Dumping sendromu, “hızlı mide boşalması” olarak da biliniyor. Mide baypas ameliyat geçirenlerde daha sık görülen bu sendromda mide bulantısı, karın krampı, şişkinlik, soğuk terleme gibi belirtiler görülebiliyor. Uzmanlar gün boyunca üç büyük öğün yerine beş ya da altı küçük öğün yenilmesini tavsiye ediyor. Beslenmede daha fazla lif tüketilmesini öneren uzmanlar, yemeklerden önce ve sonra 30 dakika içinde sıvı içilmemesini öneriyor. Dumping sendromu olan kişiler mide bulantısı ve karın krampları gibi semptomlar yaşarlar. Bu belirtiler, ince bağırsağınızın midede düzgün sindirilmemiş gıdalardaki besinleri emememesi nedeniyle ortaya çıkar. Dumping sendromunun erken ve geç dumping sendromu olma üzere iki spesifik türü vardır. Erken dumping sendromu genellikle bir yemeği bitirdikten sonraki 30 dakika içinde ortaya çıkar. Erken dumping sendromunun belirtileri: - Mide bulantısı - Kusma, ishal veya karın krampları - Şişmiş hissetmek - Zayıflık - Baş dönmesi - Soğuk terleme Geç dumping sendromunun ise yemekten 2-3 saat sonra ortaya çıkıyor. Belirtileri: - Düşük kan şekeri (hipoglisemi) - Zayıflık - Soğuk terleme - Baş dönmesi - Hızlı veya düzensiz kalp atışı - Gün boyunca üç büyük öğün yerine beş ila altı küçük öğün yiyin. - Soda, şeker ve unlu mamuller gibi şekerli gıdalardan kaçının veya sınırlayın. - Tavuk, balık, fıstık ezmesi ve tofu gibi gıdalardan daha fazla protein tüketin. - Diyetinizde daha fazla lif alın. Beyaz ekmek ve makarna gibi basit karbonhidratlardan yulaf ezmesi ve tam buğday gibi tam tahıllara geçin. Ayrıca lif takviyeleri de alabilirsiniz. Ekstra lif, şekerin ve diğer karbonhidratların bağırsaklarınızda daha yavaş emilmesine yardımcı olur. - Yemeklerden önce veya sonra 30 dakika içinde sıvı içmeyin. - Sindirimi kolaylaştırmak için yutmadan önce yemeğinizi tamamen çiğneyin. Kahvaltıda yağsız süt ve muzlu, buzlu gevrek tüketmek yerine 2 yumurta ve yarım muz tüketmelidir. Öğle yemeğinde tüketilecek tam buğday ekmek üzerine şarküteri hindi ve havuç ve kereviz çubukları, beyaz ekmek ve patates kızartması üzerine fıstık ezmesi ve jöleli sandviçten daha yararlı bir öğündür. Akşam yemeğinde ızgara tavuk, yarım tatlı patates ve buharda pişirilmiş brokoli tüketilmelidir. Atıştırmalık olarak protein bar, shake veya hafif yoğurt tüketilmesi tercih edilmeli ve atıştırmalık büfesi ve kuru meyve gibi öğünlerden kaçınılmalıdır. İçecek olarak su, tatlandırıcı ile kahve ve sıfır şekerli krema, diyet kola gibi sıvılar tercih edilmelidir. Yağsız proteinli yiyecekler, tam tahıllar ve nişastalı olmayan sebzelerden oluşan bariatrik diyetin tercih edilmesi dumping sendromunun semptomlarını önleyebilir. - Diyetinizdeki protein ve lif miktarını artırmak - Her gün 5 ila 6 küçük öğün yemek - Yemek sonuna kadar sıvı içmekten kaçınmak - Yiyecek ve içeceklerde sofra şekeri gibi basit şekerlerden kaçınmak - Yiyecek veya içeceklerin kalınlığını artırmak