Afrika, Asya’da kutsal olarak kabul edilen bir bitki olan reyhan, aynı zamanda Anadolu’da da en sevilen rayihalardan ve aromalardan biri. Ayrıca reyhanın faydaları da saymakla bitmiyor. Yaptığı önerilerle çok takip edilen Prof. Dr. İbrahim Saraçoğlu bu bitkiyi sıklıkla öneriyor. Reyhan içerisinde bulunan lutein, zeaksantin, beta-karoten ve beta-kriptoksantin gibi antioksidanlar sayesinde vücutta yoğun bir yenileyici etkiye sahip. Böylece reyhan tüketildiğinde vücuttaki yenilenme hızlanıyor ve kişi daha dinç olabiliyor. Reyhan, ‘öjenol’ adı verilen çok güçlü bir bileşiğe sahip. Antioksidanlar, beta-karoten içeriği ve antosiyanin adı verilen yapılar sayesinde hücre hasarı riskini beraberinde getiren serbest radikallere karşı önemli bir koruyucu etki sunuyor. Kanserden artrite, diyabetten kalp hastalığına farklı hastalıklara sebep olabilecek serbest radikallere karşı koruyucu bir etkiye sahip olan reyhan, içeriğindeki fitokimyasallarla akciğer, karaciğer, cilt ve hatta ağız kanseri gibi birbirinden farklı kanser türlerine karşı koruma sağlıyor. Diyabet sorunuyla mücadele ediyor veya diyabetten korunmaya çalışıyorsanız, yüksek kan şekeri düzeylerini düşürmek için reyhan tüketmek sizin için iyi olabilir. Hayvanlar üzerinde yapılan çalışmalarında, tüketilen reyhan özünü etkili olduğu ve kan şekeri düzeylerin düşürdüğü gözlemlendi. Reyhan tüm bunların yanında tansiyon üzerinde de etkili. Yüksek kan basıncı düzeylerini dengelemek için de reyhan tüketilebilir. Kalsiyum kanallarını bloke ederek tansiyonu dengelemeye yardımcı olan reyhan, etkili bir düzenleyici olarak öne çıkıyor. Kan akışını iyileştiren reyhan, içeriğindeki magnezyumla da zengin bir içerik sunuyor. Reyhan, Asya tıbbında da oldukça fazla kullanılan bitkilerden biriydi. Ruh sağlığı üzerinde oldukça fazla etkisi olan reyhan, aynı zamanda kaygı ve depresyonu hafifletiyor ve düşünme yeteneğini artırma yönünde kişiyi olumlu etkiliyor. İltihapla savaşmayı sağlayan reyhan, içeriğindeki öjenol, linalool ve sitronelol de dahil olmak üzere farklı uçucu yağlar vücuttaki iltihap düzeyini düşürebilir. Artrit gibi kronik iltihap sonucunda oluşan rahatsızlıklara karşı koruma kalkanına dönüşen bu etkisi sayesinde reyhanı, kronik iltihaplanmaya karşı kullanabilirsiniz. Reyhanın içeriğindeki uçucu yağlar, aynı zamanda antibakteriyel özellikleriyle solunum, idrar ve cilt enfeksiyonlarına karşı mücadele etmeyi sağlıyor. İbrahim Saraçoğlu'nun önerdiği reyhan kürü oldukça basit malzemelerle hazırlanıyor ve düzenli tüketildiğinde etkileri görülebiliyor. Hazırlanması ise son derece kolay. Bir su bardağı suyu kaynatıp, içine kuru reyhan yapraklarını ekleyin. Reyhan yapraklarını suyun içinde 5-10 dakika kadar demlenmeye bırakın. Demlenen çayın üzerine yarım limonun suyunu sıkıp tüketebilirsiniz.