SAĞLIK
YEMEK
ASTROLOJİ
GÜZELLİK

Fonksiyonsuz kalan dişler zarar görüyor

Clinic Plus Uzman Diş Hekimi Ve Protez Uzmanı Sevgen Eralp, fonksiyonsuz kalan dişlerin zarar gördüğünü belirtti.

|

Eralp, güzel bir gülümsemenin sırrının sağlıklı diş ve dişetlerine sahip olmaktan geçtiğini belirterek, şöyle konuştu:

“Burada önemli olan sağlık, estetik ve fonksiyonun, ayrılmaz bir bütün olarak ağız içi sistemi doğru çalıştırmasıdır. Artık hepimizin bildiği üzere, dişlerimizi günde 3 kere fırçalıyoruz, diş ipi kullanıyoruz, gargara kullanıyoruz, dilimizi fırçalıyoruz. Böylece ağız hijyenimizi üst düzeyde tutmaya çalışıyoruz. Ama maalesef ağız içini temizlemek, ellerimizi veya yüzümüzü temizlemek gibi olmuyor. Ağız içini sadece temizlemek yetmiyor. Dişler, fırçalamanın yanı sıra fonksiyona da girmek istiyor. Siz istediğiniz kadar dişlerinizi fırçalayın, günde 5 kere fırçalayın yine de yetmiyor.

Dişler fonksiyona girmediği sürece tam temizlenme olmuyor. Bunu şu şekilde örneklendirebiliriz. Nasıl kaslarımız çalışmadığında eriyor, güçsüz kalıyor. Aynı şekilde dişlerimiz de fonksiyona girmediğinde, fırçalamanıza rağmen, üzerlerinde plak tabakası oluşuyor ve zamanla diş taşı birikimi görülüyor. Kısacası fonksiyona girmeyen doku köreliyor. Ağız içi bütün dokular birlik bütünlük halinde çalışması gereken dokulardır. Bir yerde problem başladığı zaman bütün sistemde problem görülmeye başlıyor. Örneğin, sağ alt bölgede bir çürüğünüz olduğunu varsayalım. O bölgeyle yemek yediğinizde, çürük olan bölgeye yemek kaçıyor ve ağrı yapıyor. Diğer tarafla yemeğinizi yerken hiçbir problem yok. O zaman bu tarafla idare ederim diyorsunuz. Dolgunuzu yaptırmayı erteliyorsunuz. Fakat ağzınızda meydana gelen değişiklikler zamanla size daha da rahatsızlık vermeye başlayacaktır. Tek taraflı yemek yediğiniz için, çene ekleminize dengesiz yük binecek ve ekleminize zarar verecektir. Kullanmadığınız bölgedeki dişlerde, diş taşı birikimi oluşacaktır. Sonuçta bir çürük için daha başka tedaviler de yaptırmanız gerekecektir. Doğrusu, sistemin bütününe zarar vermeden, çürüğünüzü en kısa sürede tedavi ettirmek olacaktır. Ağız içi dokuların bütünlüğünün bozulmasında eksik dişlerin de rolü büyüktür.

Eksik diş sebebiyle, o bölge fonksiyonunu tam yapamıyor. Dişsiz bölgeye komşu dişler, zaman içinde boşluğa doğru sağa ve sola devrilmeye başlıyorlar. Karşı çenedeki dişler, zaman içinde boşluğa doğru ilerliyor, uzuyor. Bu değişiklikler, yine sistemin bütününü bozuyor. Devrilen dişler ile diğer dişler arasında boşluklar artıyor, boşluklara yemek kaçmaya başlıyor ve sonuçta çürük ve dişeti problemleri meydana geliyor. Doğrusu, eğer ağzınızda eksik diş var ise sistemin bütününe zarar vermeden diş eksikliği giderilmelidir. Bana bir zararı yok, yıllardır böyle yaşıyorum, hiçbir şikayetim olmadı diye düşünebilirsiniz. Ama benim tavsiyem her eksik dişin, eksik bir organ gibi kabul edilmesidir. Ve bir an önce tedavinizin yapılmasıdır. Yaşınız elverdiği kadarıyla, şuan çok rahat yürüyor ve koşuyor olabilirsiniz, ama ilerde mutlaka bu fonksiyonlarınızda yavaşlamalar olacağı gibi, doğal olarak ağız içi sisteminizde de benzer yavaşlamalar olacaktır. Hepimizin amacı sağlıklı bir hayat yaşayıp, yaşlılığımızı geciktirmektir büyük bir ihtimalle. Benim tavsiyem, ilerleyen yaşınız için, emeklilik için hazırlık yaparken, ağız ve diş sağlığınızı da unutmayın.”

© Copyright 2024

Türkiye'den ve Dünya’dan son dakika haberler, köşe yazıları, magazinden siyasete, spordan seyahate bütün konuların tek adresi milliyet.com.tr; Milliyet.com.tr haber içerikleri izin alınmadan, kaynak gösterilerek dahi iktibas edilemez, kanuna aykırı ve izinsiz olarak kopyalanamaz, başka yerde yayınlanamaz.