Endokrinoloji Ve Metabolizma Hastalıkları Nelerdir? Endokrinoloji Bölümü Hangi Hastalıklara Bakar?
Endokronoloji ve metabolizma hastalıkları, hormon dengesizliği ile ilgili hastalıklara tanı koymayı ve tedavi yapmayı amaçlıyor. Bu bölümde diyabet, metabolik bozukluklar, hipertansiyon, tiroid hastalıkları, menopoz, hormonların fazla ya da az üretimi, osteoporoz, yağ metabolizması ile ilgili hastalıklar, büyüme geriliği (boy kısalığı), infertilite (kısırlık), şişmanlık, salgı bezlerinin tümörleri gibi hastalıklar yakından inceleniyor. Endokrinoloji ve metabolizma hastalıkları nelerdir? İşte, merak edilen tüm detaylar.
Endokrinolog, endokrin sisteminden kaynaklanan hastalıklar (hormon bozukluklar) ile uğraşan hekimdir. Endokrinologlar, salgı bezlerini etkileyen hastalıkların tanısını koyarak en uygun tedaviyi uygular. Genellikle karmaşık bir yapıda olan ve vücudumuzdaki pek çok sistemi içeren hastalıkların nasıl tedavi edileceğini planlarlar.
Endokrinoloji Bölümü Hangi Hastalıklara Bakar?
Endokrinoloji bölümü, hormon dengesizliği ve sağlık sorunlarına tanı koymak ve tedavi etmeyi amaçlar. Bu bölüm, aynı zamanda pek çok hastalığa bakar. Bunlar ise, diyabet, metabolik bozukluklar, tiroid hastalıkları, osteoperoz, menopoz, hipertansiyon, hormonların az ya da çok üretimi, yağ metabolizması ile ilgili hastalıklar, şişmanlık, büyüme geriliği, kısırlık, salgı bezi tümörleri ile ilgili hastalıklardır.
Endokrin Sistem Nedir?
Endokrin sistem, karmaşık yapılı bir endokrin salgı bezi grubudur. Bezler ise, hormon yapan organlardır. Bunlar da vücudumuzda bazı aktiviteleri kontrol etmeye yarayan maddelerdir. Farklı hormon türleri, büyümeyi, üremeyi ve gelişmeyi kontrol eder. Aynı zamanda hormonlar çevrenize nasıl tepki vereceğinizi kontrol eder ve vücudunuzun gereken enerjiyi sağlamasına yardımcı olur.
Hormon seviyeniz çok yüksek ya da çok düşükse hormon bozukluğunuz olabilir. Hormon hastalıkları, vücudun hormonlara karşı gerektiği gibi cevap vermemesi durumunda ortaya çıkar. Enfeksiyon, stres ve kanınızda bulunan sıvı ve elektrolit dengesindeki değişiklikler de hormon seviyelerini önemli ölçüde etkiler.
Endokrin Sistem Hastalıklarının Tedavisi
Endokrin sistemle ilgili olan hastalıkların tedavisinde ise, vücudun hormon miktarını kontrol etmeyi ve hormon eksikliği durumunda ise, hormon takviyesi kullanılması şeklinde planlanır. Hastalığın çeşidine, türüne ve boyutuna göre uygulanacak tedavi yöntemleri değişiklik gösterebilir.
Ülkemizde en sık görülen endokrin hastalıkları ve hormon bozukluklarından doğan çeşitli hastalıklar ise, guatr, obezite, tüylenme, diyabet, adet düzensizlikleri, kemik erimesi ve üreme bozuklukları gibi hastalıklardır.