SAĞLIK
YEMEK
ASTROLOJİ
GÜZELLİK

Erkeklerde idrar kaçırma sorununa son

Türkiye’de ilk kez kadavra üzerinde canlı cerrahi ile erkeklerde idrar kaçırma tedavisinde “altın standart” yöntem olan “artifisiyel sfinkter” eğitimi verildi.

|

Türkiye’de ilk kez kadavra üzerinde canlı cerrahi ile yurt dışından katılan üroloji uzmanlarına, erkeklerde idrar kaçırma sorununda “altın standart” yöntem olan “artifisiyel sfinkter” eğitimi verildi. Acıbadem Üniversitesi İleri Düzey Simülasyon ve Eğitim Merkezi’nde (CASE) düzenlenen eğitim programına Rusya, Yunanistan, İsrail, Romanya ve Katar’dan 15 üroloji uzmanı kursiyer hekim katıldı.

Acıbadem Üniversitesi Atakent Hastanesi Üroloji Uzmanı Prof. Dr. Selçuk Yücel ile İspanya Madrid Üniversitesi’nden Üroloji Uzmanı Prof. Dr. Juan Salamanca’nın verdiği eğitimde, erkeklerde prostat ameliyatı sonrasında gelişen idrar kaçırma sorununda yüzde 85 gibi oldukça yüksek bir oranda başarı sağlayan “artifisiyel sfinkter”, bir başka deyişle “suni sfinkter” cihazı canlı cerrahi ile kadavraya takıldı. Eğitimin ikinci gününde Acıbadem Üniversitesi Atakent Hastanesi’nde, 3 hastaya kursiyerlerin izlediği canlı cerrahi ile bu yöntem uygulandı.

Erkeklerdeki sorun, kadınlardan farklı


Daha çok kadınlarda görülen bir problem olan idrar kaçırma, özellikle ilerleyen yaşla birlikte erkekleri de tehdit ediyor. Öyle ki, erkeklerde yüzde 5-10 arasında görülen bu sorun, yaş ilerledikçe yüzde 20 gibi yüksek bir rakama ulaşıyor. Acıbadem Üniversitesi Atakent Hastanesi Üroloji Uzmanı Prof. Dr. Selçuk Yücel, kadınlarda öksürme, hapşırma ve egzersiz gibi çeşitli hareketler sırasında görülen idrar kaçırma tipinin erkeklerde oluşmadığını belirterek,

“Erkeklerde daha çok güçlü bir tuvalete gitme ihtiyacı hissedildiği anda tuvalete yetişemeden idrar kaçırma tipi görülüyor.” dedi. Üroloji Uzmanı Prof. Dr. Selçuk Yücel, bu tip idrar kaçırmanın erkeklerin yaşam kalitesini oldukça bozduğunu, hatta bazı hastaların bez kullanmak zorunda kaldıklarını ve toplum içine çıkamadıklarını belirterek, bu nedenle idrar kaçırma tedavisine zaman kaybetmeden başlanmasının çok önemli olduğunun altını çizdi.

En sık prostat büyümesine bağlı olarak oluşuyor

Üroloji Uzmanı Prof. Dr. Selçuk Yücel, erkeklerde idrar kaçırma probleminin en sık prostat büyümesine bağlı olarak mesanenin fazla kasılması sonucu geliştiğini söyledi. Prof. Dr. Selçuk Yücel, erkeklerde idrar kaçırma sorununa, omurilik hasarları, kalın barsak operasyonları ve prostat kanseri ya da prostat büyümesi nedeniyle yapılan cerrahiler sonrasında da ameliyatın komplikasyonu olarak rastlandığına dikkat çekti.

Yapılan çalışmalara göre; prostat kanseri ya da büyümesi nedeniyle gerçekleştirilen operasyonların ardından her 100 hastadan 1 ile 10’unda geçici veya kalıcı idrar kaçırma problemi yaşanabiliyor. Bunun altında yatan sorun ise operasyonun mesanenin altında yer alan ve idrarı tutmaya yarayan kasları gevşetmesi. Bunun sonucunda da idrar tutamama problemi gelişiyor.

En etkili yöntem: Artifisiyel Sifinkter

Prostat ameliyatı sorası gelişen idrar kaçırma probleminde; idrar tutma kaslarını güçlendiren ilaçlar, bacak arasındaki idrar tutma bölgesine elektrik uyarısı veren cihazlar, idrar yolunu daraltan enjeksiyonlar ve idrar yolunu sıkıştırmaya yönelik operasyonlar gibi çeşitli yöntemlere başvuruluyor.

Üroloji Uzmanı Prof. Dr. Selçuk Yücel, prostat ameliyatı sonrasında gelişen orta ve ciddi derecedeki idrar kaçırma sorununda en etkili çözümün ise artifisiyal sfinkter yönteminden alındığını vurgulayarak, ”Yüzde 85 gibi oldukça yüksek başarı oranına sahip olduğu için tüm dünyada altın standart yöntem olarak nitelendirilen “Artifisiyal Sfinkter” , yani suni sfinkter cihazı sayesinde erkekler idrar kaçırma sorunuyla yaşamak zorunda kalmıyorlar. Ancak bu cihaz için hangi hastanın uygun olduğuna bazı ileri testler yapılarak üroloji uzmanlarınca karar verilmeli.” dedi.

Vücuda hasar vermiyor, dışarıdan görülmüyor

İspanya Madrid Üniversitesi Üroloji Uzmanı Prof. Dr. Juan Salamanca da, idrar kaçırma probleminde artifisiyel sfinkter yönteminin nasıl uygulandığı konusunda şu bilgileri verdi:

“Operasyonun ardından bir yıl içinde düzelmeyen idrar kaçırma probleminde, hastalara, 5-6 santimlik kesiyle yapılan operasyonla, “artifisiyel sfinkter”, yani suni sfinkter takılıyor. Slikondan yapılmış olan 3 parçadan oluşup idrar yolunun çevresine bağlanan 6 santimlik bu cihaz zarar vermiyor, uzun yılar kalabiliyor ve dışarıdan görülmüyor.

Artifisiyal sfinkterin bir ucu idrar yolunun çevresine bir manşon şeklinde, diğer ucu yani kontrol pompası da hastanın kolayca bulabileceği testisin yanına yerleştiriliyor. Hasta idrarını yapması gerektiğinde bu pompaya basarak sfinkteri açıyor ve idrarını yapıyor. Bu yöntem sayesinde hastalar yaşam kalitelerini ciddi boyutlarda etkileyen idrar kaçırma sorunundan kurtulabiliyor.”

Prof. Dr Juan Salamanca; prostat kanseri ameliyatları sonrasında oluşabilen sertleşme problemlerinin tedavisinde de artifisiyel sifinkter takılımı sırasında aynı vücut kesisi üzerinden eş zamanlı olarak ‘penis protezleri’ ya da ‘mutluluk çubuğu’ takılmasının da mümkün olduğunu söylüyor.

© Copyright 2024

Türkiye'den ve Dünya’dan son dakika haberler, köşe yazıları, magazinden siyasete, spordan seyahate bütün konuların tek adresi milliyet.com.tr; Milliyet.com.tr haber içerikleri izin alınmadan, kaynak gösterilerek dahi iktibas edilemez, kanuna aykırı ve izinsiz olarak kopyalanamaz, başka yerde yayınlanamaz.