Epilepsi belirtileri
Epilepsi belirtileri nelerdir, epilepsi nöbetinin belirtileri nelerdir ve epilepsiye ne sebep olur?
Epilepsi belirtileri nelerdir?
Sara olarak da bilinen epilepsi beyindeki sinir hücrelerinin aktivitesini bozarak kişinin tekrar eden nöbetler yaşamasına neden olan bir tür merkezi sinir sistemi rahatsızlığıdır.
Epilepsi nöbetlerinin farklı türleri bulunur. 2-3 saniye süren boş bakışlardan, kas seğirmelerine ya da bilincin tamamiyle kaybolmasına kadar değişiklik gösterebilir.
Epilepside nöbetlerin ne zaman yaşanacağı belli olmadığından (araba sürerken vs.) tedavi gerektiren önemli bir sağlık sorunudur.
Epilepsi nöbetleri belirtileri
100'den fazla epilepsi belirtisi ve 20den fazla epilepsi nöbeti türü bulunmaktadır. Epilepsinin beynin hangi bölümünü etkilediğine bağlı olarak nöbetlerde değişiklik görülebilir.
Genele yayılan epilepside beynin tüm bölümleri etkilenmiştir.Nöbet esnasında hasta çığlık veya benzeri bir ses çıkarabilir. Bir kaç saniye ile 1 dakika arasında değişen kaskatı kesilme hali sonrasında kollar ve bacaklarda ritmik hareketler görülür.
Gözler epilepsi nöbetleri esnasında genellikle açıktır. Nefes alışverişi kısa süreli durabilir ve nefessizlik süresine bağlı olarak hastanın renginde değişim görülebilir. Takibinde derin ve sesli nefesler görülebilir.
Hasta nöbet geçirdikten sonra yavaş yavaş kendine gelir. Bazen dakikalar bazen de saatler sürebilen kendine gelme görülebilir. Nöbet esnasında idrar kaçırma yaşanabilir.
Epilepsi nedenleri nelerdir?
Epilepsi hastalarının %50’sinde beyindeki sinir hücrelerinin iletişiminin neden bozulduğu bilinmemektedir. Diğer kısımdaki hastalarda epilepsiye neden olan sebepler şu şekildedir:
Bazı genetik özellikler epilepsi nöbetlerini tetikleyebilir.
Kaza veya herhangi başka bir sebepten dolayı yaşanan kafa travmaları epilepsiye neden olabilir.
Felç, beyin tümörü gibi beyni direkt olarak etkileyen rahatsızlıklar epilepsiye neden olabilir.
Menenjit, AIDS gibi bulaşıcı hastalıklar epilepsiye yol açabilir.
Anne karnındayken bebeğin yetersiz beslenmesi,enfeksiyon kapması ya da oksijen yetersizliği epilepsiye yol açabilir.
Otizm gibi gelişim bozuklukları epilepsiye neden olabilir.