Epidural doğum ile ilgili bilinmesi gerekenler
Epidural doğum, ağrı kontrolü söz konusu olduğunda en etkin yöntemlerden biridir. Ancak doktorlar epidural ile ilgili farklı görüşlere sahiptir. İşte epidural gerçekleri…
Epidural anestezide ne olur?
Yan tarafınıza uzanıyor veya öne doğru eğiliyor haldeyken boş bir iğne belinizdeki omurlar arasına yerleştirilir. İğnenin ortasından ince bir tüp geçirildikten sonra iğne geri çekilir. Bu tüp yoluyla anestezi ilaçları verilir ve alt karından itibaren vücudun alt kısmının uyuşması sağlanır.
Her zaman işe yarar mı?
Epidural anestezi uygulanan kadınların %90’ında tam bir ağrı kontrolü sağlanır. Ancak bazı durumlarda tüm ağrıyı almayabilir veya nadiren hiçbir işe yaramayabilir. Eğer uyuşma sağlanmadıysa anestezi uzmanı ilacı tekrar enjekte edebilir.
Yan etkisi var mıdır?
Epidural anestezi sonrasında şiddetli baş ağrısı, uyuşma, titreme ve tansiyonda ani düşüş yaşanabilir. Epidural anestezi uygulanan hamileler çok yakından takip edildiği için hemen aksiyon alınmaktadır. Kötü sonuçlar çok nadir olsa da ihtimal dahilindedir.
Her hastanede uygulanabilir mi?
Bazı hastanelerde epidural anestezi ile doğum yapılmamaktadır. Önceden konuyla ilgili bilgi almanızda fayda vardır.
Epidural anestezi doğum süresini uzatır mı?
Epidural anestezi sancıları yavaşlatacağından doğum süresini uzatabilir. Erken yapılan epidural anestezi kasılmaları tamamen durdurabilir. Bu nedenle zamanlama çok önemlidir.
Normal doğum ihtimali azalır mı?
Epidural anestezi uygulandığında ne zaman itmeniz gerektiğini bilemeyebilir ve doğum için yardıma ihtiyaç duyabilirsiniz. Epidural anestezi sezaryen ihtimalini de arttırabilir.
Yürüyebilir miyim?
Epidural anestezi uygulandıysa bacaklarınızı hareket ettiriyor olsanız dahi yürüyemezsiniz.
Tuvalete gidebilir miyim?
Uyuşukluk söz konusu olduğu için idrar kesenizin ne zaman dolduğunu hissetmezsiniz. Bu nedenle epidural doğum söz konusu olduğunda hemşireler sonda takacaktır.
Epidural anestezi ne zaman uygulanır?
Epidural anestezi için belirli tıbbi şartlar gereklidir. Tüm doğumlarda uygulanamayan bu yöntem doğumun hangi aşamada olduğuna bağlıdır. Kısa süreceği belli olan doğumlarda daha hızlı etki gösterecek ağrı kontrol yolları kullanılabilir.