Kovid-19 aşısından önce ve sonra nasıl beslenmeli? Uzmanlar açıkladı
Türkiye'de Kovid-19’a karşı Sinovac ile 14 Ocak’ta başlayan aşılanma süreci 2 Nisan’da listeye Pzifer-BioNTech aşısının da eklenmesiyle hız kesmeden devam ediyor. Ancak bu süreç ile ilgili hâlâ pek çok kişinin merak ettiği detaylar mevcut. Bunlardan biri de Kovid-19 aşısı olmaya hak kazananların aşı öncesi ve sonrası özellikle bir şey yemesi ve içmesi gerekip gerekmediği. Sağlık Bakanlığı’nın hazırladığı aşı kılavuzlarında da yer aldığı gibi artık Kovid-19 aşısının olası yan etkileri oldukça iyi biliyoruz. Peki, yediklerimiz ve içtiklerimiz bunda nasıl bir rol oynar? Aşı sonrası yaşanılan belirtileri en aza indirmek veya bağışıklık sistemini desteklemek için Kovid-19 aşısı yaptırmadan önce ve sonra yenilebilecek şeyler var mı? Nelerden uzak durmalıyız? Türkiye’den ve dünyadan uzmanlar bakın konu ile ilgili neler söylüyor…
|
1
1 / 33Fotoğraf
Senim TANAY KARAKUŞ<br>senim.tanay@milliyet.com.tr<br><br>Doğru beslenme ne işe yarar?
Öncelikle bu konuyu ele alan yabancı kaynaklardaki bilgilere göre anti-enflamatuar (iltihap karşıtı) gıdaların veya C vitamini gibi takviyelerin Kovid-19 aşısını daha etkili hale getireceğini destekleyecek yeterli araştırma yok. Ancak genel olarak besleyiciliği yüksek besinler tüketmek ve C vitamini almak bağışıklık sistemine yardımcı oluyor.