Fazla protein sağlıklı yaşam anlamına gelmiyor, uzmanlar açıkladı! İşte doğrusu
Onlarca diyet arasında, protein oranı fazla besinlerle oluşturulmuş listeler dikkat çekiyor. Vücudun ihtiyacı olan ve sağlıklı yaşamın olmazsa olmazı arasında olan protein, Dünya Sağlık Örgütü tarafından günlük beslenmenin yüzde 17’sini oluşturuyor.
Yapılan araştırmalar proteinin insan sağlığı üzerindeki önemini sık sık ortaya koyuyor. Protein, et, peynir ve yumurta gibi hayvansal ürünlerde ve fasulye, fındık ve tohum gibi bitki bazlı gıdalarda bulunan bir makro besin. Kas ve organ dokuları oluşturmak ve hemen hemen her vücut sisteminin sağlıklı işleyişini sürdürmek için proteine ihtiyaç duyar. Yapılan araştırmalar proteinin, kas kütlesini koruyarak, açlığı azaltarak ve metabolizmayı hızlandırarak bir kişinin kilo vermesine yardımcı olabileceğini de gösterdi.
METABOLİZMA SAĞLIĞINI KORUYOR
Japonya, Tokyo'daki Waseda Üniversitesi'nden araştırmacılar, bir fare çalışmasında, orta düzeyde protein düzeylerinin yaşlanma sırasında sağlıklı metabolik sağlığın korunmasına ve daha uzun bir yaşam ve sağlık süresinin desteklenmesine de yardımcı olabileceğini keşfettiler.
Araştırmayı yürütmek için, bilim adamları genç ve orta yaşlı fareleri, protein seviyeleri %5 ila %45 arasında değişen aynı sayıda kalori içeren bir diyetle beslediler. Diyetten iki ay sonra, bilim adamları kemirgenlerin metabolik sağlığını doku ve plazma örnekleri ve diğer sağlık önlemleri aracılığıyla değerlendirdiler. Sonuçlar, düşük proteinli bir diyet olarak tanımlanan yüzde 5 ila 20 proteinli bir diyetle beslenen farelerin hafif yağlı karaciğer geliştirdiğini ve orta yaşlı kemirgenlerin genç farelere göre karaciğerde daha fazla yağ gösterdiğini gösterdi. Buna karşılık, bir yüzde 25 ila 35 proteinli veya orta düzeyde proteinli diyetin, kemirgenlerin karaciğer dokusundaki ve kanındaki lipit düzeylerini azalttığı ve ayrıca kan şekeri düzeylerini düşürdüğü ortaya çıktı.
DAHA UZUN SÜRE SAĞLIKLI KALMAYI SAĞLIYOR
Genç ve orta yaşlı farelerde metabolik sağlığın korunmasına yardımcı olmak için yüzde 25 ila 35 protein diyeti ideal. Waseda Üniversitesi'nde yardımcı doçent olan baş araştırmacı Yoshitaka Kondo, şunları söyledi: "Protein gereksinimleri yaşam boyunca değişir, genç üreme farelerinde daha yüksek olur, orta yaşlara doğru azalır ve yaşlı farelerde protein verimliliği nedeniyle tekrar yükselir. Aynı modelin insanlarda da gözlemlenmesi muhtemeldir. Dolayısıyla, yemeklerde günlük protein alımının arttırılmasının insanların metabolik sağlığını geliştirebileceği varsayılabilir. Ayrıca, yaşamın her aşamasında ideal beslenme makro besin dengesi de sağlık süresini uzatabilir."