ miktarı yüksek yağların fazla tüketilmesinin kalp damar hastalığını yüzde 21 artırdığını belirtiyor. Ancak bir süredir Türkiye’de markalı margarinler, "Trans yağ yoktur" logosuyla satılıyor. Peki, bu ne anlama geliyor? Trans yağ ve margarin konusunda pek çok kişinin kafasındaki soruları milliyet.com.tr'den Senim TANAY KARAKUŞ sordu, Mutfak Ürünleri ve Margarin Sanayicileri Derneği (MÜMSAD) Genel Koordinatörü ve Gıda Mühendisi Ebru Akdağ cevapladı
|
1
1 / 44Fotoğraf
Trans yağ nedir, nasıl elde edilir? Doğal bir yağ türü müdür?
Öncelikle trans yağ elde edilen, üretilen veya ürüne katılan bir yağ çeşidi değildir. Bu, genellikle yanlış anlaşıldığı için özellikle altını çizmek istediğim bir konu. Temelde iki çeşit trans yağ vardır. Biri doğadan gelen (geviş getiren hayvanların midesinde oluşan), bir de endüstriyel trans yağlar. Doğadan gelen trans yağ, geviş getiren hayvanların midelerindeki bağırsak bakterileri tarafından üretilir.