Erkek estetiğine yakından bakalım!
Son dönemde erkekler de en az kadınlar kadar estetik yaptırıyor. Biz de çok merak edilen bu konuyu Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Uzmanı Dr. Esin Aksungur ile konuştuk.
milliyet.com.tr
Aslında plastik cerrahların kapısını en çok aşındıran kadınlardır. Peki son dönemlerde ne oldu da erkekler de ilgilenmeye başladı?
Dış görünüş ile ilgili kaygılar kadın erkek dinlemiyor. Diet programları, spor gibi yıllardır kadınlara yönelik olan konular artık erkeklerin de ilgisini çekiyor, çünkü fiziksel görüntünün sosyal hayattaki önemini artık herkes biliyor. Tabi bunların yanında estetik operasyonlardaki başarının artması ve çok kısa sürede iyileşme periodları hatta çoğu zaman günlük yaşamı etkilemeyen işlemler plastic cerrahiye olan ilgiyi de arttırıyor.
Erkeklerin talepleri neler?
Erkekler kısa sürede uygulanabilen, izsiz ve dışardan bakınca anlaşılamayan doğal görünümlü işlemleri tercih ediyorlar. Vücut şekillendirme ile ilgili işlemler listenin başında yer alıyor. Yani liposuctionlar, yağ enjeksiyonları, göğüs ve karın şekillendirme gibi işlemleri kastediyorum. Bunlardan sonra ağırlıklı olarak, yüzle ilgili müdahaleler, botox- dolgu uygulamaları, göz kapağı operasyonları geliyor diyebilirim
Erkeklere yapılan işlemler kadınlardan farklı mı?
Tabi ki farklı ama yaklaşım olarak. Kadına yapılan liposuction ile erkeğe yapılan liposuction yöntem olarak aynı ama tamamen farklı konseptler ile uygulanıyor. Yani kadın vücudunda seksi ve hoş görünen detaylar yaratılmaya çalışılırken erkekte daha erkeksi, kaslı görünümlü, daha sportmen bir vücut yaratılmaya çalışılıyor. Bu nedenle farklı alanlara liposuction yapılıyor, vücudun farklı bölgeleri inceltiliyor.
Vücut şekillendirme talebi ile gelen bir erkekte neler uyguluyorsunuz? Nasıl bir süreçten geçiyor?
Bu işte standart bir prosedür yok. Çünkü başvuran her hastada sorun farklı oluyor. Bunun yanında sonucu etkileyen pek çok faktör var. Her hastanın metabolizması farklı, yaşam stili farklı, alışkanlıkları farklı, beslenme düzeni farklı…..İşin içinde çok faktör var ve hepsi de doğal olarak neticeyi etkiliyor. Ama kısaca 2 etaptan bahsedebilirim. Birincisi kilo sorunu olup olmadığı. Çünkü yapılacak cerrahi prosedürler kilo verdirme işlemleri değil vücut şekillendirme işlemleridir. Bu nedenle öncelikle fazla olan kilolar kontrol edilmelidir. Bu aşamada metabolizma kontrolü ve uygun diet programları devreye giriyor.
Sonrasında ikinci basamak ise şekillendirme işlemleri oluyor. Yani cerrahi operasyonlar devreye giriyor.
Spor yapan ve diyetine dikkat eden bir erkekte hala sorun olur mu? Yani bunlar istenen vücut şekli için yeterli değil mi?
Çok üzgünüm ki bazen yeterli olmuyor. Çünkü saç rengimiz göz rengimiz gibi vücut şeklimizde de genetik özellikler var. Mesela yağ dokunun dağılımı. Bel bölgesinde lokalize yağ fazlalığınız varsa kilo vererek kurtulamazsınız ya da en ufak bir kilo artışında ilk olarak bu alanda yağlanma kendini gösterir. Spor ile jinekomasti dediğimiz memenin büyümesi sorununu da çözemezsiniz mesela. Çünkü yağ doku yanında meme bezinde oluşan büyüme de sorundur ve bunun cerrahi olarak düzeltilmesi gereklidir.
Cerrahi olarak tam anlamıyla yapılan nedir? Yanlızca fazla olan alanlardan yağ almak mı?
Tabi ki değil. Kadında da erkekte de şekilli vücut derken bazı konkavite ve konveksitlerden bahsediyoruz aslında. Dergilerdeki hepimizin beğendiği vücutlara bakıin, bir tek ince bel düz karın değil olay. Göbeğin ve orta hattın çökük olduğu yanlarda kasların belirgin olduğu bel kısmında bir korvu olan karın hepimize güzel gelir mesela. İşte önemli olan cerrahi işlemlerle bunu yaratabilmek, ki artık yeni teknolojilerle kolayca yapılabiliyor. Vermek istediğiniz efekt yağın istenilen alanda inceltilip istenilen alanda kalınlaştırılması ile sağlanıyor.
Peki kaslı görünümü nasıl yaratıyorsunuz gerçekten kasları mı büyütüyorsunuz yoksa herşey bir illüzyon mu?
Evet aslında bir illüzyon. İstediğiniz şekli yağ ile yaratıyoruz. Karın kası göğüs kası kol kası gibi belirginleştirmek istediğimiz alanlarda yağı koruyup ya da bazen üzerine ekleyip diğer alanlarda inceltmeler yapıyoruz. Amaç yanlızca daha şekillli bir vücut yaratmak. Karşıdan bakınca göğüs kasları ve kol kasları belirgin olan karın hatları ortaya çıkmış bir vücut amaçlanan şekil oluyor. Aslında heykel yapmak gibi bir şey. Elimizdeki madde yağ ve istediğimiz gibi şekillendirip dış görünüşü ona göre oluşturuyoruz.
Yanlızca karın bölgesi için mi geçerli bu durum yoksa başka alanlarda da aynı işlemler yapılabilir mi?
Tabi bu sorunlu bölgeye göre değişiyor. Bacaklarda sorun varsa bu alan için uygun şekillendirmeler yapılıyor. Diz altında baldırlar belirginleştirilip uygun alanlar inceltilebilir. Bel bölgesinde sorun varsa bu alanla oynanabilir. Ama hep gerekli alanlar inceltilip bazı alanlarda yağ doku korunuyor.
Ne kadar sürüyor bu işlemler?
Cerrahi kısmı gerçekten kısa sürüyor. İşlem çalışılan alanın büyüklüğüne göre 1 ile 3 saat arasında sürüyor. Hasta 4-5 saatlik bir dinleme sonrası hastaneden çıkabiliyor. Ertesi gün korse ile çalışma hayatına dönüyor genellikle. Kesi olmadığı için ağrı ve ya hareket kısıtlılığı yok. İşlem yapılan alanlardaki ödem ve morluklar 1-2 hafta içinde toparlıyor. Ama öncesinde kilo sorunları varsa bunları halletmek daha uzun zaman alıyor tabi ki.
Hastalarınızın yaş profili nedir? Gençler mi daha çok yoksa orta yaşlılar mı ?
Her yaş grubundan hastamız var. Gençler genellikle spor ile düzeltemedikleri alanlarla ilgili başvuruyorlar. Erken dönemde karın, bel ve göğüs şekillendirmeler en çok uyguladığımız işlemler. 30-40 yaş arasında kilo sorunları daha ön planda oluyor. Tabi yaş arttıkça kilo sorunları daha öne çıkıyor. Kilo problemleri çözüldükten sonra cerrahi prosedürler uygulanıyor. 50’li yaşlarda ise yüzle ilgili işlemler, göz kapağı operasyonlarında ciddi bir artış oluyor.