Sucuk, salam ve sosis gibi işlenmiş et ürünleri bağırsak ve pankreas kanseri riskini arttırdığını duymuş olabilirsiniz. Nedeni ise içeriğindeki koruyucu maddeler. Dünya Sağlık Örgütü de sucuk, salam, sosis gibi işlenmiş et ürünlerini kanserojen olarak tanımlıyor. Dünya Sağlık Örgütü, bütün salam, sosis ve sucuk gibi işlenmiş et ürünlerini sigarayla aynı düzeyde birinci kategoride kanserojen olarak ilan etti. Bu yiyecekler her gün tüketildiği takdirde kanser riskini yüzde 20 oranında artırıyor. Tabii bu durumda zararlı ve zararsız et ürünleri ayrılıyor. Doğal sucuk, nitrit ve hiçbir zararlı kimyasal maddeyi içermiyor, yağ oranı dengeli ve yüzde 100 dana etinden fermente işlemi ile en sağlıklı koşullarda üretiliyor. Bu sebeple doğal sucuk zararlı olmaktan çıkıyor. Böylece sucuk sadece bozulduğunda sağlığınız için risk teşkil eder. Canan Karatay’a göre, geleneksel pastırma zararsız. Karatay bu konuda, Doğal, işlem görmemiş, içine katkı maddesi koyulmamış pastırma dünyanın en sağlıklı etidir. Kırmızı et doğal olduğu zaman sağlıklıdır. Kırmızı etin içinde bulunan yağ da doğal olduğu zaman sağlıklıdır” diyor. Sucuk ve pastırma doğal ve katkısız olduğunda sağlıklı olurken, salam ve sosis için ise aynı şeyleri söylemek mümkün değil. Bu ürünlerin çoğu, taze ette bulunmayan yüksek miktarda tuz ve kimyasal içeriyor. Ayrıca bu gıdaların uzun süre büyük miktarlarda tüketilmesi kronik hastalık riskini artırıyor. Dünya Sağlık Örgütü’nün raporuna göre, günde 50 gram işlenmiş et tüketenlerin bağırsak kanserine yakalanma riski yüzde 18 artıyor.