Enginarla zayıflayın!
Çiçeklerinden, yapraklarından, gövdesinden ve suyundan, kısacası her şeyinden yararlanılabilen enginar ile yapacağınız diyetle yaza hazırlanın.
Sebzelerin sultanı diyenler de var, sultanların sebzesi de... En kısa deyimle 'mucizevi’, her derde deva, yararları saymakla bitmeyecek, kendisine Akdeniz mutfağının başköşelerinde yer ayrılmış bir sebze.
Görünümüne, karakterine ve sofralardaki yerine bakıldığında, belki biraz 'nazlı’ olduğu düşünülebilir. Ama kesinlikle değil... Tam tersine, deyim yerindeyse 40 ayrı çeşit yemeğin ana malzemesi olabilen, çok değişik biçimlerde yenilebilen, kendisini asla bir iki yemek türüyle sınırlamayıp tutuculuk ve oyunbozanlık yapmayan, çiğ, pişmiş ya da közlenmiş halde, limon ya da sarımsakla, küp doğranmış patates ya da bezelyeyle, pilavla ya da tek başına, yani her durumda ayrı damak tatları- na seslenen, bir lezzet ve sağlık küpü...
Evet, ilkbaharın gelişiyle ülkemizde özellikle Ege ve Marmara bahçelerinden pazar ve marketlere, oralardan da mutfaklarımıza taşınan, çok özel ve önemli bir sebzeden, enginardan söz ediyoruz.
Hiçbir bitki onunla yarışamıyor
Anayurdu Akdeniz ülkeleri olan enginar, toprağı zengin, iklimi yumuşak ve nemli olan pek çok ülkede yetiştiriliyor. Bol miktarda potasyum, kalsiyum ve manganezin dışında A, B1 ve C vitaminleri içeren enginarın en büyük özelliği, karaciğeri temizlemesi, safranı n akışını kolaylaştırması, üre ve kolestrolü düşürmesi. Bir hafta boyunca 8-10 enginar yemenin, karaciğerde bir yıllık temizlik yapacağı belirtiliyor. Romatizmal hastalıklardan şikayetçi olanlara önerilen enginar, unlu yiyeceklerin sindirimini kolaylaştırdığı gibi, idrar söktürücü özelliğe de sahip. Diyet yapanlar için gözardı edilemeyecek olan enginarın 100 gramı sadece 53 kalori içeriyor. Yağlı bitkiler hariç hiçbir sebze veya meyve, mineral bolluğ u bakımından enginarla yarışamıyor. Enginarla yapılan bazı yemekler, biraz zahmet gerektirebilir ama unutmayın, enginar yorgunluğa birebirdir!
Enginarı kaynatırsanız, suyunu kesinlikle atmayı n. İçinde değerli minerallerin bulundu- ğu bu suyu çorba yapımında kullanabilirsiniz. Ayrıca enginarı kaynattığınız suyu ılıttıktan sonra içerseniz, prostatla ilgili şikayetlerinizin zamanla yok olduğunu fark edeceksiniz.
Enginar diyeti
PazartesiKahvaltı: ■ 1/2 simit, çay ya da kahve
(şekersiz)
Öğle: ■ 1 tabak zeytinyağlı enginar
■ 1 dilim kepek ekmeği
Akşam: ■ Yağsız hindi veya tavuk
eti (sınırsız) ■ 1 kase salata
Salı
Kahvaltı: ■ 1 dilim kepek ekmeği
■ 1 bardak çay veya kahve (şekersiz)
Öğle: ■ Enginar salatası ■ 1 kase mercimek çorba
Akşam: ■ Yağsız hindi veya tavuk eti (sınırsız).
■ 1 kase salata
Çarşamba
Kahvaltı: ■ Kepek ekmekli beyaz
peynirli yağsız tost, ■ Btki çayı
Öğle: ■ Enginar salatası,
■ 1 dilim kepek ekmeği
Akşam: ■ 4 kalem kuzu pirzola,
■ 1 kase salata
Perşembe
Kahvaltı: ■ 1/2 simit, 1 bardak
çay ya da kahve (şekersiz)
Öğle: ■ 1 tabak etli enginar
yemeği, ■ 1 kase salata
Akşam: ■ 4 kalem kuzu pirzola,
■ 1 kase salata
Cuma
Kahvaltı: ■ 1 dilim kepek
ekmeği, ■ 1 kibrit kutusu kadar
beyaz peynir, ■ Bitki çayı
Öğle: ■ Enginar salatası,
■ 1 dilim kepek ekmeği.
Akşam: ■ 150 gr. ızgara bonfile, ■ 1 kase salata
Cumartesi
Kahvaltı: ■ Kepek ekmekli beyaz peynirli tost, ■ Bitki çayı
(şekersiz)
Öğle: ■ Zeytinyağlı enginar, ■ 1 dilim kepek ekmeği
Akşam: ■ 1 adet ızgara balık
Pazar
Kahvaltı: ■ 1 dilim kepek ekmeği, ■ 1 kibrit kutusu kadar
beyaz peynir, ■ Çay ya da kahve (şekersiz)
Öğle: ■ 4 adet ızgara köfte, ■ 1 kase yoğurt
Akşam: ■ Enginarlı makarna, ■ 1 kase mercimek