Akranlarına göre yavaş büyüyor! Boy uzatma ameliyatı kimlere uygulanabilir?
“Çocuğumun boyu arkadaşlarına göre çok kısa!”, “Genetik olarak kısa mı kalacak?”, “Bizim ailede herkes kısa boylu ama çocuğumun da kısa kalmasını istemiyorum” Bu ve benzeri düşüncelerle birçok anne baba, çocuğunun boyunun uzamasına yönelik araştırmalar yapıyor. Kimileri doktora danışırken kimileri ise yanlış besin takviyeleri ile hatalı ve zorlayıcı egzersizlere yönelebiliyor, yanıltıcı bilgileri uygulayabiliyorlar. Çocuk Ortopedisi Uzmanı Doç. Dr. Barış Görgün, boy uzatma ameliyatları hakkında en sık sorulan 7 soruyu yanıtladı.1- HER ÇOCUĞA BOY UZATMA AMELİYATI UYGULANABİLİR Mİ?
CEVAP: Tıbbi amaçlı gerçekleştirilen boy uzatma işlemlerinde herhangi bir yaş sınırı bulunmamaktadır. Kozmetik amaçlı yapılan boy uzatma işlemleri ise yalnızca 18 yaşından sonra tercih edilebilmektedir. Her vaka bireysel olarak değerlendirilmelidir. Uygunluğa karar verirken fiziksel muayene ile birlikte radyolojik yöntemler de kararımızı etkilemektedir.
2- HANGİ DURUMLARDA BOY UZATMA AMELİYATI GEREKLİDİR?
CEVAP: Boy uzatma ameliyatı, bacaklar arasında uzunluk farkı olan çocuklarda uygulanabileceği gibi ciddi boy kısalığına neden olan hastalıklarda veya doğuştan gelen ya da travma sonrası oluşan deformitelerin düzeltilmesinde de tercih edilebilir. Ayrıca çeşitli sebeplerden dolayı kısa boylu olduğunu düşünen yetişkinlere de kozmetik nedenlerle bu cerrahi işlem yapılabilmektedir. Akondroplazi (doğuştan cücelik) gibi genetik sendromlar, bacak uzunluk farkları, doğuştan gelen kemik gelişim bozuklukları ve travma sonrası oluşan kemik kısalıkları gibi durumlarda boy uzatma ameliyatı yapılabilir.