SAĞLIK
YEMEK
ASTROLOJİ
GÜZELLİK

Ev Yoğurdunun Faydaları Nelerdir? Ev Yoğurdu Neden Ekşi Olur?

Yoğurt oldukça faydalı olan besinlerden bir tanesidir. Özellikle ev yoğurdunun çok faydası bulunmaktadır. Yoğurt içerdiği yoğun mineral ve vitamin ile ön plana çıkan besinlerden biridir. Türk mutfağı içerisinde de yoğurdun çok büyük önemi vardır. Ev yoğurdunun faydaları nedir? Ev yoğurdu neden ekşi olur? İşte faydalarının ne olduğu çok merak edilen yoğurt ile ilgili bilgiler.

|

Ev yoğurdu yüz yıllardır geleneksel yöntemler ile yapılmakta ve tüketilmektedir. Ev yoğurdu oldukça sağlıklı, çok faydalı olan bir besindir. Ev yoğurdu satın alınan yoğurtlardan farklı olarak biraz daha ekşi tada sahip olabilmektedir. Bu ekşiliğin nedeni de merak edilenler arasındadır.

Ev Yoğurdunun Faydaları Nelerdir?

Ev yoğurdu süt ile kıyaslanırsa daha az laktoz içeriğine sahipken daha fazla kuru maddeye, proteine ve kalsiyuma sahiptir.

B grubu vitaminlerini, E vitaminlerini ve A vitamini yönünden zengindir.

İçeriğindeki kalsiyum ile hem kemiklerin hem de dişlerin sağlığı için büyük fayda sağlamaktadır.

İçerdiği potasyum ve magnezyum ile kasların fonksiyonu ve sinir iletimi için oldukça faydalıdır.

Bağırsak florası için ve sindirim sistemi için içeriğindeki probiyotikler büyük fayda sağlar.

Probiyotikler sayesinde vücutta hastalık oluşturan zararlı organizmalara karşı savunma oluşturulur.

Probiyotikler ile hem bağırsak florası iyileşir hem de bağışıklık sistemi güçlenir.

Bağırsaktaki floranın düzenlenmesi ile kolon kanseri oluşumu önlenmiş olur.

Sütteki laktoz oranı yoğurtta olmadığı için laktoz alerjisi olan kişiler tarafından da tüketilebilir.

Yoğurt içeriğinde bulunan kalsiyum vücutta yağ yakımını hızlandırır.

İçeriğinde fosfor, çinko, iyot ve riboflavin de bulunur.

Sindirim sistemi hastalıklarının, kalp damar hastalıklarının ve özellikle hipertansiyon oluşmasının önlenmesine yardımcı olur.

Başta yoğurt olmak üzere süt ürünlerinin fermente edilmiş olanlarının meme kanserinin oluşma riskini azalttığı belirlenmiştir.

Yoğurt kişinin daha tok hissetmesini sağladığı için aynı zamanda yemek sırasında fazla kalori tüketiminin önüne geçilmesinde yardımcı olunur.

Ev Yoğurdu Neden Ekşi Olur?

Ev yoğurdu mayalanırken kullanılan yoğurt kültürü içinde yer alan L. Bulgaricus isimli bir bakterinin fazla olmasıyla yoğurdun tadı daha ekşi olur. Ev yoğurdunun mayalanma sıcaklığının yüksek olması, uzun süre mayalanmak için bekletilmesi gibi nedenler bu bakterinin sayısının artmasına neden olur.

© Copyright 2025

Türkiye'den ve Dünya’dan son dakika haberler, köşe yazıları, magazinden siyasete, spordan seyahate bütün konuların tek adresi milliyet.com.tr; Milliyet.com.tr haber içerikleri izin alınmadan, kaynak gösterilerek dahi iktibas edilemez, kanuna aykırı ve izinsiz olarak kopyalanamaz, başka yerde yayınlanamaz.