SAĞLIK
YEMEK
ASTROLOJİ
GÜZELLİK

Epilepsi kontrol altına alınabilir

Epilepsi ile normal bir hayat yaşamak, epilepsi hastalığını kontrol altına almak mümkün. Nöroloji Uzmanı Mehmet Yavuz, epilepsi hastalığıyla ilgili bilinmesi gerekenleri anlattı.

|

Bu günlerde yaşanan acı bir kayıp sonucu sıklıkla gündeme gelen bir hastalık epilepsi… Türkiye’de yaklaşık 800 bine yakın epilepsi (sara) hastası bulunuyor. Kronik bir hastalık olan epilepsi, diğer kronik hastalıklarda olduğu gibi çeşitli tedavi yöntemleriyle kontrol altına alınabiliyor. Üstelik hastaların tedaviye cevap verme oranları diğer hastalıklara baktığımızda oldukça yüksek. Bu noktadan hareketle epilepsi hastalarının şu anki gündemden olumsuz etkilenmelerini ve karamsarlığa düşmelerini gerektiren hiçbir durumun olmadığını ifade eden Nöroloji Uzmanı Mehmet Yavuz, epilepsiyi hayat boyu devam eden kötü bir hastalık gibi görülmemesi gerektiğini, doğru ve etkili bir tedavi ile epilepsi hastalarının istedikleri gibi yaşayabileceklerini ve bir çoğunun tedavi ile tamamen hastalıktan kurtulabileceğini vurguladı.

Hastalar için gerekli tedavi sağlandığında normal bir yaşam sürebileceklerini söyleyen Nöroloji Uzmanı Mehmet Yavuz, epilepsi hastalığıyla ilgili bilinmesi gerekenleri anlattı.

Epilepsi kontrol altına alınması mümkün kronik bir hastalıktır

Beynin normal aktivitesinin, sinir hücrelerinde geçici olarak meydana gelen anormal elektriksel aktivite sonucu bozulması ile oluşan kronik bir durumdur. Epilepsi altta yatan nörolojik bir bozukluğun belirtisi de olabilir. Bilinen ismiyle sara hastalığı, kendini epileptik nöbetler ile göstermektedir. Epilepsinin yüzlerce çeşidi olmakla beraber, halk arasında sara hastalığı olarak bilinen grand mal tipi, kendini bayılma ve kasılmalarla gösteren daha ağır çeşididir. Temporal lop epilepsi ise büyük sara nöbetlerine (grand-mal) kıyasla daha az görülebilen ancak tedavisi mümkün olabilen bir türdür. Diğer bir adı da psikomotor epilepsidir. Temporal lob nöbetler, beynin bir ya da her iki temporal lobundan kaynaklanır ve kişide belli semptomlara neden olur.

Temporal Lop epilepsinin belirtileri

Kısa süreli hafıza ve duygular için çok önemli bir rol üstlenen temporal loplar, savaşma ve kaçma tepkilerini işler. Bu nedenle temporal loplardan kaynaklanan epilepsi nöbetlerinin belirtileri çeşitlilik gösterir. Epilepsi nöbetinden önce uyarı niteliğinde aura hissi oluşabilir. Temporal lob nöbetleri geçiren herkeste aura uyarısı görülmese de birçok hasta bu uyarıyla karşı karşıya kalır. En sık rastlanan aura işaretleri;

•Aniden oluşan sebepsiz korku,
•Daha önce yaşanmış bir olayı yaşanmamış gibi hissetmesi veya olmamış bir olayı olmuş gibi hissetme,
•Kötü kokular duyma,
•Baş dönmesi,
•Uğultulu sesler,
•Ağızda ve midede oluşan kötü bir tat ve his.

Temporal lop nöbetlerinin özellikleri

Temporal lob nöbetleri geçiren insanlar genellikle nöbet sırasında kısmen bilinçli kalabilir ama aynı zamanda etrafında olanların farkında olmaz ve çoğunlukla ne olduğunu hatırlamaz. Genellikle 30 saniye ile 2 dakika arasında sürse de bazen saatler, çok nadiren birkaç gün sürebilir. Temporal lop nöbetlerinin özellikleri ise şu şekilde sıralanabilir;

•Normalin dışında parmak hareketleri,
•Şiddetli dudak şapırdatma,
•Sürekli yutma ve çiğneme hareketi,
•Sabit bir noktaya bakma,
•Çevreye farkında olmadan bakmak,
•Kasılma hareketleri,
•İleri vakalarda tamamen giden bilinç kaybı,
•Olağandışı davranışlar.

Bu davranışlardan sonra epilepsi hastası kendine gelmeye başlar. Kısa süreli zihin bulanıklığı yaşayan hasta konuşmakta zorluk çekebilir. Nöbet sırasında yaşadıklarını hatırlamayan kişi, başkası söyleyene kadar nöbet geçirdiğini bile anlayamaz.

Temporal lop epilepsisinin bazı türlerinde,hastalar transa geçmiş gibi hareket ederler. Bilinçsiz olarak yürüyebilir hatta konuşabilirler.

Uygun tedavi ile tamamen iyileşmek mümkün!

Temporal lob epilepsi tedavisi, hastalığı oluşturan sebebin cinsine, büyüklüğüne ve şiddetine göre değişiklik gösterebilir. Çoğu epilepsi hastasına uygulanan ilaç tedavisi ile hastalık kontrol altına alınabilir. İlaçların yetersiz geldiği az sayıdaki hastalara ise cerrahi müdahaleler uygulanır. Cerrahi müdahale uygulandıktan sonra nöbetleri kontrol altına alınan hastaların sayısı oldukça fazladır. En önemlisi de uygun tedavi yöntemiyle tamamen iyileşen hastalar da bir hayli fazladır.

Epilepsi hastalığı ile normal bir hayat yaşamak sizin elinizde

Toplumda genel bir kanıya dönüşen ‘Epilepsi tedavi edilemez, nöbetler günlük hayatı yaşanmaz kılıyor, tedavisi yok’ gibi düşünceler gerçeği yansıtmamaktadır. Her hastalığın zorlukları olduğu gibi epilepsi hastalığının da yarattığı bazı sıkıntılı durumlar söz konusu. Ancak bu sosyal hayattan uzaklaşmak ve kopmak değildir. Aksine doğru uygulanan tedavilerle epilepsi hastaları günlük yaşamlarını kolaylıkla sürdürebilir, çalışabilir, evlenebilir, çocuk sahibi olabilir. Her şeyden önce epilepsi hastalarına sosyal destek vermek en önemli aşamadır. Sanılanın aksine hastaların %60-70’ i 3-4 yıl içinde tamamen iyileşmektedir. Epilepsi hastası, nöbet esnasında veya sonrasında hasta ağrı sızı duymaz. Ayrıca epilepsi hastalığı intiharlara kadar götürecek ağır bir tablo oluşturmaz. Eğer intihar vuku bulursa, arkasında başka psikolojik nedenler ya da hastalıklar araştırılmalıdır.Epilepsi hastaları unutmamalıdır ki, ortada karamsarlığa düşecek bir sebep yoktur ve bu hastalıkla normal bir hayat yaşamak sizin elinizdedir.

© Copyright 2025

Türkiye'den ve Dünya’dan son dakika haberler, köşe yazıları, magazinden siyasete, spordan seyahate bütün konuların tek adresi milliyet.com.tr; Milliyet.com.tr haber içerikleri izin alınmadan, kaynak gösterilerek dahi iktibas edilemez, kanuna aykırı ve izinsiz olarak kopyalanamaz, başka yerde yayınlanamaz.