SAĞLIK
YEMEK
ASTROLOJİ
GÜZELLİK

Erkeklerde sertleşme bozukluğuna dair tüm bilinmeyenler

Sertleşme bozukluğu cinselliği engelleyen en önemli cinsel sorunlardan bir tanesidir. En çok tedavi gerektiren konulardan biri olan sertleşme bozukluğu neden olur, sertleşme bozukluğu nasıl tedavi edilir sorularına Yrd.Doç.Dr.Psikiyatrist Rıdvan Üney cevap verdi. İşte sertleşme bozukluğuna dair tüm bilinmeyenler…

|

Sertleşme bozukluğu, cinsellik esnasında cinsel birleşmeyi sağlayacak veya devam ettirecek kadar peniste sertleşmenin olamaması ya da sertleşmenin olup kaybolmasıdır. Doğal olarak cinsel birleşmede boşalmayla birlikte sertlik ortadan kalkar. Tekrar sertleşmenin oluşması ilk 24 saat içinde meydana gelirse, bu bir sorun olarak değerlendirilmez. Cinsel sorunlar arasında kişileri en çok tedaviye getiren nedendir.

Hangi yaşlarda sorun olarak değerlendirilmelidir?

40 yaşından sonra sertleşme problemi daha sık görülür. Ancak kalp-damar hastalıkları ve şeker hastalığı gibi nedenler sertleşme kaybına neden olabilmektedir. Genç yaşlarda sertleşme problemi neredeyse tamamı psikolojiktir. Ancak 40 yaş sonrası sertleşme problemlerinde de psikolojik sorunlar önemli yer tutmaktadır. Erkeklerin %10-20’sinde sertleşme bozukluğu görülmektedir.

Sertleşme bozukluğunun nedenleri nelerdir?

Ağır kalp-damar hastalıkları ve şeker hastalıkları dışında çoğunlukla sebep psikolojiktir. Psikolojik nedenlerin arasında en sık görüleni endişe bozukluklarıdır. Bunun dışında stresli yaşam, alkol bağımlılığı, madde bağımlılığı, eşle problemler, eşini beğenmeme, kişinin eşi dışında başka ilişkilerinin olması, yoğun çalışma temposu, eşin hamileliği, eşin emzirmesi, eşin fazla baskıcı tutumu da önemli nedenler arasındadır.

Sertleşme bozukluğunda ilaç kullanılır mı?

Bugün en sık olarak eczanelerde reçetesiz satılan bazı ilaçlar kullanılmaktadır(içeriğinde sildenafil, tadalafil, verdanafil olan ilaçlar). Bu ilaçların, baş ağrısı, yüzde kızarma, hazımsızlık ve görme bulanıklığı gibi yan etkileri vardır. Kalp ilacı kullanan ya da kalp problemi olan kişilerde bu ilaçlar riskli olabilir. Bu ilaçlarla ilgili bazı yanlış bilgiler vardır; bu ilaçlar herkeste sertleşme sağlamayabilir, sertleşme sorunu olmayanlarda performans artırmaz, daha fazla sertleşme yapmaz.

Sertleşme bozukluğunun tedavisi var mıdır?

Sertleşme bozukluğu problemi yaşayanlar öncelikle üroloji hekimine başvurmalıdırlar. Eğer sertleşme sorunun psikolojik olduğu tespit edilirse deneyimli bir psikiyatrist ya da deneyimli bir psikoloğa başvurulmalıdır. Kişiye öncelikle cinsellikle ilgili bilgi verilir. Tedavi genelde 8-12 seans sürer ve ilaç kullanılmaz. Çift olarak tedaviye gelinmesi tedavinin başarısını yükseltir.
Kişinin isteğine göre, terapide yaş sınırı yoktur.

Sertleşme bozukluklarının başka tedavi yöntemleri var mıdır?

Sertleşme probleminin nedeni psikolojik değilse, vakum yöntemi (penis içine vakum yerleştirme), penil protez (penis içine yarı sert çubuk yerleştirme), penil enjeksiyon (penis içine papaverin gibi bazı ilaçların iğne yardımıyla yapılması), hormon tedavileri (testesteron) uygulanabilmektedir. Ancak bu uygulamaların kararı üroloji hekimiyle birlikte, onun önerisi doğrultusunda verilmelidir.

© Copyright 2025

Türkiye'den ve Dünya’dan son dakika haberler, köşe yazıları, magazinden siyasete, spordan seyahate bütün konuların tek adresi milliyet.com.tr; Milliyet.com.tr haber içerikleri izin alınmadan, kaynak gösterilerek dahi iktibas edilemez, kanuna aykırı ve izinsiz olarak kopyalanamaz, başka yerde yayınlanamaz.