SAĞLIK
YEMEK
ASTROLOJİ
GÜZELLİK

Evcil hayvanınızın kan grubunu neden bilmelisiniz?

Tıpkı insanlar gibi köpekler ve kediler de çeşitli hastalıklardan veya travmatik olaylardan kurtulmak için kan nakline ihtiyaç duyar. Evcil hayvanınızın kan grubunu bilmek, acil kan gereksinimi olduğunda sizin ya da başkasının evcil hayvanının hayatını kurtarabilir. Peki evcil hayvanınızın kan grubunu biliyor musunuz?

|

Veteriner Hekim Dr. Ebru Akbaş, evcil hayvanınızın kan grubunu öğrenme ve kan grubu prosedürleri hakkında şu bilgileri verdi: 

“Köpeklerde 13, kedilerde 3 kan grubu tanımlanmıştır. Köpeklerde DEA 1.1 ve DEA12 faktörleri bakımından pozitif ve negatif olarak; kedilerde A, B, AB grubu olarak isimlendirilmiştir.  

Kan nakli akut kan kayıplarında, anemilerde, sistemik hastalıklarda acil ihtiyaç duyulabilmektedir. Evcil hayvanınızın kan grubunu bilmeniz acil durumlarda müdahale yapılırken hayat kurtarıcı öneme sahiptir. 

Kan nakli sırasında aynı grup kan tercih edilse de uygun donör bulunamadığı durumlarda AB tipi kediler, A ve B grup kedilerden kan alabilirler. Ancak A ve B grubuna sahip kediler kendi kan gruplarından kan almalıdırlar. 

Acil bir durumda, hızlı test kitleri ile hastanın ve donörün kan grupları belirlenerek kan nakli yapılmaktadır. 

KAN BANKASI VAR, BAĞIŞÇI YOK 

Ülkemizde ilk hayvan kan bankası İstanbul Üniversitesi Veteriner Fakültesi Fizyoloji Anabilim Dalı bünyesinde açılmış ancak sonrasında yeterince bağışçı bulunamadığı için hizmet verememektedir. 

Kan bağışına ihtiyaç duyulduğu zamanlar hastanın yakın çevresinden veya daha önce kan grupları belirlenmiş donörlerle iletişime geçerek hastamıza kan nakli uygulanmaktadır.” 

Kedi kan grupları hakkında hakemli dergilerde bilimsel yayınları bulunan Dr. Ebru Akbaş, evcil hayvanınızın kan grubunu sağlıklı iken belirlemenizin önemini ısrarla vurguluyor.

© Copyright 2025

Türkiye'den ve Dünya’dan son dakika haberler, köşe yazıları, magazinden siyasete, spordan seyahate bütün konuların tek adresi milliyet.com.tr; Milliyet.com.tr haber içerikleri izin alınmadan, kaynak gösterilerek dahi iktibas edilemez, kanuna aykırı ve izinsiz olarak kopyalanamaz, başka yerde yayınlanamaz.