SAĞLIK
YEMEK
ASTROLOJİ
GÜZELLİK

Fibrokist Nedir? Fibrokistik Meme Nasıl Oluşur, Tedavisi Nasıl Yapılır?

Memelerde oluşan bazı sağlık problemleri vardır. Fibrokist meme hastalıklarından sadece biridir. Bu meme hastalığının neden oluştuğu ve en çok kimlerde hangi şekilde görüldüğü merak edilen konulardan biridir. Fibrokist nedir? Fibrokist meme nasıl oluşur, tedavisi nasıl yapılır? İşte, merak edilen tüm detaylar.

|

Fibrokist, memelerin ultrason çekimlerinde görülen iyi huylu kitlelerdir.

 Fibrokist Nedir?

 Fibrokist terimi tıp dünyasında kullanılır. Memelerde oluşan iyi huylu kitlelere verilen isimdir. Kist kelimesi içi sıvı dolu baloncuk olarak adlandırılıyor. Meme içerisinde iki temel doku bulunur. Bu dokular bağ dokusu ve süt bezleridir. Memelerin içerisinde bağ dokusu ve süt kanalları bulunur. Bağ dokularında olan oranın arttırılması ve yoğunlaşması durumlarında kılcal süt kanallar tıkanabilir ve bu durum fibroksitleri oluşturur.

 Fibrokistler genellikle kadınlarda görülen bir durumdur. Birçok kişi bu durumun kanserle ilişkisi olduğunu düşünür. Fakat kanserler herhangi bir bağlantısı bulunmayan sağlık sorunudur. Meme bölgesinde fibrokist oluşmasının birçok nedeni olabilir. Bu durumlar genellikle hormonal ve beslenmeyle alakal olabiliyor. Bazı kişilerde ise psikolojik nedenlerden dolayı görülebiliyor.

 Fibrokist Meme Nasıl Oluşur? Tedavisi Nasıl Yapılır?

 Memelerde yapılan muayenelerde kişilerin kanser olup olmadığı değerlendiriliyor. Yapılan muayenelerde genellikle memede bulunan ve ele gelen kitlelerdir. Bu kitlelerin oluşma nedeni tamamen fibrokistlerdir. Bu kist türleri kendiliğinden geçen kist türlerinden değildir. Fakat kesin olarak uygulanabilecek bir tedavi yöntemi de bulunmuyor.

 Ultrasonla yapılan muayenelerde tespit edilerek, birçok durumdan dolayı büyüyebiliyor. Bazı durumlarda da küçülebiliyor. Bu durumlar tamamen kişiyle alakalı durumdur. Fibrokist yoğun stresten dolayı ortaya çıkabilecek bir durumdur. Özellikle fazla çay ve kahve tüketimi bu kistlerin oluşmasına neden oluyor.

 Memede bulunan kistleri ortadan tamamen kaldırabilecek bir tedavi yöntemi bulunmuyor. Bu sebeple doktorların verdiği beslenme programına uyulması faydalı olacaktır. Fibrokistler insan vücuduna zarar veren bir kitle türü değildir. Bu nedenden dolayı yapılacak ameliyatlar gereksiz olacaktır. Kullanılan bazı iğne yöntemleriyle bu kistler boşaltılabiliyor. Yapılacak olan ultrason kontrollerinde kistin iltihaplı olup olmadığını anlaşılabiliyor ve bu durumlara göre müdahale ediliyor. Kistlerin ağrı oluşturması durumunda, iğne yardımıyla içleri boşaltılabiliyor. Hastalar meme kontrolü yaptığında ellerine gelen kistlerden rahatsız olabiliyor. Bu kistler boşaltılarak hastaların kendisini iyi hissetmesi radyoloji uzmanları tarafından sağlanabiliyor.

© Copyright 2025

Türkiye'den ve Dünya’dan son dakika haberler, köşe yazıları, magazinden siyasete, spordan seyahate bütün konuların tek adresi milliyet.com.tr; Milliyet.com.tr haber içerikleri izin alınmadan, kaynak gösterilerek dahi iktibas edilemez, kanuna aykırı ve izinsiz olarak kopyalanamaz, başka yerde yayınlanamaz.