20-45 yaş arasında görülüyor! Hayat kalitesini düşüren diş hassasiyetinin 5 nedeni
Dentin hassasiyeti, dentin yüzeyinin açığa çıktığı dişlerde görülen keskin, kısa bir ağrı ile karakterizedir. Bu durumu yaşayan kişiler, ağrıya neden olabileceği için diş fırçalama, sıcak-soğuk içeceklerin tüketilmesi gibi günlük aktivitelerden kaçınırlar. Sevdikleri yiyecek ve içeceklerden keyif alamaz, özellikle soğuk içeceklerin daha ılık olmasını beklemek durumunda kalırlar. Dr. Öğr. Üyesi Merve Kütük Ömeroğlu, dentin hassasiyetine neden olan 5 faktörü açıkladı.1- ASİTLİ ÜRÜNLERİN SIK TÜKETİLMESİ
Portakal ve limon gibi asidik özellikte olan meyvelerin ağız içerisinde bekletilerek tüketilmesi asidik içeceklerin sık tüketilmesi dişin koruyucu katmanı olan minenin aşınmasına neden olur ve dentin tübülleri açığa çıkar. Ayrıca yüzücülerde havuzlarda bulunan klora bağlı olarak mine kaybı, reflü, kronik yaygın kusma, alkolizm, peptik ülser, ilaçlara bağlı meydana gelen ağız kuruluğu, tükrüğün tamponlama kapasitesi, pH’ı ve akış hızı ağız içi ortamın asidik olmasına neden olarak mine kaybına yol açar. Dentin tübüllerinin bu şekilde açığa çıkması dentin hassasiyetinin artmasına sebebiyet verir.