Çocukluk döneminde görülen besin alerjileri kimi zaman gelişme süreci içinde kendiliğinden kayboluyor kimi zaman da yetişkinlik döneminde de devam edebiliyor. Peki, hangi besinler alerjiye daha çok neden olur? Besin alerjileri hangi şikayetlere yol açar? Besin alerjisi tanısı nasıl konur? Besin alerjisi nasıl tedavi edilir? Çocuk Alerji ve İmmünoloji Uzmanı Doç.Dr. Sakine Işık önemli bilgiler verdi
|
1
1 / 5Fotoğraf
Besin alerjisinde şikayetler, bağışıklık sistemimizin besinlerdeki proteini "tehlike" olarak algılayıp anormal tepki vermesi sonucu ortaya çıkar. Besin alerjisi sıklıkla bebeklik ve çocukluk çağında görülmekle birlikte erişkin dönemde de ortaya çıkabilir. Besin alerjisi görülme sıklığı tüm dünyada artmaktadır ve bir halk sağlığı sorunu olarak görülmektedir. Araştırmaların sonucuna göre besin alerjisi erişkinlerde yüzde 3, çocuklarda yüzde 6 sıklıkta görülmektedir. 170 kadar besinin alerjiye neden olduğu bilinir. Türkiye'de besin alerjisine en sık neden olan besinlerin başında inek sütü, yumurta, fındık, ceviz gibi kuru yemişler, yer fıstığı, soya, buğday, balık, kabuklu deniz ürünleri ve daha nadir olarak da mercimek, susam, kırmızı et gelir.